Accommodation In Murter Croatia
Ariel Square Four 1000
oldbiker   
Sadraj
Ariel Square Four 1000
Stranica 2
Image

Jedini motocikl s kvadratnim rasporedom cilindara


U povijesti motociklizma nailazimo na razne koncepcije motora, od jednog do est ili ak osam cilindara, te takoer razne poloaje od klasinog monocilindraa s vertikalno postavljenim cilindrom, do V, boksera te popreno ili dijagonalno postavljenim motorom ( u smjeru vonje op.a. ). ak se pokualo i sa zvjezdastim motorom, poznatim iz avio tehnike. Bilo je i boksera od 4 cilindra s cilindrima postavljenim jedan iznad drugog. No nitko nikada nije postavio cilindre u kvadratni raspored prije ili poslije Ariela i to modela kojeg emo danas opisati.


Image
Naravno da je motor ovog modela najzanimljiviji dio motocikla, no i neke injenice vezane uz njega vrlo su zanimljive. Na primjer, ovo je jedan od rijetkih modela uope koji se serijski izraivao ak 27 godina ( od 1931 do 1958 op.a. ), i uz to preivio 2. svjetski rat i nastavio se izraivati jo punih 13 godina, do poznate nam krize u prodaji motocikla, najezdom produkcije malih i jeftinih automobila.

Image

Image

Ali vratimo se modelu koji je koncept kvadratno rasporeenih 4 cilindra, nacrtao jo 1929. godine Edward Turner na papiru jedne kutije cigareta i pokazao ga efu firme Ariel Jack Sangsteru, te ga uvjerio da takav raspored funkcionira. Godine 1931. izlazi prvi model Square s 497 kubinih centimetara zapremnine, s primarnim prijenosom preko lanca te mjenjaem s tri brzine, koji je gotovo odmah bio zamjenjen s Burmanovim mjenjaem s etiri brzine. Ispuh je bio rijeen sa po dva kolektora tipa 2-1 tako da je motocikl imao po dvije ispune cijevi. Ve 1932. godine zapremnina motora je poveana na 597 kubinih centimetara te je istiskivao 24 KS pri 6000 okretaja u minuti, to je omoguavalo krajnju brzinu od 137 km/h. Ali 'Squariel' kako su ga nazvali, ima velikih problema s grijanjem stranih cilindara, ali i drugih tehnikih problema.

Image

Image

Image 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi