Generic Cracker Explorer 50 - Hard Test
aposaric   
Image

Došao je i taj tren, moj Austrijsko/Kineski ljubimac od 50 ccm je navršio 10 mjeseci starosti, u kojima je uspješno prevalio 12 000km, pa da krenemo polako;-)Upoznavanje:

Image

Generic je Austrijska firma, smještena u Innerkremsu, gdje se nalazi odjel za dizajn i logistiku, dok je cijeli proizvodni pogon zbog pojeftinjenja proizvodnje smješten u Kinu. Proizvode jeftine i pouzdane skutere, koji tehnološki spadaju negdje u nižu klasu proizvoda. Koriste stare yamahine motore (Cpi, Derby...), koji su jeftini za proizvodnju, i jednostavni i jeftini za održavanje.
U ovom slučaju, radi se o 2-taktnom, zrakom hlađenom motoru od 49 ccm i 2,2 KW snage, sa svim blokadama. Sa originalnim auspuhom, motor zadovoljava Euro2 norme, vezane u z čistoću ispuha.

Zašto pobogu kineza?

Skuter sam kupio iz potrebe, i koristim ga svakodnevno, po kiši, snjegu, vjetru i oluji;-) Jedna od najbitnijih stvari, koja je bila presudna za kupovinu ovog motora je očita; Generic je jedna od rijetkih firmi koji svoje skutere farbaju u crnu boju... u mojem paralelnom svemiru, auti, motori i skuteri jednostavno trebaju biti crni (barem oni koje ja vozim;-)
Presudna je bila i cijena, od cca 9 000 kn, 20.7.2006.... skuter se sada može nabaviti već od 8000 kn.

Image

Motor

Motor je dvotaktni, nema ništo posebno na njemu ali je meni bilo bitno sljedeće; mora biti zrakom hlađeni, ne smije biti direktno ubrizgavanje, i najbitnije je to što je nisko turažni (5400 o/min;-), tako da je sa ovim karakteristikama motor vječan, tj. uz pravilno razrađivanje i održavanje pretpostavljam da može proći barem 50 000km, bez nekog večeg poravka (generalke, koja košta smiješnih 1 800kn;-)

Oprema

Oprema je u principu nepostojeća;-) Ima kotače od 12", bijele žmigavce, bočnu nogicu, sve prekidače, elektrostarter i kick start, prtljažnik pod sicem koji prima cijelu integralku, kukicu za špeceraj, brzinomjer, pokazivač količine goriva i sve osnovne lampice, ima odometar, i digitalni sat sa datumom, nosač za kofer. U principu je to to, više nego što daju europska braća, ali daleko manje nego što nude japanci. Ja sam svoj opremio sa dodatnim koferom od gigantskih 37 litara za tako malo vozilo, ali volim nositi sve potrebne kerefeke sa sobom;-), a presudno je bilo to što prima 17" laptop.

Image

Iskustvo vožnje;-)

... je naprosto odlično. Prvih 1000 km sam ga vozio sa blokadom na variomatu, i tada je brzina bila 45 km/h, što je brat bratu jadno za svakodnevno prometovanje po gradu. Nakon prvog soma smo skinuli prsten iz variomata, čime je brzina porasla na vrtoglavh 48 km/h, i već sam osjećao otpor vjetra u prsima, ali je to brat bratu jadno za svakodnevnu uporab u gradu. Na servisu smo zaključili da je problem u auspuhu i ispušnoj grani, koji su namjerno spigani kako bi spriječili svako "nateravanje" i kako bi zadržali čistoću ispuha u Euro2 granicama.
Rješenje je bilo novi auspuh i grana... i srećom, generic je lansirao pocinčani sportski auspuh baš za taj model, koji rješava sve muke vezane uz sigurnost na cesti. Auspuh košta 600 kn, i zamjena traje cca 15 minuta, pošto svi šarafi i matice pašu na milimetar...

Nakon ovoga, tunersko/estetskog zahvata, skuter je "poludio", i sa serijskim rolicama bez problema ide 60 km/h, a špica mu je 70km/h po ravnom, ili ti ga 85km/h nizbrdo;-)
Nije jurilica, ali je meni dovoljno za normalno prometovanje po gradu, i više me ne pokušavaju izgurati šleperi i mješalice, zaprežna kola i biciklisti... mogu reći da sam punopravan sudionik u prometu. Rkap

Dva puta sam bio malo lud, pa sam reko sebi; "andrija, ajmo na more zapalit", i reko ja sebi "nema beda", i sad,  postavilo se logično pitanjce, kako otići do opatije sa skuterom sa nekoliko nejakih konja i vratiti se natrag u jednom komadu? Bitna je logistika; moji prijatelji skuteraš su mahom ispijači kavica, i nisu bili zainteresirani za ovaj pothvat, pa sam se obratio nekolicini svojih prijatelja sa pravim motorima, koji subotom piče na grobnik. Dogovorili smo se da ja krenem u 6 ujutro, a oni buju krenuli sa autima, prikolicama i motorima oko 9, pa ako negdje i krepam, buju me skupili. Logistički se to pokazalo genijalno, i fala bogu nije bilo potrebe za nekakvom intervencijom. Do opatije sam došao za nepunih 7 sati, popil sokić, namočil noge i krenul sam natrag.
Skuter je koma na uzbrdicama, ponekada ne ide preko 20 km/h, što je katastrofa, ali zato na nizbrdicama leti preko osam banki, kaj je više nego dovoljno za normalnu vožnju. Natrag mi je trebalo oko 8 sati sa zaustavljanjima.

Skuter je svoj posao odradio korektno, bez ikakvih problema.Održavanje, servisi i kerefeke...

Održavanje se svodi na pranje subotom, nadoljevanje ulja i utrljavanje vazelina u kožnati sic;-)
Jednom me samo ostavio na "cjedilu", kada se svječica toliko začađila da je lima odlučil krepat usred dugog sela;-), skinul sam svječicu, malo ju postrugal, vratil natrag i krenul u nove pobjede. Nova svječica je koštala 24 kune, i instalirana je čim se drugo jutro otvorio dućan. Bila je čađava zato što sam koristio jeftino inino ulje, koje je katastrofa i ne preporučam ga nikome. Po specifikacijama bih trebao koristiti castrol TTS, koje košta 120kn, i smrdi ko da vozim  na zločestu djecu, a pošto većinu vremena provedem u odijelu i kravati, nije ljepo da me ekipa gleda ko da sam baš netom prije posla išao roniti dijamante u septičkoj jami.

Sada koristim silkolene "neko za 2t motore", košta cca 70 kn, i motor miriši ko cvjetna livada.

Ja sam sa ovim motorom apsolutno presretan, mislim da je omjer uloženo dobiveno naprosto predobar... još kada bi proizvodili neki maxi u klasi beverly-a odmah bi ga kupio.
Ja i ovaj skuter se uskoro rastajemo, zato što ja prelazim na beverly 250 s, crni, naravno... već je zakaparen a dolazi 10.6... ali to je već druga priča;-)


Evo, nadam se da je nekome ovo pomoglo, zato što ja uvjek volim pročitati recenziju iz prve ruke od vlasnika motora i saznati koja su iskustva iz stvarnog života. Meni je pomogla recenzija Beverly-a od Lukasa, i zbog nje sam se i odlučio za novi skuter.


 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi