Sustavi paljenja
black&white   
Image
Motorkotači imaju isključivo elektronikom upravljano paljenje.
Prema funkciji mogu se sustavi podijeliti:
Visokonaponsko kondenzatorsko paljenje sa ili bez baterije
Tranzistorski sustavi paljenja.
Ovi sustavi paljenja imaju slijedeće prednosti:
-nema mehaničkog trošenja dijelova
-nema održavanja
-visok sekundarni napon i pri visokim brojevima okretaja
-neosjetljivost na zaprljane svjećice.

KONDEZATORSKO PALJENJE (CDI )
Uređaj  ima svitak za punjenje kondenzatora i davač impulsa paljenja. Okretanjem polnog rotora s trajnim magnetima u svitku za punjenje kondenzatora inducira se napon od 100 do 400 V i puni visoko naponski kondenzator. CDI upravljački sklop na temelju informacije od davača impulsa, u trenutku paljenja šalje upravljački impuls na nožicu G tiristora. Tiristor kratko spaja, pa se kondenzator munjevito izbija preko primarnog svitka bobine (indukcijskog svitka). U sekundarnim namotajima inducira se visoki napon. Regulacijom paljenja upravlja CDI upravljački sklop u ovisnosti o broju okretaja motora.
Istosmjerni CDI sustav
Kod ovog sustava punjenje visokonaponskog kondenzatora izvedeno je pomoću baterije. Pretvarač napona u upravljačkom sklopu pretvara napon baterije (12 V) na potrebnih 22 V, kojim se puni visoko naponski kondenzator. Prednost baterijskog CDI sustava je što pri niskim brojevima okretaja daje visoki napon paljenja.

TRANZITORSKI SUSTAVI PALJENJA( TSP)
Ove konstrukcije koriste se na motorima s velikim radnim volumenom. Razlikujemo dva sustava:
-tranzistorske sustave paljenja s davačem impulsa
-digitalno upravljane tranzistorske sustave paljenja.

TSP s davačem impulsa 
Kod ovih se sustava baza tranzistora upravlja davačem impulsa. Tranzistor je elektronička sklopka...u otvorenom stanju kroz njega teče primarna struja, a kad se prekine struja baze, tranzistor zatvori, odnosno nema više protoka struje...
primarna struja prestane teći, i u sekundarnom svitku inducira se visoki napon. Uređaj za regulaciju trenutka paljenja upravlja trenutkom paljenja, dok se trajanje struje primara određuje regulatorom kuta zatvaranja.

Digitalno upravljani TSP
Imaju jedan ili dva davača impulsa, upravljački sklop, bobinu (jednu ili više) i svjećice (jednu ili više).
Princip rada...davač impulsa šalje informaciju upravljačkom sklopu o broju okretaja motora i položaju radilice. Na temelju tih informacija upravljački sklop određuje optimalni trenutak paljenja iz pohranjenih podataka u svojoj memoriji.

Bitno je vršiti i kontrolne radove na sustavima paljenja, odnosno:

•Ispitivanje iskre – provjerava se preskače li iskra na svjećici.
Prema boji iskre(crvena, plava) može se približno ustanoviti i njena kvaliteta,a također i pema boji centralne elektrode i elektrode mase.
Ako je svjećica (elektrode)žučkaste boje znači da ima previše zraka u omjeru, a ako je crnkaste boje(čađava) znači da ima previše benzina u omjeru...o dobroj funkici svječice može se govoriti kada su elektode svijetlo smeđe boje( više o tome u istom forumu tehnika, dijelovi, servisi)
Ispitivanje iskre je najjednostavnije vršiti da se svjećica se odvije, priključi sa kabelom  i spoji na masu...samo pazi jer ponekad zna i malo zdrmati icon_mrgreen
•Ispitivanje i regulacija točke točke paljenja  – provjera se izvodi pomoću stroboskopske lampe: na broju okretaja praznog hoda (propisuje ga proizvođač) osvjetljavaju se oznake i uspoređuju sa zadanom vrijednošću. Slaže li se položaj oznaka sa zadanim vrijednostima za prazni hod, odnosno ranim paljenjem, regulacija paljenja je u redu.
•Mjerenje primarnog i sekundarnog napona – mjerenje se izvodi na bobini s odgovarajućim mjernim instrumentom (osciloskopom, instrumentom za mjerenje vršnog napona.
itd

MOTRONIC SUSTAV

Motorkotači s motorima velikih radnih volumena imaju ugrađenu digitalnu elektroniku motora (DME ) koja upravlja paljenjem i ubrizgavanjem.
U upravljačkom su sklopu ulazni signali:
-broj okretaja motora
-temperatura zraka i rashladne tekućine.

Upravljački sklop odabire količinu ubrizgavanja i upravlja:
-pumpom goriva
-automatikom hladnog starta
-brizgaljkama
-sustavom paljenja.
Pumpa goriva
Tlači gorivo na konstantni sistemski tlak od 3,5 bara.
Brizgaljke
Upravljaju se sa strane mase (- pol), i ubrizgavaju pola količine goriva po jednom okretu radilice. Pri hladnom startu ubrizgavaju dvaput.
Automatika hladnog starta  
Elektronički je regulirana, pri čemu se leptir gasa zakreće  s pužnim prijenosom. Tako se u svim pogonskim uvjetima održava stabilan broj okretaja praznog hoda.
Sustav paljenja
Upravljački sklop prekida primarnu struju, pri čemu na svjećici preskače iskra.
Prinudni hod – u slučaju kvara, npr. nestane li jedan od ulaznih signala, upravljački sklop to prepoznaje, pohranjuje kod greške u memoriju, i počne raditi sa zamjenskom vrijednošću. Ako nestane signal s davača broja okretaja motora, upravljački sklop ne može zamijeniti tu informaciju, pa motor ne može više raditi.
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi