HJC FS max rewiev
James1100   
Image
Ovakvu sam nabavio prije 2 tjedna pa evo malo prvih utisaka. Do  sad sam imao Nolan N101 pa ću ovo složiti kao mali usporedni test. Nolan sam uvijek nazivao "zlatnom sredinom" i to i danas mislim.
Rasklopna kaciga (meni obavezna zbog nošenja naočala), školjka od trokompozitnog materijala, vizir sa zaštitom od magljenja i grebanja, unutrašnjost Aqua tex, potpuno skidiva i periva. ugrađen sunčani vizir u unutrašnjosti kacige.


 To su osnovni podaci, sve se može vidjeti na stranicama Noveme Nove. Cijenom kaciga spada u viši cjenovni razred u svojoj klasi (2163kn), ipak, razlika je manja do Nolana (cca 1800) nego do Shoeia (3400) i Schuberta (2800). Na usporednom testu je HJC bio 4. jedno mjesto iznad Nolana. Odluka je pala za ovu kacigu iz praktičnih razloga: Shoei ima visoku cijenu i nema sunčani vizir, Schubert je velikih dimenzija i prednjica kacige se podiže visoko u zrak kad je otvorena što otežava vožnju, a ja volim tako voziti po naseljenim mjestima ili kad razgledavam. Lazer (također visoki plasman na usporednom testu) mi nije odgovarao kalupom. što se tiče te, otvorene vožnje, brat je kao suvozač (manji udar vjetra) tako imao taj HJC na glavi pri brzini cca 100kmh i rekao mi je da nije imao nekih problema pri tome. nolan je tu također dobar, ne otvara se previše.

Ovo je novi model HJC flip kacige pa usporedba možda neće biti realna jer i Nolan ima novi model (N102), ali ga nisam imao prilike probati. Nisam novinar pa su kacige s probe one koje sam kupio.

Onima kojima je važan sigurnosni faktor, mislim da već razlika u materijalu opravdava razliku u cijeni. HJC je teži 200g, ali nisam osjetio neke  probleme u vezi toga jer se HJC puno bolje drži za glavu, jače nego Nolan kad je bio novi, toliko čvrsto da jedva čekam da se malo razgazi jer sam na Nolanu navikao na komociju. HJC je aerodinamičniji, nekako sam lakše dolazio na brzine oko 160, na Nolanu mi je kod te brzine nos izgledao kao djetetov na izlogu dućana s igračkama. Cijelu kacigu je guralo u natrag tako da se naslanjala i na bradu, a ja baš i nemam chopper vilicu  Također mi je okretanje glave bilo lakše. Preko 160 sam osjetio da se kaciga počela penjati u zrak, a onda sam se sjetio da uopće nisam podesio remen i da nije zategnut ispod brade. Toliko o unutrašnjoj formi kacige i držanju. Napomena: vozim customa, 160 je brzina koju rijetko prelazim i vozim u uspravnom položaju. Novi N102 je vjerojatno po tom pitanju bolja od starog modela, ali sumnjam da daje više od HJC-a. barem gledajući fotografije kacige.

Image

HJC je dosta teže staviti na glavu bez skidanja naočala (prvi pokušaj u dućanu je završio tako da su naočale završile na podu). Kacigu treba puno više rastegnuti od Nolana. To je malo mučenje, ali kad vožnja počne, HJC je bolji. otvor za uši je veči i komotniji, i nije mi se događalo da mi podstava gura naočale naprijed pa da mi spadaju s nosa. Očekivao sam manje buke s novom kacigom, ali tu baš i nisam zaradio. Osim što nema poznate buke Nolanovog sunčanog vizira kad je dignut. uglavnom, podjednaka buka.


Image

Vizir na HJC daje malo veće vidno polje, ali prema dolje tako da to može značiti ovakvima kao ja koji voze custome i sjede uspravno, za sportskije vozače nema razlike. Ne znam kako će biti s magljenjem vizira, to ću vidjet kad opet dođu hladniji dani. Na Golanu je to izvrsno riješeno dodatnim vizirom koji HJC nema, ali su otvori za provjetravanje veliki pa se nadam da će biti sve OK. Također su mi ti otvori bitni i zato, jer ako na Golanu nisam dobro podesio ventilaciju, vizir se nije maglio, ali naočale jesu. Uz to, HJC ima otvaranje vizira u više stupnjeva od Golana. Vizir se na HJC-u puno lakše skida. Za svako pranje vizira na Golanu sam poželio i nešto vulkanizerskog alata za demontažu.
Sve "komande" na HJC su lakše za upotrebu od Golana, intuitivnije su i traže manje prilagodbe. I ventilacija i sunčani vizir. Jedino me interesira kolika će bit trajnost komandi sunčanog vizira jer su od tvrde plastike, a vizir ima dosta oštru oprugu koja ga vraća pod školjku kacige tako da se svaki put čuje solidan udarac kod te radnje sklapanja vizira. HJC se i puno lakše otvara od Nolana. Nolanov sistem malo "diše", a i gumbi se teže napipaju. Kod novog modela to su promijenili u jedan centralni, ali je opet manji od HJC-ovog.
O ventilaciji također još nemam neke dojmove, vožnja je bila kratka, a vani nije bilo baš prevruće. Štitnik ispod brade je na Nolanu veći i time bolji, tako da mislim da će iduću zimu bit hladnije za lice.
Završna obrada mi se kod HJC-a čini malo boljom, iako je sve malo kruće i izgleda "plastično" dok je Nolan elastičniji. unutarnje obloge su dobre na obje kacige iako mi HJC izgleda malo deblje popunjen.
I na kraju, sunčani vizir. Preporod! Velika greška Nolana s glupom uštedom na mehanizmu i najčešća kritika na njihovim modelima. vanjski vizir stvara buku, jedan je više za redovno pranje od prašine i kukaca, u debelim rukavicama ga je mnogo teže dignuti. Uz to, vizir na Nolanu nije išao dovoljno nisko, tako da zajedno s klizanjem naočala završava na tome da mi u vožnji ostaje samo centimetar poklapanja kroz koji ja moram gledati dok vozim. Preusko. HJC tu nije izmišljao toplu vodu, radili su kao i svi ostali proizvođači i nakon Nolana, sad uživam. Uz to, sad mogu koristit taj vizir i dok vozim s otvorenom kacigom. Otvaranje i zatvaranje tog vizira je vrlo jednostavno na HJC kacigi. samo zbog tog vizira, nakon Nolana, ja bih platio i veću razliku u cijeni.
Image

Za kraj, mislim da je razlika u cijeni puno manja nego je razlika u kacigama. Ostaje još vidjet pitanje trajnosti. Nolan tu nije loš, pažljiviji vozači ga imaju dosta dugo.
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi