Cetina
Lolo   
Sadraj
Cetina
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Stranica 5
Stranica 6
Putopisi motorom : Cetina
Kao klinac dok sam se igrao uz rijeku Savu uvijek sam se pitao kako i gdje nastaje rijeka. To sam poslije spoznao kroz kolovanje i prie roditelja ali ono to me uvijek interesiralo je bilo kako to izgleda u ivo jer jedno je to bilo gledati na televiziji ili sluati iz pria, a potpuno drugo doivjeti u stvarnosti.

Naalost izvore rijeke Save nisam jo vidio ali sam zato obiao u dva dana jednu pravu prirodnu ljepoticu rijeku Cetinu koja se u antikno doba zvala Hippus iliti po naki konj i taj naziv se koristio za gornji dio rijeke koji ima dosta slapova i sama rijeka je dosta brza pa poskakuje. Prema predaji dananji naziv Cetini su dali Hrvati koje je neobino podsjeala na rijeku Cetyniu koja tee kroz junu Poljsku mada postoji i druga koja kae da su Hrvati krotizirali latinizirano ime Kentona koje su koristili ilirsko pleme Dalmata koji su obitavali na tim podrujima. Opet neki tvrde da naziv Cetina potjee od frigijske rijei (podruje jugozapadne Turske) Zetna to znai vrata, a odnosi se na samo ue Cetine u more.

Prema narodnim predajama na podruje oko rijeke Cetine Hrvate je u 7. st. doveo Klukas jedan od petoro mitske brae, a o tim vremenima pie i bizantski car Konstantin VII Porfirogenet u svom dijelu De administrando imperio. Izvor rijeke Cetine mada je tonije kazati izvori jer ih ima 11 od kojih neki daju vodu samo u kino vrijeme nalazi se istoimenom selu Cetina nekoliko kilometara od Vrlike i zovu ga Milaevo vrelo ili vrelo Cetine, a izmjerena dubina mu je oko 130m mada sam u razgovorima s rijetkim stanovnicima uo i prie da je tu bila neka panolska ekipa koja je izmjerila dubinu od ak 180m.

Od Vrlike prema Cetini
Od Vrlike prema Cetini


Putopisi motorom : Cetina

Izmeu izvora Cetine Hrvati su osnovali naselje Vrh Rika i danas se tu nalazi crkva Svetog Spasa koja predstavlja biser predromanike kulture i oblicima spada u red dobro ouvanih starohrvatskih crkvi sa zvonikom na proelju i predbrodom i to je prvo to se ugleda kada se ulazi u selo. Kada se ue u samu crkvu i kada ju razgleda zapita se tko je bio graditelj koji je napravio tako neto prije 12st. Prema podacima crkvu je dao sagraditi upan Gastika za spas svoje due, majke mu Nemire i sinova.

Putopisi motorom : Cetina

Putopisi motorom : Cetina

Putopisi motorom : Cetina

Sputajui se u selo prolazim skoro pa kroz selo duhova jer mi je sve izgledalo naputeno. Meutim ima ljudi ali mahom starijih koji me na tom proputovanju malo udno gledaju
pa u prii s jednim od njih saznajem dosta tih priica iz svakodnevna ivota i mjesta gdje se nalaze pojedini izvori

Putopisi motorom : Cetina

Putopisi motorom : Cetina

Putopisi motorom : Cetina

Do samog izvora se dolazi prolazei puteljkom pokraj pravoslavne crkve na kraju kojeg se nalazi stvarno neto u emu ovjek moe uivati. Takav mir i tiinu koju su remetili samo cvrkuti ptica ovjek stvarno u dananje uurbano vrijeme treba traiti svijeom.


 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlatenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi