GDJE SU BRZINE?
Lukas   
Sadraj
GDJE SU BRZINE?
Stranica 2
Stranica 3


Idemo sada na zadnju remenicu
Nju ine dvije konusne ploe sa kontra oprugom koja tjera remenicu da bude uvijek u najveem opsegu, sklopa automatske spojke, valjkastih leajeva i pogonjenog vratila koje nam pomou reduktorkog sklopa vrti pogonski kota.
Naravno, zadnja remenica nam se iri i skuplja zavisno od variatora jer ih povazuje klinasti remen koji ima konstantan opseg. Remen je taj koji prisiljava zadnju remenicu da se proiri ako su okretaji vei i dozvoljava  da se skupi ako su okretaji manji. Skupljanje zadnje remenice omoguava kontra opruga.

Image
Ova slika prikazuje zadnju remenicu na malim okretajima motra. To je najmanji prijenosni omjer koji nam variomat daje. On nam zavisi od veliina prednje i zadnje remenice. Kako se okretaji motora poveavaju tako se prijenosni omjer mjenja koji nam zavisi od teine centrifugalnih utega i kontra opruge. Krutoa kontra opruga nam odreuje koliko e se zadnja remenica brzo mjenjati, iriti i skupljati.
Kada smanjimo snagu i okretaje motora kontra opruga nam tjera cijeli sklop u poetni poloaj.

Image
Slika zadnje remenice u poloaju nejveeg prijenosnog omjera. Opseg je najmanji, opruga je stisnuta te dri remen napetim i u sluaju naglog smanjenja okretaja motora, odmah smanjuje prijenosni omjer.

Image
Slika koja nam prikazuje najmanji prijenosni omjer. Opseg prednje remenice je najmanji, a zadnje najvei.Centrifugalni utezi su u sredini, kontra opruga je oputena.Gotovo isto kao i kod vaeg bicikla.

Image

Ova slika nam sada prikazuje kako to izgleda u najveem prijenosnom omjeru gdje su centrifugalni utezi variatora rasporedjeni po obodu te variator ima najvei opseg, a zadnja remenica ima najmanjji opseg te je kontra opruga stlaena.

Sada kada ste shvatili princip rada moemo malo prodiskutirati o stavljanju drugaijih centrifugalnih utega, jaih ili slabijih kontra opruga, drugaijih variatora te openito o mjenjanju performansa vaeg skutera.
Svako tko eli to raditi, radi to na svoju ruku jer skuteri su tvorniki prilagoeni optimalno. Usklaena je harmonija performansi i vijeka trajanja agregata.

Dakle, ono to nam svima mora biti jasno je to da snaga motora se ne mjenja sa podeavanjem variomata. Ona je ista i ukoliko nismo radili neke preinake na samom agregatu, neemo ba stvari puno promjeniti. Moemo se igrati sa ubrzanjem na tetu krajnje brzine ili slabe brzine po uzbrdicama. U principu moemo skuter vie prilagoditi naem nainu vonje, ali ako govorimo o nekakvim velikim preinakama, mislim da ne dre vodu. Moemo napraviti da 50 ccm ide 140 km/h, ali mislim, koliko dugo?
 Ako nam je bitno da nam skuter radi dugo, preinake nisu potrebne osim redovnog servisa.
Ako elite jurilicu, kupite si skuter koji je za to napravljen i koji ima snage.

Skuteri s vremenom i ovako i onako dobijaju na ubrzanju i smanjuje im se krajnja brzina. Barem oni koji imaju obini variomat. Kako se s vremenom uporabe smanjuje irina remena i troe rolice tako nam je se prijenosni omjer u startu mjenja. Sve  to nam konpenziraju okretaji motora koji onda “hvata” na sve veim i veim okretajima to nam poveava potronju goriva, ali i ubrzanje do neke granice. Jedan mali sklop pun kompromisa, koji se stalno dogovaraju…. to je variomatski prijenos. 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlatenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi