Rudge Ulster
Oldbiker   
Sadržaj
Rudge Ulster
Stranica 2
Rudge Ulster

U današnje moderno vrijeme često pričamo o inovacijama u moto tehnici, često zbog neinformiranosti pridajući neke zasluge japanskim proizvođačima, no najčešće je to daleko od istine. Gotovo sve što se moglo izmisliti na polju moto industrije napravljeno je između dva svjetske rata, a jedan takav inovatovan uradak opisati ćemo u ovom tekstu. Firma Rudge, punim nazivom Rudge Whitworth nastala je još davne 1894. kada je proizvođač bicikala Whitworth Cycles kupio konkurentsku tvornicu Rudge.
Rudge Ulster
Ulaz u tvornicu Rudge-Whitworth početkom 20. stoljeća

U halama za proizvodnju bicikala 1911. godine započinje proizvodnju motocikla. Gotovo odmah nakon početka proizvodnje, njihovi motocikli izrazito sportskog opredjeljenja osvajaju mnoga odličja na moto trkama diljem Velike Britanije.

Image
Reklamni letak za prvu seriju modela Ulster


Tako Victor Surridge na pisti Brooklands u Surrey-u vozi najbrži krug u klasi 500 kubičnih centimetara od 106,97 km/h, a iste 1914. godine tvornički vozač Rudge-a Cyril Pullin osvaja Senior TT titulu na Isle of Man s fantastičnim prosjekom brzine od 80 km/h. I u tehničkom pogledu bili su vrlo inovativni, tako da 1912. godine na modelu

Image
Škotski trkaći tim na Rudge Ulsterima krajem 20-tih godina prošlog stoljeća –
                  R. MacGregor, J. A. MacLeslie i J. C. Edward na trci 'Six days' osvajaju prva
                  mjesta

Multi ugrađuju vrlo moderan remenski prijenos, a 1919. godine proizvode snažan V motor od 998 ccm kojeg ugrađuju u model Multwin, koji je slovio za najsnažnije u tadašnje vrijeme.

Image
Reklama za Rudge Ulster ( četiri ventila – četiri brzine ) iz 1928. godine

U kasnijem razvoju, krajem 20-tih godina prošlog stoljeća Rudge i dalje puno ulaže u moto utrke pa tako 1928. godine tvornički vozač Graham Walker osvaja VN Ulstera, tada prestižne utrke na novom prototipu firme Rudge.

Image
Trkaća izvedba nazvana 500 Racer


Riječ je o monocilindarskom motociklu od 500 kubičnih centimetara, ali s 4 ventila i jednom centralnom svijećicom što predstavlja novost u moto tehnici tih godina. To doduše nije bio prvi motocikl s 4 ventila po cilindru, ta zasluga ide Triumphu koji je tu modernu inovaciju prvi ugradio na svom modelu Ricardo, no brzo se vratio dvoventilnoj tehnici, dok je Rudge do kraja svoje proizvodnje izrađivao motocikle s 4 ventila po cilindru.

Image
TT trke 1939. godine – Rudge Ulster i nepoznati pilot

Walkerova pobjeda bila je apsolutni svjetski rekord s prosječnom brzinom od preko 129 km/h, pa Rudge dolazi na šampionski tron kao jedan od najboljih i najbržih priozvođača trkaćih motocikala tog doba, i tu je titulu zadržao i u nastupajućim godinama.

Image
Proizvodni pogoni Rudge-Whitworth u Coventry-ju početkom 20. stoljeća

Već 1929. godine u čast pobjede u Ulsteru, iz proizvodnih hala u Coventry-ju izlazi biser tehnike tog doba, perjanica firme Rudge, model Ulster, od 499 kubičnih centimetara, naravno monocilindraš s 4 ventila, zračno hlađen i 30 KS pri 5200 okretaja u minuti.

Image
Glava s 4 ventila modela Ulster – vide se četiri klackalice i ventili 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi