Accommodation In Murter Croatia
Ariel Square Four 1000
oldbiker   
Sadraj
Ariel Square Four 1000
Stranica 2


 Odlaskom Turnera u Triumph, Arielov glavni inenjer Val Page nakon modela 4F i 4G s 597 ccm izrauje motor od 997 kubinih centimetara, identian Square motoru, ali ipak s izmjenjama, najvie na kanalima oko cilindara i glave motora koji bi trebali omoguiti bolje hlaenje motora. Takav motocikl istiskuje 34 KS pri 5400 okretaja u minuti s ogromnim obrtnim momentom na niskim okretajima. I reklame iz 1950. godine su Square model reklamirali s porukom 'Od 10 do 100 km/h u najvioj brzini', aludirajui na izvrstan obrtni moment tog prvog sport-touring motocikla.

Image

Ariel Square je preivio i drugi svjetski rat, izrauje se odmah nakon 1946., a 1953. godine izlazi model 4G MkII s novom glavom motora, poboljanim hlaenjem i ispuhom koji je imao poseban kolektor za svaki cilindar. Novo ugraeni klipovi omoguavaju snagu od 40 KS pri 5000 okr/min pa tako i veu krajnju brzinu koja je za model od 34 KS bila oko 160 km/h. teta to Ariel nikada nije razmiljao o vodenom hlaenju koje je bilo ve itekako poznato, jer do kraja produkcije Square-ovi imaju problema s hlaenjem stranjih cilindara. Ali koncept kvadratnog motora od 4 cilindara s dvije radilice povezane preko zupanika omoguavao je vrlo miran rad motora, veliki obrtni moment i veliku krajnju brzinu uz relativno malu snagu motora, tako da je udno da japanska industrija nije kopirala ovaj projekt koji bi uz primjenu vodenog hlaenja vjerojatno postao vodei u sektoru sport-touring motocikala. I upravljivost mu je bila vrhunska iako je teio 196 kg suhe mase, a sve zbog malog i kompaktnog motora, smjetenog u nisko teite.

Image

Image

Sve to nije pomoglo da krajem 50-tih godina Ariel podpadne pod BSA grupaciju, a 1958. godine, nakon gotovo 30 godina produkcije, Square postane samo jedan od zaboravljenih projekata. Naalost, rei emo, kao i autor ovih redaka, jer mislimo da je ovaj uradak imao budunost, a posebno taj specifian smjetaj cilindara kojeg vie nitko kasnije nije ponovio. Ariel Square otiao je u legendu kao i firma Ariel koja se odrala do 1971. godine pod okriljem BSA grupe.

 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li e nam ona brojka 92, 95, 98, 100 rei koje je gorivo jae ili slabije po kalorinoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jae od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je odreeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi