NIMBUS
black&white   

NIMBUS

Danska

" Ti možeš napraviti i bolje" bile su riječi vlasnika tvornice  A. Fishera, koje su mu prozujale kroz glavu u trenutku kad je jednog dana vidio strani motocikl u svojem gradu!
Nakon nekoliko godina, odnosno 1921 počela je proizvodnja Nimbusovog modela, model-A


Godine 1924  konstruiran je model-B sa poboljšanom prednjom vilicom. Ukupni broj proizvedenih primjeraka do 1927.g. premašio je brojku od 1250 komada.
Građani Kopenhagena dali su mu nadimak "The Stove Pipe"
Konstrukcija modela-B sa velikim okvirom, kardanom i opugom zadnjeg kotača bili su neobični u ono vrijeme i zbog toga je cijena motocikla gotovo dosezala cijenu popularnog Forda-T, izuzevši opremu(sic za suvozača i elektonska svjetla) koji su se dodatno naplačivali!

Modeli A i B bili su pokretani 4-cilindričnim agregatom od 746cc, snage 9 ks. Mjenjač je bio sa tri brzine, a maks. brzina 100km/h
Model-A

NIMBUS

odel-B

NIMBUS

Godine 1934. proizveden je model-C koji je ostao u istom obliku do 1959. kad je proizvodnje i prestala.
Model-C je nazvan "Bumblebee" zbog specifičnog zvuka iz ispušne cijevi.
Tijekom vremena "Bumblebee" dobio je veče kočnice i više i jače prednje vilice.
Moglo ga se kupiti kao model Standard, Special, Sport i Luxus gdje su se modeli razlikovali po opremi, boji i dodacima kromiranih dijelova.
Okvir motocikla je bio jedinstven, izrađen je od oplate(sheet iron) i dugih ravnih željeznih dijelova koji su bili međusobno pričvršćeni. To je omogucilo laku zamjenu oštečenih dijelova.
Nakon Drugog Svjetskog rata tvornica je konstuirala Nimbus sa bočnom prikolicom (side-car) koji se prvenstveno upotrebljavao za prijevoz robe, poštanskoj službi, te vojsci!

U kasnim pedesetima"Bumblebee" nije mogao konkurirati ostalim proizvođačima motocikala zbog prevelike cijene. Proizvodnje prestaje 1959.g
Kasnije su Fiesher & Nielsen konstruirali nekoliko prototipa modela "Bumblebee" koji nikad nisu ušli u proizvodnju.
Sveukupno je bilo proizvedeno 12.000 modela -C od kojih je najviše registrirano u Danskoj, Njemačkoj i USA 40-tak godina kasnije nakon prestanka proizvodnje.

"Bumblebee" je bio pokretan 4-cilindričnim agregatom od 746cc, snage 22ks. Mjenjač je sa tri brzine, prednja teleskopska vilica, nosivosti 185kg i maksimalne brzine  130 km/h
Zadnje sjedalo i kutija za alat bili su dio dodatne opreme
Model-C

NIMBUS

NIMBUS

NIMBUS

Side-car

NIMBUS

NIMBUS

side-car za potrebe poštanske službe

NIMBUS
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi