Accommodation In Murter Croatia
Rudge Ulster
Oldbiker   
Sadržaj
Rudge Ulster
Stranica 2


Image
Pogled na glavu motora s unutarnje strane – vide se 4 ventila i centralno  smještena svijećica

Image
Savršeno očuvani primjerak primjerak iz zadnje serije 1939. – predstavlja  tehnološki vrhunac te tvrtke

Primarni prijenos je preko 'kraljevskih osovina' i klackalica, mjenjač je s 4 brzine, sekundarni prijenos preko lanca, šasija je moderna cijevna, prednja vilica trapez, kočnice tipa bubanj, ali impresionira suha težina od samo 135 kg, ali i krajnja brzima od 150 km/h.

Image
Elegantno crno-zlatno lakiran rezervoar goriva

Takav serijski motocikl s određenim preinakama radio se skroz do zatvaranja tvrtke neposredno prije početka drugog svjetskog rata, a poboljšanja i novitete Rudge je ugrađivao u svoje trkaće modele na osnovu Ulstera 500 ali i drugih modela. Te iste 1929. godine trkaći Ulster osvaja svjetski rekord u 2-satnoj neprekidnoj vožnji u rukama Ernie Notta s prosječnom brzinom od preko 160 km/h, ne računajući prekide zbog dolijevanja goriva. U drugoj generaciji motora s 4 ventila u Rudge-u ugrađuju četiri radijalna ventila ( !!! ) koji povećavaju snagu motora, te 1930. godine model Ulster s takvom glavom motora na Junior TT trci na Isle of Man osvajaju prva tri mjesta. I na serijskom modelu ugrađuju poluradijalne ventile, ali ga izbacuju na tržište pod nazivom 500 Special koji nije bio snažan kao Ulster, ali jeftiniji i lakši za održavanje.

 
Image
Evo još jedne lijepe fotografije trkaće verzije gdje se dobro vidi mašina

Model Ulster nije bio moderan samo zbog motora, nego i zbog mjenjača, među prvima je imao mjenjač s 4 brzine, ali i zbog prvi puta ugrađenog 'integralnog' sistema kočenja gdje se nožnom pedalom kočnice aktivirala i prednja i zadnja kočnica, dok je ručna kočnica aktivitala samo prednju kočnicu. Model Ulster nije bio najbrži motocikl firme Rudge-Whitworth, ali svakako najpoznatiji i najlegendarniji zbog tehničkih inovacija i uspjeha na polju moto utrka, te će biti zlatnim slovima, kao i na svojim rezervoarima za gorivo, ostati zapisan u moto legende kao jedan od najvećih. Godine recesije teško pada trkaćem odjelu firme Rudge, pokušava se suradnja, odnosno prodaja agregata firmi Python, ali cjelokupni ekonomska situacija nažalost 1933. godine rezultira zatvaranjem trkaćeg odjela. Proizvodnja serijskih motocikla je išla dalje, ali najsvjetliji dani bili su daleko iza, tako da je gašenje imena Rudge nastupilo već prije drugog svjetskog rata.
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi