Cetina
Lolo   
Sadraj
Cetina
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Stranica 5
Stranica 6

i zaseok Preoani sa istoimenim vrelom


Image

Image

Image

Kada sam se napio vode sa svakog izvora uzjahao sam svoju kozu i krenuo nizvodno putem kojim i Cetina prilino brzo tee  prema moru na svom 110 km dugakom putu meu udolinama koje ine planine Dinara, Svilaja, Kamanica, Mosor, Rogoznica i Omika Dinara. Ima njih jo neto manjih ali tko e znati ba svaki kamen. Ipak nisam imao toliko vremena. Na ovom podruju je bila razvijena kultura koja se zvala cetinska kultura, a datira izmeu 1900 i 600g. naravno prije Krista. Ostatke te kulture moemo vidjeti (oni koji znaju gledati) po vrhovima uzvienja na kojima se nalaze gradine tj. ostaci utvrda mada su na ovom podruju tonije u Gospodskoj spilji pronaeni i prapovijesni ostaci ivota ovjeka koji datiraju u starije kameno doba tj. pred nekih 30000g.pr.K. E sad koja godina gore ili dolje nije bitna. Putui nailazim na  ostatke mosta za koje nisam mogao pronai nikakvih podataka, a tada sam saznao da ih ima jo ije je podrijetlo nepoznato. Naalast Baleki most i njegove lukove nisam vidio ali sam saznao da je ispod njega pronaen bronani prapovjesni ma.

Image

Prelaskom mosta i naputajui Pako polje vozim se dalje uz Cetinu, a naselja odnosno bolje kazati zaseoci gdje je naelno i Bog rekao laku no redaju se jedno za drugim pa tako prolazim pokraj Boinovia, eravice, Draia, Modria za koja ni ne bih znao da postoje da nemam kartu i da tu i tamo ne nailazim na neki rukom pisani putokaz. Tu i tamo cesta se pribliava ponovo Cetini koja se jo nije ulila u Peruko jezero.

Most od megalita
Most od megalita


Pogled na Dinaru
Pogled na Dinaru


Dolina Cetine
Dolina Cetine


Image

Zalee Perukog jezera
Zalee Perukog jezera
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlatenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li e nam ona brojka 92, 95, 98, 100 rei koje je gorivo jae ili slabije po kalorinoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jae od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je odreeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi