Ariel Square Four 1000
oldbiker   
Sadraj
Ariel Square Four 1000
Stranica 2


 Odlaskom Turnera u Triumph, Arielov glavni inenjer Val Page nakon modela 4F i 4G s 597 ccm izrauje motor od 997 kubinih centimetara, identian Square motoru, ali ipak s izmjenjama, najvie na kanalima oko cilindara i glave motora koji bi trebali omoguiti bolje hlaenje motora. Takav motocikl istiskuje 34 KS pri 5400 okretaja u minuti s ogromnim obrtnim momentom na niskim okretajima. I reklame iz 1950. godine su Square model reklamirali s porukom 'Od 10 do 100 km/h u najvioj brzini', aludirajui na izvrstan obrtni moment tog prvog sport-touring motocikla.

Image

Ariel Square je preivio i drugi svjetski rat, izrauje se odmah nakon 1946., a 1953. godine izlazi model 4G MkII s novom glavom motora, poboljanim hlaenjem i ispuhom koji je imao poseban kolektor za svaki cilindar. Novo ugraeni klipovi omoguavaju snagu od 40 KS pri 5000 okr/min pa tako i veu krajnju brzinu koja je za model od 34 KS bila oko 160 km/h. teta to Ariel nikada nije razmiljao o vodenom hlaenju koje je bilo ve itekako poznato, jer do kraja produkcije Square-ovi imaju problema s hlaenjem stranjih cilindara. Ali koncept kvadratnog motora od 4 cilindara s dvije radilice povezane preko zupanika omoguavao je vrlo miran rad motora, veliki obrtni moment i veliku krajnju brzinu uz relativno malu snagu motora, tako da je udno da japanska industrija nije kopirala ovaj projekt koji bi uz primjenu vodenog hlaenja vjerojatno postao vodei u sektoru sport-touring motocikala. I upravljivost mu je bila vrhunska iako je teio 196 kg suhe mase, a sve zbog malog i kompaktnog motora, smjetenog u nisko teite.

Image

Image

Sve to nije pomoglo da krajem 50-tih godina Ariel podpadne pod BSA grupaciju, a 1958. godine, nakon gotovo 30 godina produkcije, Square postane samo jedan od zaboravljenih projekata. Naalost, rei emo, kao i autor ovih redaka, jer mislimo da je ovaj uradak imao budunost, a posebno taj specifian smjetaj cilindara kojeg vie nitko kasnije nije ponovio. Ariel Square otiao je u legendu kao i firma Ariel koja se odrala do 1971. godine pod okriljem BSA grupe.

 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlatenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi