NIMBUS
black&white   

NIMBUS

Danska

" Ti možeš napraviti i bolje" bile su riječi vlasnika tvornice  A. Fishera, koje su mu prozujale kroz glavu u trenutku kad je jednog dana vidio strani motocikl u svojem gradu!
Nakon nekoliko godina, odnosno 1921 počela je proizvodnja Nimbusovog modela, model-A


Godine 1924  konstruiran je model-B sa poboljšanom prednjom vilicom. Ukupni broj proizvedenih primjeraka do 1927.g. premašio je brojku od 1250 komada.
Građani Kopenhagena dali su mu nadimak "The Stove Pipe"
Konstrukcija modela-B sa velikim okvirom, kardanom i opugom zadnjeg kotača bili su neobični u ono vrijeme i zbog toga je cijena motocikla gotovo dosezala cijenu popularnog Forda-T, izuzevši opremu(sic za suvozača i elektonska svjetla) koji su se dodatno naplačivali!

Modeli A i B bili su pokretani 4-cilindričnim agregatom od 746cc, snage 9 ks. Mjenjač je bio sa tri brzine, a maks. brzina 100km/h
Model-A

NIMBUS

odel-B

NIMBUS

Godine 1934. proizveden je model-C koji je ostao u istom obliku do 1959. kad je proizvodnje i prestala.
Model-C je nazvan "Bumblebee" zbog specifičnog zvuka iz ispušne cijevi.
Tijekom vremena "Bumblebee" dobio je veče kočnice i više i jače prednje vilice.
Moglo ga se kupiti kao model Standard, Special, Sport i Luxus gdje su se modeli razlikovali po opremi, boji i dodacima kromiranih dijelova.
Okvir motocikla je bio jedinstven, izrađen je od oplate(sheet iron) i dugih ravnih željeznih dijelova koji su bili međusobno pričvršćeni. To je omogucilo laku zamjenu oštečenih dijelova.
Nakon Drugog Svjetskog rata tvornica je konstuirala Nimbus sa bočnom prikolicom (side-car) koji se prvenstveno upotrebljavao za prijevoz robe, poštanskoj službi, te vojsci!

U kasnim pedesetima"Bumblebee" nije mogao konkurirati ostalim proizvođačima motocikala zbog prevelike cijene. Proizvodnje prestaje 1959.g
Kasnije su Fiesher & Nielsen konstruirali nekoliko prototipa modela "Bumblebee" koji nikad nisu ušli u proizvodnju.
Sveukupno je bilo proizvedeno 12.000 modela -C od kojih je najviše registrirano u Danskoj, Njemačkoj i USA 40-tak godina kasnije nakon prestanka proizvodnje.

"Bumblebee" je bio pokretan 4-cilindričnim agregatom od 746cc, snage 22ks. Mjenjač je sa tri brzine, prednja teleskopska vilica, nosivosti 185kg i maksimalne brzine  130 km/h
Zadnje sjedalo i kutija za alat bili su dio dodatne opreme
Model-C

NIMBUS

NIMBUS

NIMBUS

Side-car

NIMBUS

NIMBUS

side-car za potrebe poštanske službe

NIMBUS
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi