Ovjes motocikla
black&white   

Ponašanje i udobnost vozila u vožnji ovise o konstrukciji ovjesa.
Zadaci ovjesa su smanjiti i prigušiti udarce s kotača na okvir, preuzeti vođenje kotača, prenijeti kočne i pogonske sile na okvir.

VOĐENJE PREDNJIH KOTAČA
 Primjenjuju se slijedeće konstrukcije:
Teleskopska vilica,
Upside-Down vilica,
Telelever sustav,
Vođenje osnog ramena.

Teleskopska vilica
Upravljačka cijev leži u upravljačkoj glavi okvira. Mostovi vilice i prikvačena osovina vilici daju visoku krutost. Dvije teleskopske cijevi (nepomična i klizna) opružene su jednom umetnutom oprugom. Mala opruga ili gumena opruga iznad klipnjače prigušnika ograničava ispruženje. Zračni jastuk iznad klipa pri sabijanju daje opruzi progresivnu karakteristiku (veći tlak zraka – tvrđa opruga). Hidraulički prigušnik vibracija (prigušna jedinica) smješten je na donjem dijelu vilice. Pri sabijanju se prigušno ulje iz donjeg dijela prigušnika  protiskuje kroz provrte ventilske jedinice. U hodu tlačenja ovi daju malo prigušenje, pa kotač lagano i bez udarca sabija oprugu. Pri ispruživanju ulje se mora vratiti, ali sada ventili prigušuju strujanje, pa je vlačni hod tvrđi. Time je postignuto dobro prigušno djelovanje i osjetljivo reagiranje.

Upside-Down vilica
Ova izvedba je upravo suprotne konstrukcije. Stabilnija vanjska cijev izvedena je kao nepokretna. Klizna cijev, na kojoj je pričvršćena osovina kotača, sada je opružna. Upside-Down vilica često se koristi u skuterima i pruža veliku krutost i čvrstoću na savijanje. Brtvljenje prigušne cijevi je složenije.

Telelever sustav
Gornji most vilice uležišten je u kugličnom zglobu okvira. Uzdužna zakretno uležištena vodilica preuzima vođenje prednjeg kotača, federiranog s prigušenom opružnom nogom. Prednosti susutava su osjetljiva reakcija zbog malih sila trenja, visoka stabilnost u vožnji  i Anti-Dive učinak pri kočenju.

Vođenje osnog ramena
Kotač je vođen dvjema oscilirajućim  vodilicama. Opruživanje i prigušenje slično je Telelever sustavu s jednom centralnom opružnom nogom.

VOĐENJE STRAŽNIH KOTAČA
 Za vođenje stražnjih kotača primjenjuje se nekoliko sustava. To su:
Dvokrake oscilirajuće vilice,
Jednokrake oscilirajuće vilice,
Paralever sustav,
Pro-Link sustav,
Cantilever opruženje.

Dvokraka oscilirajuća vilica 
Može biti izvedena kao zavarena cijevna konstrukcija iz čeličnih cijevi, ili danas pretežno iz aluminijskih pravokutnih šupljih profila. Preko okretne osovine leži na okviru o kojeg se odupire opružnom nogom učvršćenom u sredini poprečnog potpornja. Kotač se pričvršćuje na stražnjem dijelu vilice. Konstrukcija ima veliku krutost, ali je složenija u odnosu na jednokraku oscilirajuću vilicu.

Jednokraka oscilirajuća vilica
Asimetrična vilica iz aluminijskog pravokutnog profila, uležištena na okviru ili motoru, federirana je centralnom opružnom nogom. Kotač se pričvršćuje centralnim vijčanim spojem, pa je njegova izmjena jednostavna.

Paralever sustav
Čine ga jednokraka oscilirajuća vilica i potezna poluga. Oscilirajuća vilica vodi kotač, a potezna poluga povoljno djeluje na opružne karakteristike pri promjeni opterećenja. Centralnoj opružnoj nozi može se kontinuirano mijenjati karakteristika opruge i prigušenja.

Pro-link sustav
Oscilirajuća vilica Pro-link sustava uležištena je na okviru. Opružna noga odupire se o polužni sustav, tako da se pri sabijanju kotača skraćuje hod opruge, čime se dobiva progresivna karakteristika.

Cantilever opruženje
Ovo je stražnje opruženje s kutnom oscilirajućom vilicom i centralno postavljenom opružnom nogom u tunelu spremnika goriva. Cantilever konstrukcija omogućuje dugačke opružne puteve i dobro ublažavanje udaraca kotača. Kruta oscilirajuća vilica omogućuje stabilno vođenje motorkotača.

Prigušne karakteristike vilica prednjih kotača
Karakteristike opruge i prigušivača ovisne su o dužini opruge, prigušnom ulju, karakteristici opruge i nefederiranim masama kotača.
Čim je opruga duža, to je i opruženje mekše. Opružno ponašanje može se promijeniti različitim dužinama progibanja koje će dati progresivnu karakteristiku. Povećanjem količine ulja smanjuje se volumen zračne komore i dobiva tvrda karakteristika.

Prigušne karakteristike stražnjih opružnih nogu
Karakteristike opruge i prigušivača dodatno se mogu promijeniti regulacijom prednapona opruge i tlačnog i vlačnog stupnja.
Kod motocikala možemo naći prvenstveno jednocijevne plinske prigušivače ili jednocijevne prigušivače s posudom za izjednačenje
Jednocijevni prigušivač
Može im se regulirati samo tlačni stupanj. Kod jednocijevnih prigušivača s posudom za izjednačenje može se regulirati i tlačni, i vlačni stupanj. Tlačnim stupnjem regulira se karakteristika sabijanja, vlačnim karakteristika opruženja.
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi