Povijest Husqvarne
Beeblebrox   
Image

Za većinu ljudi, povijest Husqvarna motocikla, usko je povezana s dugom serijom pobjeda na Svjetskom prvenstvu u motokrosu, koje je Husqvarna postizala 1960-ih, 70-ih i 80-ih. Ali povijest Husqvarninih motocikla seže puno dalje. Upravo kao i mnogi drugi proizvođači motocikla, Husqvarna je počela s proizvodnjom bicikla.


Image
Husqvarna iz doba oko 1915. s motorom od 4,5 ks i otmjenom prikolicom.

    1903 - Od bicikla do motocikla
Kao i mnogi davnašnji proizvođači motocikla, Husqvarna je počela s proizvodnjom bicikla. Proizvodnja bicikla počinje koncem 19. stoljeća, a 1903. Husqvarna je izradila svoj prvi motocikl. U to vrijeme, radilo se o opremanju Husqvarna okvira motorima drugih proizvođača kao što su FN, Moto-Reve i NSU. Ti rani strojevi koristili su motore od 250 i 500 ccm marke Sturmey-Archer i JAP

Image
Husqvarnin prvi motocikl s motorom domače proizvodnje.    

    1920 - Naša vlastita tvornica motora
1920. Husqvarna osniva svoju vlastitu tvornicu motora, a prvi motor koji je izgrađen bio je četvero takni V-twin motor od 550 ccm s bočnim ventilima pod kutom 50 stupnjeva, sličan onom koji proizvode kompanije kao što su Harley-Davidson i Indian. Nije trebalo puno da Husqvarna, baš kao i drugi proizvođači motocikla, konstruira trkače motocikle u klasi do 1000 ccm.

Gunnar Kalén na startu na Isle of Man, 1934.
Image
Penjanje na brdo Klevaliden bilo je u Švedskoj izuzetno popularno.

    1920-30 - Uspjesi na takmičenjima
Koncem 20-ih i početkom 30-ih, Husqvarna postiže puno uspjeha u Švedskoj i na brojnim evropskim događanjima, suočavajući se u tijesnoj konkurenciji s drugim poznatim proizvođačima kao što su BMW, DKW, Excelsior, FN, Harley Davidson, Indian, Norton i Velocette. Takmičenja u kojima je Husqvarna bila uspješna su enduro poput International Six Days i full-fledged brzinske utrke poput međunarodnih Grand Prix i TT.

Image
Početak putovanja Six Days 1929., s jednim od prvih Mannerstedt strojeva od 700 ccm s prikolicom. U prikolici je sam Folke Mannerstedt

    Folke Mannerstedt
Jedan od razloga uspjeha bio je taj što je konstruktor Folke Mannerstedt jedan od pionira u primjeni lakih legura, kako u motoru tako i na ostalim dijelovima motocikla, što je za rezultat imalo izvanredan omjer snage i težine.

Sredina-30-ih - Husqvarna prestaje s utrkama
Sredinom 30-ih, Husqvarna se postupno povlači iz trka, jednim dijelom i zato što se civilno tržište za velike motocikle smanjuje.

1936. prestaje proizvodnja motora za velike motocikle. Međutim, ti motori će se pojaviti kasnije, iako u modificiranom obliku: Albin, proizvođač motora, upotrebljava Husqvarnnin motor kao osnovu za jednocilindrični pogon od 500 ccm na vojnom motociklu, koji oni proizvode zajedno s Monarkom.

Image    
Image
Calle Heimdahl, glavni konstruktor nakon Mannerstedta, i predradnik u tvornici Birger Johansson pored jedne od prvih Svartkvarnas, ili “Blackqvarnas”. (Blackqvarna je nadimak ranijih motocikla lake kategorije od 120 ccm, koji su izvorno bili obojeni crno).

    1935 - Prvi iz lake kategorije
1935. Husqvarna počinje proizvodnju prvih dvotaktnih motocikla. Ovaj motocikl lake kategorije, za koji nije potrebna vozačka dozvola, ima pedale poput tradicionalnog bicikla i motor od 98 ccm. On uskoro postaje vrlo popularan. U godinama prije Drugog svjetskog rata, proizvedene su tisuće i tisuće strojeva, što je značilo da Švedska ima kotače.


    1946. - “Svartkvarna”
1946. predstavljena je legendarna “Svartkvarna”. Uskoro ona postaje prototipski lagan, pouzdan i izdržljiv motocikl, koji je alternativa automobilu u poslijeratnom razdoblju. “Svartkvarna” je građena u klasi koja se po švedskim propisima zove “laki motocikl”, što znači da ne smije biti teži od 75 kg. Ponovo je Husqvarna svoje iskustvo u laganoj, snažnoj i pouzdanoj konstrukciji.

Image
1958. Silverpilen (Silver Arrow). Najveća brzina je bila fantastičnih 100 km/h.

    1957. - Silver Arrow
1957. je slijedeća prekretnica u povijesti Husqvarna motora i motocikla. Tada smo predstavili Silver Arrow: potpuno nov, snažan, sportski motocikl od 175 ccm koji tako?er težio ispod 75 kg. Godinu i nešto kasnije lansirali smo i Golden Arrow, inačicu od 200 ccm. Ali, švedske su vlasti zamolile Husqvarna da se zadovolji s 75 ccm, budući da je Golden Arrow smatran prebrzim za švedske ceste!

Međutim, i Silver i Golden Arrow pokazali su se savršenom osnovom za daljnji razvoj motocikla za motokros. Tako za Husqvarnu počinje dugo uspješno razdoblje motokroseva s pobjedama u prvenstvima kako na evropskoj, tako i na svjetskoj razi
ni.

Image
Bill Nilsson i Rolf Tibblin.

Pobjede na evropskim i svjetskim prvenstvima
Ima ih puno:
 • 1959 - Rolf Tibblin, Evropsko prvenstvo, klasa 250 ccm.
 • 1960 - Bill Nilsson, Svjetsko prvenstvo, klasa 500 ccm.
 • 1962 - Rolf Tibblin, Svjetsko prvenstvo, klasa 500 ccm, Torsten Hallman, Svjetsko prvenstvo, klasa 250 ccm.
 • 1963 - Rolf Tibblin, Svjetsko prvenstvo, klasa 500 ccm, Torsten Hallman, Svjetsko prvenstvo, klasa 250 ccm.
 • 1966 - Torsten Hallman, Svjetsko prvenstvo, klasa 250 ccm.
 • 1967 - Torsten Hallman, Svjetsko prvenstvo, klasa 250 ccm.
 • 1969 - Bengt Aberg, Svjetsko prvenstvo, klasa 500 ccm.
 • 1970 - Bengt Aberg, Svjetsko prvenstvo, klasa 500 ccm.
 • 1974 - Heikki Mikkola, Svjetsko prvenstvo, klasa 500 ccm.
 • 1976 - Heikki Mikkola, Svjetsko prvenstvo, klasa 250 ccm.
 • 1979 - Hakan Carlqvist, Svjetsko prvenstvo, klasa 250 ccm.
Vrijedi znati da od 1969. Husqvarnini dvotaktni motori od 360 i 400 ccm prekidaju dominaciju eetverotaktnih motocikla u klasi od 500 ccm.

Image
430 motokros motocikla od 1981

 
     Početkom 70-ih - MotoCros motocikli za SAD
Husqvarna motokros i enduro motocikli postali su veliki izvozni uspjeh, uključujući i izvoz u SAD, gdje su velika snaga i mala težina u kombinaciji s pouzdanošću su pobjednički recept za mnoge američke vozače na prvenstvima, bilo da je natjecanje na blatnoj stazi, enduro ili pustinjska utrka. Kao razultat, Husqvarna je u SAD postala klasika: prototipski, suvremeni off-road motocikl.

Image
Posljednji motocikl vozio je Sven-Erik Jönsson, evropski enduro prvak i 1987. pobjednik na Novemberkasan (Kup u studenom), dugoprogaškoj off-road utrci u Švedskoj.

    1987. - Posljednji Husqvarna motocikli
Švedska proizvodnja Husqvarna motocikla se nastavlja do 1986.-87., kada talijanska kompanija Cagiva preuzima proizvodnju i nastavlja s razvojem motocikla s imenom Husqvarna. 84 godine dugo razdoblje motocikla sada je završeno.


      

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi