Alternatori
Lukas   
Image

Svima nam je poznato da naši motocikli moraju imati neki uređaj koji će biti izvor el. energije tj. onaj koji će je stvarati. Dakako, kao pomoćni izvor električne energije postoji akumulator koji nam omogućuje da koristimo električne potrošače bez uporabe motora te da bi smo uopće mogli startati motor.


U današne vrijeme sve manji broj motocikala ima kick-startere tako da je zavisnost o el. energiji velika jer ako nam je prazan akumulator, starter neće imati dovoljno snage da nam se okrene zamašnjak ili radilicu. To nam stvara nepovoljni učinak na naše živce jer u datom trenutku mi smo u nemogućnosti startati motor, a s time i u nemogućnosti ostvarenja naših ciljeva , kakvi oni god bili.
Uređaji koji nam proizvode električnu energiju uglavnom se dijele na alternatore i generatore tj. uređaju koji generiraju istosmjern napon i struju te oni koji generiraju izmjeničnu struju i napon. Kako to rade? Jednostavno ,uslijed rotacije magneta ili elekromagneta, stvara se  promjenjivo magnetno polje i u namotajima na statoru dolazi do indukcije napona, tj. pojave napona. Znači , pretvara se energija rotiranja magneta u električnu energiju.
E sada, izmjenični ili istosmjerni napon pitanje je sada.
U čemu je razlika? Razlika je u tome što za jednostavne potrošače poput žarulja i lampi nam nije bitno da li je napon izmjeničan ili istosmjeran jer oni rade u oba slučaja, ali ako govorimo o poluvodičkim sklopovima poput ECU koji nam je mozak motora, regulatorima napona ili jednostavnijim elementima sa zavojnicama (injektorima, relejima) onda nam je potrebna istosmjerni napon i struja.
Jednostavnije rečeno, istosmjerni strujni krug je onaj koji ima konstantni plus pol i minus pol, npr. akumulator. On je izvor istosmjernog napona, a kao posljedica napona i struja će biti istosmjerna.
E sada, da bi smo mogli zadržati vrijednosti koje nam određuje akumulator i potrošačka mreža motocikla, moramo napraviti uređaj koji će nam puniti akumulator i snabdjevati sve potrošače koje koristimo bez da trošimo energiju akumulatora.
U strujnim krugovima sa više izvora vrijedi jedno pravilo: TKO JAČI, TAJ KVAČI.
Znači ako nam je napon akumulatora 12VDC, onda nam uređaj za proizvodnju električne energije mora imati veći jer će se jedino na taj način stvoriti razlika potencijala koja će omogućiti struji da teče. Akumulator se mora stalno nadopunjavati.Čim dodje do razlike u naponima, struja će teći od višeg potencijala prema nižem.  Medjutim, kolika treba biti razlika između napona akumulatora i npr. alternatora? Uglavnom max. 2V viša od napona akumulatora. Obično napon na stezaljkama , za vrijeme rada alterantora je cca
14 VDC. Govorim o okvirnim vrijednostima jer ta vrijednost ovisi o opterećenju mreže, koliko je potrošača uključeno.
Proizvođači nam daju podatke o svim potrošačima na motoru izraženim u jedinicama watt. Isto tako daju podatke za snagu( P) izražene u wattima(W) i napon (U) izražen u voltima(V) alternatora ili generatora. Zna se dati još podatak max. izlazne struje(I) izražene u amperima (A).
Uređaji koji se koriste za proizvodnju el. energije na motociklima su uglavnom alternatori i to u dvije izvedbe.
Jedni sa rotorom od permanentnog magnetnog tijela te drugi sa elektromagnetnim rotorom.
Alternatori sa magnetnim rotorom još se nazivaju i magneti i obično ih koriste manji motocikli tj. motori manjih zapremina zato što takvi alternatori mogu proizvesti manju snagu el. energije. cca 250W (18A)
Alternatori sa elektromagnetnim rotorom  mogu dati snage i do 600W (50A) , ali takvi se ugrađuju na veće motore,tourere, cruisere i slično, ako je oprema toliko zahtjevna.

Alternatori su po svojim konstrukcijskim karakteristikama proizvođači izmjeničnih vrijednosti struja i napona tako da nam je potrebno nekako te vrijednosti pretvoriti u istosmjerne vrijednosti i dakako, ograničiti ih na veličine koje nam odgovaraju, dakle 14V. Alternatori dobivaju mogućnost davanja veće snage i napona sa okretajima tako da možete vidjeti razliku na faru motocikla kada radi u leru i kada dodate malo snage motoru. Svijetlo će postati intenzivnije kada povisimo okretaju motora.
Medjutim, napon nam nikada ne smije prekoračiti vrijednost od 14V jer bi moglo doći do pregaranja potrošača i povišavanja potencijala baterije što termički uništilo bateriju.
Imamo jedan elektrotehnički zakon koji se zove Ohmov zakon i glasi I=U/R. On je najglavniji u elektrotehnici i od tuda sve polazi.
On nam govori da je struja proporcionalna naponu, a obrnuto proporcionalna otporu. Po ovome, ako nam se napon povisi, povisiti će nam se struja a ona stvara veće toplinsko opterećenje na elementima i time ih uništava.
Za tu svrhu na postoji jedan element u električnom krugu sa alternatorom i naziva se regulator napona tzv.regler. On nam ograničava izlazni napon sa statora alternatora. Može to raditi na nekoliko načina. Smanjivajući struju pobude na elektromagnetnom rotoru (veliki alternatori) ili uključivajući otpore za disipaciju energije.  (mali alternatori ili dinama).

Slika presjeka alternatora sa elektromagnetnim rotorom

Image
Uglavnom, alternatori sa elektromagnetnim rotorom su trajniji i imaju bolji način reguliranja izlazne struje nego alternatori sa magnetnim rotorom.
No prije nego što ograničimo napon na izlazu iz alternatora moramo tu izmjeničnu vrijednost pretvoriti u  istosmjernu jer ,kako sam već napomenuo, alternatori proizvode električnu energiju izmjeničnih vrijednosti.
Tu nam dolaze kao riješenje nekoliko vrsta ispravljača. Uglavnom se koriste kombinacija silicijskih dioda, ovisno o broju polova na statoru. Diode su poluvodički elementi koji nam imaju ulogu jednosmjernog ventila te će propuštati struju samo u jednom smjeru. U obrnutom smjeru neće dozvoliti struji prolaz jer joj se otpor  beskonačno povećava i time opskrbljujemo mrežu i akumulator sa uvijek istim polaritetom na istoj strani stezaljki. Na plus polu akumulatora uvijek je plus pol iz alternatora.
I na taj način smo zaštitili sve elamente od obrnutog polariteta.

Kod motocikala manjih zapremina, „magneti“ znaju imati u sebi dvije vrste zavojnica na statorskom dijelu. One koje imaju više namotaja finije bakrene žice (obično jedna zavojnica) i one koje imaju manje namotaja deblje bakrene žice (nekoliko zavojnica).
Prva zavojnica koja nam ima finiju žicu nam služi za napajanje CDI jedinice za stvaranje iskre na sviječici i obično je tu vrijednost od 30-tak volti (koja se kasnije pretvara u vrijednost od nekiliko tisuća volti).
Ostale zavojnice nam služe za snadbijevanje el. energijom ostale potrošače u mreži i one su nam u mogućnost davati veće struje (npr. 20A).

Slika statora "magneta" za proizvodnju el. energije

Image

Znači, da zaključimo koji nam se elementi nalaze u strujnom krugu sustava za punjenje akumulatora i same sabirnice za snabdjevanje el. energijom samog motocikla.
To su : alternator, ispravljač, regulator napona (koji mogu činiti i jednu cjelinu, sve na alternatoru), ožičenje, akumulator, osigurači strujnog kruga i na kraju potrošači.

Slika spoja alternatora i baterije.

Image

Velika stavka koju vlasnici motocikala i serviseri znaju previdjeti jest provjeravanje napona mreže pri relantu i opterećenju  s potrošačima jer na taj način možemo spriječiti kvar ili produžiti vijek trajanja akumulatora. Pravilan napon mreže je garancija za dugi vijek trajnosti električnih komponenata na motociklima.

 

Comments  

 
0 #1 Motocikli .:: Hrvatski Moto Portal ::.Ann 2017-07-26 07:08
Greetings! Very useful advice within this post! It is the little changes which will make the biggest
changes. Thanks a lot for sharing!

Take a look at my webpage: nakamenos.ph: http://nakamenos.ph
Quote | Report to administrator
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi