Accommodation In Murter Croatia
Ariel Square Four 1000
oldbiker   
Sadraj
Ariel Square Four 1000
Stranica 2
Image

Jedini motocikl s kvadratnim rasporedom cilindara


U povijesti motociklizma nailazimo na razne koncepcije motora, od jednog do est ili ak osam cilindara, te takoer razne poloaje od klasinog monocilindraa s vertikalno postavljenim cilindrom, do V, boksera te popreno ili dijagonalno postavljenim motorom ( u smjeru vonje op.a. ). ak se pokualo i sa zvjezdastim motorom, poznatim iz avio tehnike. Bilo je i boksera od 4 cilindra s cilindrima postavljenim jedan iznad drugog. No nitko nikada nije postavio cilindre u kvadratni raspored prije ili poslije Ariela i to modela kojeg emo danas opisati.


Image
Naravno da je motor ovog modela najzanimljiviji dio motocikla, no i neke injenice vezane uz njega vrlo su zanimljive. Na primjer, ovo je jedan od rijetkih modela uope koji se serijski izraivao ak 27 godina ( od 1931 do 1958 op.a. ), i uz to preivio 2. svjetski rat i nastavio se izraivati jo punih 13 godina, do poznate nam krize u prodaji motocikla, najezdom produkcije malih i jeftinih automobila.

Image

Image

Ali vratimo se modelu koji je koncept kvadratno rasporeenih 4 cilindra, nacrtao jo 1929. godine Edward Turner na papiru jedne kutije cigareta i pokazao ga efu firme Ariel Jack Sangsteru, te ga uvjerio da takav raspored funkcionira. Godine 1931. izlazi prvi model Square s 497 kubinih centimetara zapremnine, s primarnim prijenosom preko lanca te mjenjaem s tri brzine, koji je gotovo odmah bio zamjenjen s Burmanovim mjenjaem s etiri brzine. Ispuh je bio rijeen sa po dva kolektora tipa 2-1 tako da je motocikl imao po dvije ispune cijevi. Ve 1932. godine zapremnina motora je poveana na 597 kubinih centimetara te je istiskivao 24 KS pri 6000 okretaja u minuti, to je omoguavalo krajnju brzinu od 137 km/h. Ali 'Squariel' kako su ga nazvali, ima velikih problema s grijanjem stranih cilindara, ali i drugih tehnikih problema.

Image

Image

Image 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlatenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li e nam ona brojka 92, 95, 98, 100 rei koje je gorivo jae ili slabije po kalorinoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jae od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je odreeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi