Accommodation In Murter Croatia
GDJE SU BRZINE?
Lukas   
Sadraj
GDJE SU BRZINE?
Stranica 2
Stranica 3
Variomat

Image

S obzirom da je sve vie ljudi koje voze skutere, veinu njih zanima kako radi taj novi nain prijenosa. Kakav, remen kupiti osim orginala, teinu rolica kakvu staviti da bolje ubrzava, kakvo kvailo i kontra oprugu i sl. Pa da kaemo par rijei i o tom nainu prijenosa snage.


Variomat tj.variabilna transmisija (CVT - Constant Variable Transmission) je vrlo jednostavna po nainu izvedbe, ali s obzirom da svi djelovi rade zavisno  jedno od drugih u tom sklopu, teko je zamisliti kako sve to radi zajedno pa u Vam probati natuknuti par zamisli o toj getribici, ako ju moemo tako nazvati. Naao sam par slikica koje su izvrstan primjer kako izgleda variomat i kako funkcionira.
Oni koji misle da je variomat glupost na skuterima, jako e se prevariti.To ve postoji dugo, AUDI ve ugrauje taj nain prijenosa u aute. Na vee motore samo to nije stiglo. Biti e zanimljivo za par godina vidjeti i sluati motoriste koji e kupovati motore od 600 i vie kubinih centimetara koji e imati variomat. Morati emo izmisliti novi naziv za njih….MEGA SKUTERI !!

Stvar funkcionira pomou prednje variabilne remenice tj. variatora koji u sebi sadri utege (rolice) koji pomou centrifugalne sile se ire unutar variatora in a taj nain mu poveavaju opseg remenice. Znai konstantno mjenjanje opsega prednje i stranje remenice. Neto slino kao kod bicikla. Za to vrijeme, opseg zadnje remenice se smanjuje in a taj nain se prijenosni omjer stalno mjenja, a prijenosni remen je uvijek napet.
To bi bilo objanjenje u kratkim crtama, a sada idemo tu cijelu raunicu razlomiti u razlomke.
Krenimo sa prednjjim variatorom. On ima taj naziv jer je on zasluan za mjenjanje prijenosnog omjera, a sve ostalu u sklopu se prilagoava njemu. Naravno, njegovo irenje ili skupljanje ovisi o okretajima pogonskog motora, ali on je prvi dio variomata.

Variator se sastoji od prednje konusne ploe, stranje konusne potisne ploe, centrifugalnih utega, fiksne kutne ploe i osovinice po kojoj klizi stranja konusna potisna ploa.
Cijeli taj sklop se nalazi na produetku koljenastog vratila tako da se cijeli sklop vrti istim brojem okretaja koliko i sam motor. Vrlo velika stavka ovog sklopa je uravnoteenost i izbalansiranost . To je vrlo bitno jer se variomat  vrti na velikim brojevima okretaja pa njegov debalans bi izazvao i debalans radilice to nikako ne elimo. Znamo svi na kojim okretajima se vrte agregati na skuterima. Znai negdje izmeu 5000 i 12000 RPM-a.

Image
Ovo je slika variatora pri malim okretajima motora u leru ili kad motor ne radi.

Moemo vidjeti da utezi nisu rasporedjeni po obodu zadnje potisne ploe  jer centrifugalna sila je slaba, nego se nalaze u sredini. Na taj nain opseg remenice je najmanji i nije dovoljan da bi se ukljuila automatska spojka.

Stvar se mjenja kada nem okretaji motora porastu.
Image

Sada nam utezi i centrifugalna sila zbog rotacije diktiraju koliko e se potisna konusna ploa pribliiti fiksnoj konusnoj ploi  poveavajui opseg remenice koju ine.
Centrifugalni utezi se oslanjaju na kutnu plou, ire se prema obodu i na taj nain sile konusnu potisnu plou na pribliavanje prednjoj konusnoj ploi.
Time se remen pomie isto prema obodu remenice variatora, poveavajui mu primarni prijenosni omjer
Znai, vii okretaji motora pomiu remen na vei primarni prijenosni omjer 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi