Accommodation In Murter Croatia
Konig
oldbiker   
Image
Oko mi je zapelo za jedan izuzetan uradak iz kraja 60-tih i početka 70-tih godina prošlog stoljeća. U vodama moto utrka još uvijek su dominantni engleski i talijanski četverotaktni strojevi, iako su japanske korporacije već pustile svoje pipke i osluškujući nove trendove započinju projektiranje svojih novih uspješnih modela. Još nije započela najezda dvotaktne tehnike u kraljevskoj klasi moto GP-a, još je MV Agusta dominantna  s naravno najvećim od najvećih vozača, 15-strukim svjetskim prvakom Giacomom Agostinijem. U tu relativno mirnu i predvidljivu atmosferu jedan je njemački projekt uzdrmao u korijenima cijelu filozofiju moto utrka i započeo jednu dugu dominaciju, dominaciju dvotaktnih motocikala u klasi 500. Riječ je o tada renomiranom proizvođaču motora za trkaće čamce ( kasnije off-shore op.a. ), njemačkom Konigu, gdje su odlučili svoj veoma uspješan 4-cilindarski dvotaktni boxer motor ugraditi u okvir motocikla u smjeru vožnje i veoma prepotentno, gurnuti ga na milost i nemilost svjetskoj konkurenciji kraljevske klase GP utrka.

Image

Povijest Koniga 500 započinje 1969. godine kada se u pogonima najprije započinje s odabirom mjenjača. Naime boxer motor namijenjen čamcima imao je samo direktan izlaz s radilice na koji se vezala tzv. kopča, zapravo vrsta spojke kojime se motor povezuje s elisom. Odabir je pao na mjenjač iz Norton Manx-a s kojeg je preuzeto i suho kvačilo, a povezalo se s motorom preko zupčastog remena. I vodena pumpa i pumpa benzina bile su povezane preko zupčastih remena. Prva verzija je istiskivala 68 KS pri 9000 okr/min, a najveći obrtni moment motor je imao između 7 i 9000 okr/min. Već je verzija 1970. godine imala 75 KS i ugrađen ponovno Nortonov šestobrzinski mjenjač.

Image
Image

Te godine se Konig pojavo na trkama, a vozio ga je Johnny Dodds, dok je novozelanđanin Kim Newcombe bio glavni inženjer u timu.

Image
Image
Nakon utrke u Assenu zaključilo se da motocikl ima još puno 'dječjih bolesti', te se dio 1970. i cijela 1971. godina provela u testiranjima i poboljšanjima na motoru i ovjesu. U 1972. godinu ušlo se veoma samouvjereno s Kim Newcombom kao glavnim vozačem. I zaista, trud se isplatio, jer je npr. na VN Njemačke Konig uvjereno vodio ispred tada neprikosnovene MV Aguste. I Kim se pokazao briljantnim pilotom, izvlačio je maksimum iz motocikla koji je još uvijek imao problema kako s ciklistikom tako i s mjenjačem i kvačilom. U slijedećoj sezoni 1973. Kim Newcomb osvaja za Konig prvu GP pobjedu virtuoznom vožnjom na jednoj od najzahtjevnijih uličnih trka i to na našoj Preluci pokraj Opatije. Vrhunske rezultate nizao je i dalje do nažalost prerane smrti na Prix FIM na Silverstone-u 14. kolovoza 1973. godine.

Image

Te godine je već skupio dovoljno bodova tako da je na kraju sezone, posthumno zauzeo drugo mjesto u ukupnom poretku iza Phil Reada, ali ispred Giacoma Agostinija. Po komentarima iz tog vremena, Newcomba su gotovo svi vidjeli kao šampiona za tu godinu, ali ga je prerana smrt u tome spriječila. No i takvi uspjesi su oduševili Dietera Koniga, vlasnika i team managera, no iza smrti svog pulena nije više želio sudjelovati u utrkama GP 500 kao službeni tim, već su nastavili sudjelovati u utrkama prikoličara, također vrlo uspješno, gdje su osvojili prvenstvo svijeta 1975. i 1976. godine.
Zanimljivost je da su i trojica BMW-ovih inženjera u cestovni BMW-ov motocikl ugradili Konigov motor, i prezentirali ga vlasnicima, no nisu dobili zeleno svjetlo, tako da ta verzija nikada nije ušla u serijsku proizvodnju.
Image
Image


Na Konig motociklima su se nastavili takmičiti mnogi privatni vozači i timovi, no zlatnim slovima ostati će osvajanje vicešampionata svijeta 1973. godine.

Iako tehnički nesavršen, Konig 500 imao je karmu pobjednika, dvotaktnu tehniku koji će japanski proizvođači uvidjeti i ubrzo ugraditi u svoje motocikle, ovaj njemački projekt ima zasluženo mjesto među legendama zbog specifičnosti svog 'nautičkog' motora i zbog velikog uspjeha na utrkama u vrijeme kada je još uvijek dominirala četverotaktna tehnika.
Image

 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlaštenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi