Lea-Francis
Street Illegal   
Image

Iako je malo tko čuo za ovu marku motocikala, te su se jako malo zadržali na popisu proizvođača motocikala, mislim da itekako spadaju u rubliku Povijest motocikala, jer su sa svojom proizvodnjom motociklala bili jedni od pionira proizvodnje motocikala na području današnje Velike Britanije.Richard Lea i Graham Francis potpisali su u kolovozu 1895. godine ugovor o zajedničkoj proizvodnji naprednih i u ono doba relativno skupih bicikala u Lower Ford Streetu, u gradu Coventry, Engleska. Uskoro su stekli veliku pozornost jer su njihovi bicikli bili vrlo kvalitetni, no cijenom su odskakali od prosjeka te su ih kupovali samo gornji slojevi engleskog društva.

Image

Richard Lea i Graham Francis potpisali su u kolovozu 1895. godine ugovor o zajedničkoj proizvodnji naprednih i u ono doba relativno skupih bicikala u Lower Ford Streetu, u gradu Coventry, Engleska. Uskoro su stekli veliku pozornost jer su njihovi bicikli bili vrlo kvalitetni, no cijenom su odskakali od prosjeka te su ih kupovali samo gornji slojevi engleskog društva.

Image

1903. godine Lea-Francis proizvodi svoj prvi automobil, sa trocilindarskim motorom, no on nije imao nikakav komercijalni uspijeh te tvornica i dalje nastavlja sa proizvodnjom bicikala.

Image

Lea-Francis 1911. ulazi u ozbiljan posao sa motociklima i 1912. godine predstavljaju svoj prvi i posljednji model motocikla sa V-twin motorom koji je imao 3¼ konja. Prvi kupac Lea-Francis motocikla bio je stanoviti George Bernard Shaw koji je u svojim kasnim '50-im odlučio zajahati motocikl.

Image

Uskoro su Lea-Francis motocikli stekli veliki ugled među motociklima te je do 1924. godine proizvedeno svega 1500 motociklama. Da bi se tvornica približila i običnim ljudima i predstavila svoje kvalitetne motocikle, 1919. godine Lea-Francis prezentira svoje motocikla na ruti od Londona do Glasgowa. Proizvodnja se zaustavlja 1924. godine i od ukupno 1500 motocikala koliko je proizvedeno vjeruje se da je danas na svijetu svega 20-tak ovih neprocijenjivih primjeraka. 4 motocikla su u vlasništvu kluba ljubitelja Lea-Francis.

Image

Da bi očuvali baštinu ljubitelji ove rijerke marke proizvočača automobila i motocikala skupili su se u Klub ljubitelja Lea-Francis automobila i motocikala. Danas klub broji oko 340 članova koji posjeduju oko 430 bicikala, motocikala i automobila nekoć prestižne marke Lea-Francis.

Image
Image
Image

Dostupno je i nekoliko knjiga o povijesti ove marke.
ImageImage
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi