Povijest Husqvarne
Beeblebrox   
Image

Za većinu ljudi, povijest Husqvarna motocikla, usko je povezana s dugom serijom pobjeda na Svjetskom prvenstvu u motokrosu, koje je Husqvarna postizala 1960-ih, 70-ih i 80-ih. Ali povijest Husqvarninih motocikla seže puno dalje. Upravo kao i mnogi drugi proizvođači motocikla, Husqvarna je počela s proizvodnjom bicikla.


Image
Husqvarna iz doba oko 1915. s motorom od 4,5 ks i otmjenom prikolicom.

    1903 - Od bicikla do motocikla
Kao i mnogi davnašnji proizvođači motocikla, Husqvarna je počela s proizvodnjom bicikla. Proizvodnja bicikla počinje koncem 19. stoljeća, a 1903. Husqvarna je izradila svoj prvi motocikl. U to vrijeme, radilo se o opremanju Husqvarna okvira motorima drugih proizvođača kao što su FN, Moto-Reve i NSU. Ti rani strojevi koristili su motore od 250 i 500 ccm marke Sturmey-Archer i JAP

Image
Husqvarnin prvi motocikl s motorom domače proizvodnje.    

    1920 - Naša vlastita tvornica motora
1920. Husqvarna osniva svoju vlastitu tvornicu motora, a prvi motor koji je izgrađen bio je četvero takni V-twin motor od 550 ccm s bočnim ventilima pod kutom 50 stupnjeva, sličan onom koji proizvode kompanije kao što su Harley-Davidson i Indian. Nije trebalo puno da Husqvarna, baš kao i drugi proizvođači motocikla, konstruira trkače motocikle u klasi do 1000 ccm.

Gunnar Kalén na startu na Isle of Man, 1934.
Image
Penjanje na brdo Klevaliden bilo je u Švedskoj izuzetno popularno.

    1920-30 - Uspjesi na takmičenjima
Koncem 20-ih i početkom 30-ih, Husqvarna postiže puno uspjeha u Švedskoj i na brojnim evropskim događanjima, suočavajući se u tijesnoj konkurenciji s drugim poznatim proizvođačima kao što su BMW, DKW, Excelsior, FN, Harley Davidson, Indian, Norton i Velocette. Takmičenja u kojima je Husqvarna bila uspješna su enduro poput International Six Days i full-fledged brzinske utrke poput međunarodnih Grand Prix i TT.

Image
Početak putovanja Six Days 1929., s jednim od prvih Mannerstedt strojeva od 700 ccm s prikolicom. U prikolici je sam Folke Mannerstedt

    Folke Mannerstedt
Jedan od razloga uspjeha bio je taj što je konstruktor Folke Mannerstedt jedan od pionira u primjeni lakih legura, kako u motoru tako i na ostalim dijelovima motocikla, što je za rezultat imalo izvanredan omjer snage i težine.

Sredina-30-ih - Husqvarna prestaje s utrkama
Sredinom 30-ih, Husqvarna se postupno povlači iz trka, jednim dijelom i zato što se civilno tržište za velike motocikle smanjuje.

1936. prestaje proizvodnja motora za velike motocikle. Međutim, ti motori će se pojaviti kasnije, iako u modificiranom obliku: Albin, proizvođač motora, upotrebljava Husqvarnnin motor kao osnovu za jednocilindrični pogon od 500 ccm na vojnom motociklu, koji oni proizvode zajedno s Monarkom.

Image    
Image
Calle Heimdahl, glavni konstruktor nakon Mannerstedta, i predradnik u tvornici Birger Johansson pored jedne od prvih Svartkvarnas, ili “Blackqvarnas”. (Blackqvarna je nadimak ranijih motocikla lake kategorije od 120 ccm, koji su izvorno bili obojeni crno).

    1935 - Prvi iz lake kategorije
1935. Husqvarna počinje proizvodnju prvih dvotaktnih motocikla. Ovaj motocikl lake kategorije, za koji nije potrebna vozačka dozvola, ima pedale poput tradicionalnog bicikla i motor od 98 ccm. On uskoro postaje vrlo popularan. U godinama prije Drugog svjetskog rata, proizvedene su tisuće i tisuće strojeva, što je značilo da Švedska ima kotače.


    1946. - “Svartkvarna”
1946. predstavljena je legendarna “Svartkvarna”. Uskoro ona postaje prototipski lagan, pouzdan i izdržljiv motocikl, koji je alternativa automobilu u poslijeratnom razdoblju. “Svartkvarna” je građena u klasi koja se po švedskim propisima zove “laki motocikl”, što znači da ne smije biti teži od 75 kg. Ponovo je Husqvarna svoje iskustvo u laganoj, snažnoj i pouzdanoj konstrukciji.

Image
1958. Silverpilen (Silver Arrow). Najveća brzina je bila fantastičnih 100 km/h.

    1957. - Silver Arrow
1957. je slijedeća prekretnica u povijesti Husqvarna motora i motocikla. Tada smo predstavili Silver Arrow: potpuno nov, snažan, sportski motocikl od 175 ccm koji tako?er težio ispod 75 kg. Godinu i nešto kasnije lansirali smo i Golden Arrow, inačicu od 200 ccm. Ali, švedske su vlasti zamolile Husqvarna da se zadovolji s 75 ccm, budući da je Golden Arrow smatran prebrzim za švedske ceste!

Međutim, i Silver i Golden Arrow pokazali su se savršenom osnovom za daljnji razvoj motocikla za motokros. Tako za Husqvarnu počinje dugo uspješno razdoblje motokroseva s pobjedama u prvenstvima kako na evropskoj, tako i na svjetskoj razi
ni.

Image
Bill Nilsson i Rolf Tibblin.

Pobjede na evropskim i svjetskim prvenstvima
Ima ih puno:
 • 1959 - Rolf Tibblin, Evropsko prvenstvo, klasa 250 ccm.
 • 1960 - Bill Nilsson, Svjetsko prvenstvo, klasa 500 ccm.
 • 1962 - Rolf Tibblin, Svjetsko prvenstvo, klasa 500 ccm, Torsten Hallman, Svjetsko prvenstvo, klasa 250 ccm.
 • 1963 - Rolf Tibblin, Svjetsko prvenstvo, klasa 500 ccm, Torsten Hallman, Svjetsko prvenstvo, klasa 250 ccm.
 • 1966 - Torsten Hallman, Svjetsko prvenstvo, klasa 250 ccm.
 • 1967 - Torsten Hallman, Svjetsko prvenstvo, klasa 250 ccm.
 • 1969 - Bengt Aberg, Svjetsko prvenstvo, klasa 500 ccm.
 • 1970 - Bengt Aberg, Svjetsko prvenstvo, klasa 500 ccm.
 • 1974 - Heikki Mikkola, Svjetsko prvenstvo, klasa 500 ccm.
 • 1976 - Heikki Mikkola, Svjetsko prvenstvo, klasa 250 ccm.
 • 1979 - Hakan Carlqvist, Svjetsko prvenstvo, klasa 250 ccm.
Vrijedi znati da od 1969. Husqvarnini dvotaktni motori od 360 i 400 ccm prekidaju dominaciju eetverotaktnih motocikla u klasi od 500 ccm.

Image
430 motokros motocikla od 1981

 
     Početkom 70-ih - MotoCros motocikli za SAD
Husqvarna motokros i enduro motocikli postali su veliki izvozni uspjeh, uključujući i izvoz u SAD, gdje su velika snaga i mala težina u kombinaciji s pouzdanošću su pobjednički recept za mnoge američke vozače na prvenstvima, bilo da je natjecanje na blatnoj stazi, enduro ili pustinjska utrka. Kao razultat, Husqvarna je u SAD postala klasika: prototipski, suvremeni off-road motocikl.

Image
Posljednji motocikl vozio je Sven-Erik Jönsson, evropski enduro prvak i 1987. pobjednik na Novemberkasan (Kup u studenom), dugoprogaškoj off-road utrci u Švedskoj.

    1987. - Posljednji Husqvarna motocikli
Švedska proizvodnja Husqvarna motocikla se nastavlja do 1986.-87., kada talijanska kompanija Cagiva preuzima proizvodnju i nastavlja s razvojem motocikla s imenom Husqvarna. 84 godine dugo razdoblje motocikla sada je završeno.


      

Comments  

 
0 #1 Motocikli .:: Hrvatski Moto Portal ::.Ilana 2018-10-29 11:47
I see you don't monetize your page, don't waste your traffic,
you can earn extra bucks every month. You can use the best adsense
alternative for any type of website (they approve all
websites), for more details simply search in gooogle:
boorfe's tips monetize your website

Feel free to visit my page ... BestJuana: https://CleverWilson.blogspot.com
Quote | Report to administrator
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi