GDJE SU BRZINE?
Lukas   
Sadraj
GDJE SU BRZINE?
Stranica 2
Stranica 3


Stavljanjem lakih utega dozvoliti emo motoru da se bre zavrti prije nego ukljui spojku, te emo kretati sa viim okretajima motora gdje obino motori imaju veu snagu. Vea snaga, znai bolje ubrzanje.
To bi izgledalo ovako: brzina od 60km/h zahtjeva da se motor vrti na 6000 o/min
 Stavljanjem teih utega gubimo na ubrzanju, ali dobivamo to da nam se motor manje “vrti” pri kretanju i manje vrti za odreenu brzinu kao npr. 60km/h , a motor se vrti na 5200 o/min.
Naravno sukladno tome bi trebalo mjenjati i kontra oprugu da bi uinak bio najoptimalniji.

Moemo tokariti i osovinu po kojoj klie stranja konusna ploa variatora tako da ima manji put. Na taj nain moe dignuti remen na variomatu na jo vei opseg.
Te sve radnje sam isprobao i radi jako dobro. Moram priznati da ova zadnja radnja s tokarenjem je najbolja jer skuteru smanjujemo okretaje motora do 1500 o/min za istu brzinu  u orginalu. Imati e krajnju brzinu veu, ali ubrzanje e biti sporije. Ubrzanje mi nije puno znailo jer sam i ovako i onako iao sporo, ali obilaznicu sam esto susretao.

Recimo to ovako, ako vam centrifugalni utezi daju dobro ubrzanje, dobru krajnju brzinu, ali kada se poinjete penjati uz neki nagib, skuter jako usporava. Razlog tome moe biti premekana kontra opruga. Ona pomae pri skupljanju zadnje remenice kada se pojavi optereenje na stranjem kotau tj. moment. Znai u ovom sluaju ona ne vraa prijenosni omjer u najpovoljniji i zadrava motor u nepovoljnim okretajima za dato optereenje. Recimo da se onda motor ne moe razvrtiti nego kao da smo ga ostavili u petoj brzini na uzbrdici, a trebamo u treu. Ista stvar se deava kod vonje na ravnom pri smanjenju brzine sa 70 km/h na 40 km/h te naglim davanjem snage poslije. Ako nam skuter ne moe ubrzati i osjetimo ga da se mui u nepovoljnim okretajima, opruga je slaba. Znai, ta opruga nam sili variomat da se vrati u to manji tj. povoljniji prijenosni omjer za dato optereenje. To je ono to je uvijek zagonetno kod variomata, jednostavno ima puno variabli na koje se treba misliti i podeavati. Ako dotaknemo jednu, moramo podesiti i ostale.
Naravno da moramo uzeti u obzir i stanje samog motora, kompresije, snage te ostalih parametara koji e nam rei u kakvom je stanju sam agregat.
S druge strane, ako nam je opruga pretvrda, utezi variomata nee moi nadvladati silu opruge i skuter nee moi razviti max. brzinu.
U smislu podeavanja variomata, stvar se bazira na pokuajima i pogrekama. Malo ovo, malo ono i tako dok ne dobijete ono to ste eljeli. Malossi je kompanija koja radi sve aftermarket djelove za variomate gotovo svih proizvoaa. Performance Malossi MultiVars variatori postoje isto tako gotovo za sve modele skutera. 

Imamo mi i zupanike!

Dan nebi ste pomislili kako je to sve u variomatu, postoji tu i jedan mali reduktorski sklop gdje nam se snaga i okretni moment sa kvaila prenosi na pogonski kota. Znai prijenos nije direktno na kota nego imamo reduktor sa tri zupanika gdje nam se okretaji reduciraju zavisno o eljama prijenosa, ali to je tvorniki postavljeno i obino se ne mjenja. Cijeli taj sklop pliva u ulju kao i standardne getribe. Tu je prijenosni omjer fiksan i mogue ga je mjenjati samo na nain de se promjene ti zupanici.ta je bolje, manualna ili variabilna getriba?

Kad bi smo usporeivali manualnu i variomatsku transmisiju, CVT ima 35% bolje performance od manualne. Sa istim motociklom i agregatom, variomatu treba 75% vremena da ubrza do 100km/h za razliku od manualne transmisije.
U emu je razlika?  Za najbolje ubrzanje nam je bitno da snaga motora bude uvijek u na max. to je sluaj kod CVT. Kod MT snaga nam varira zbog promjene stupnjeva prijenosa kao to nam slikica i prikazuje.
Image

Postoje i izrauni koje bi mogao prikazati, ali to je previe jer tu i ja postajem zbunjen, ali matematika je egzaktna znanost, a ja vjerujem brojkama.
Uvijek kod usporedbi moramo uzeti motore istih snaga i momenata inae nam usporedba nije valjana. To je rijetkost jer motori sa variomatom tj. skuteri su otprilike uvijek manje snage i momenta nego motocikli s klasinim mjenjaem
Naravno da i manualna ima svoje dobre strane te da se ljudi teko uvjeravaju u tako neto novo, ali ugradnja je poela u motore vee snage tako da mislim da e za par godina MT biti zastarjela.
Ne piem ovo kako bi uvrijedio motoriste koji voze motore sa MT nego samo naglaavam da su doli noviteti koji e ozbiljno ugroziti standardni manualni mjenja.
Na kraju, ipak sve ovisi o potrebi, elji i subjektivnom miljenju pojedinca. Znamo za to nam motocikli trebaju i o tome ne treba raspravljati bili oni s variomatom ili bez, pogonjeni  lancem ili remenom


 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlatenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi