Kočnice motocikala
black&white   
i njihov princip radaKočnice..zasigurno jedan od najbitnijih sklopova motocikala. Iako smo svi više-manje svijesni da su upravo kočnice i njihova ispravnost bitni za našu vlastitu sigurnost, a i sigurnost ostalih sudionika u prometu, valja se upoznati sa barem osnovnim vrstama kočionih sustava i principa njihovog djelovanja!

DISK KOČNICE 
 Danas se pretežito ugrađuju kod motocikala i skutera kako na prednjim tako i na stražnjim kotačima.
Ručna kočnica obično djeluje na prednji, a nožna na stražnji kotač.
Prijenos sile kočenja je hidraulički.

KOČNI DISKOVI
 Izrađeni su od visokolegiranih čelika, a kod novijih i većih motocikala su plivajuće uležišteni (o čemu je već bilo rijeći).
Prorezani ili spiralno izbušeni omogućuju brzo ravnomjerno reagiranje kočnica u mokrom stanju, jer se voda i nečistoće brzo uklanjaju s površine diska.
U ovisnosti o snazi motora, na prednjim se kotačima nalaze jedan ili dva diska, s dvo ili četiricilindričnim disk kočnicama s nepokretnim okvirom.
Na stražnji se kotač se kotač obično ugrađuje samo jedan kočioni disk, s jedno ili dvocilindričnim disk kočnicama s plivajućim okvirom.

KOČNE OBLOGE
 Izrađuju se iz sinter metala ili semi-(polu)metala. Ovi materijali posjeduju velik i postojan koeficjent trenja u svim pogonskim uvjetima.

BUBANJ KOČNICE
Koriste se večinom na stražnjim kotačima starijih motocikala.
Mehanički pokretana kočna poluga zakreće kočni palac, pri čemu se se čeljusti odupiru o unutarnju stijenku bubnja.

CBS, ABS i TCS SUSTAVI KOČENJA
 Kombinirani sustavi kočenja CBS-TCS ugrađuju se na motocikle s velikom snagom motora i pružaju optimalnu sigurnost i stabilnost u vožnji pri kočenju i ubrzavanju;
-CBS prilagođuje raspodjelu sile kočenja na prednji i stražnji kotač u ovisnosti o stanju vožnje i opterećenju
-ABS sprječava blokiranje kotača pri kočenju
-TCS(Traction Control System) sprječavanje klizanja kotača pri ubrzanju.

CBS SUSTAV KOČENJA
 To je servomehanički sustav upravljanja kočnom silom bez ikakvih elektroničkih dijelova.
Kratki razmak kotača i visoko težište motocikla uzrok su jakoj dinamičkoj raspodjeli opterećenja u procesu kočenja pri velikim brzinama. Zbog toga se ugrađenim servomehaničkim sustavom raspoređuje kočni tlak na prednji i stražnji kotač u ovisnosti o opterećenjum koje na njih djeluje. Kočni se tlak tako raspodjeljuje da se dobije jednolična reakcija na oba kotača. Vozač može kočiti bilo ručicom, bilo papučicom kočnice, sustav djeluje na oba kotača.
Raspodjela kočnog tlaka ovisna je o brzini i težini vozila, stanju podloge i visini težišta.
Prednosti koje pruža CBC su jednako laka uporaba kočnica, nema negativnih poremećajnih utjecaja između ručne i nožne kočnice i zadržan je osjećaj kočenja ručnom i nožnom kočnicom

Djelovanje CBS-a pri kočenju ručnom kočnicom
Kočni tlak djeluje djeluje na oba vanjska kočna klipa prednje kočnice. Mehanika pritom prenosi jedan dio kočne sile na sekundarni glavni cilindar. Kočni tlak stvoren u sekundarnom glavnom cilindru preko proporcionalnog ventila djeluje na oba vanjska klipa stražnje disk kočnice.
Proporcionalni ventil može provesti 3-stupanjsku raspodjelu kočne sile.

Djelovanje CBS-a pri kočenju nožnom kočnicom
U prvoj fazi kočni tlak djeluje na srednji klip stražnje kočnice preko ventila za kašnjenje na lijevi srednji klip prednje kočnice. Na taj način kočnica reagira mekano jer je tlak na prednjem kotaču snižen za oko 50%.
U drugoj fazi dolazi do porasta kočnog tlaka i daljim rastom kočnog tlaka ventil kašnjenja pušta tlak i na desni srednji klip prednje kočnice. Tipičan "Drive-effect", odnosno poniranje prednjeg kraja vozila ovom je mjerom znatno potisnuto.

ABS SUSTAV KOČENJA
 Sustav kočenja koji je dodan hidrauličkim kočnicama motocikala s većim snagama motora, kako bi se povećala stabilnost vozila pri kočenju.
Čine ga elekrični i hidraulični elementi.
Pricip rada ABS-a u biti se provodi dodavanjem kontakta, a samim time se vrši i samotestiranje. Ako su svi elementi ispravni uređaj je spreman za rad.
Senzori broja okretaja šalju informacije upravljačkoj jedinici na temelju kojih se izračunava klizanje. Pri kočenju bez klizanja ABS ne djeluje, pa kočni tlak nastao vozačevim pritiskom papuče ili ručice djeluje na radni cilindar kočenog kotača.
Ako pri kočenju kotač naginje blokiranju(klizanje veće od dopuštenog), upravljački sklop preko elektromagneta upravlja modulatorom tlaka: regulacijski klip se povlači prema dole i kuglasti ventil zatvara prolaz ulju prema kočnici kotača. Daljim spuštanjem regulacijskog klipa povećava se volumen i usljed toga tlak u kočnom krugu naglo pada - kotač se ponovno ubrzava. Ovaj regulacijski proces se ponavlja sve dok god kotač naginje blokiranju.

ABS-TCS sustav kočenja
 Taj sustav kočenja čine senzori broja okretaja kotača, driver jedinica, modulatori tlaka i upravljački sklop.
Po uključivanju paljenja upravljački uređaj provodi samodijagnozu. U slučaju pogreške sustav se isključuje i obavještava vozača o kvaru(paljenjem kontrolne žaruljice). Kad upravljačka jedinica otkrije naginjanje kotača klizanju pri ubrzavanju ili blokiranju pri kočenju, putem Driver jedinice upravlja modulatorom tlaka. Kako bi se spriječilo blokiranje kotača, ugrađeni elektromotor pomiče upravljački klip koji regulira kočni tlak. Ako pri ubrzavanju stražnji kotač ima tendenciju klizanja, TCS se aktivira i pomiče paljenje na kasnije, sve dok se klizanje kotača spusti na dopuštenu mjeru. Kontrolna žaruljica informira vozača o TCS intervenciji.
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi