Megola
StreetIllegal   
Image
Megola je bio njemački proizvođač motocikala koji je proizvodio motocikle od 1921. do 1925. godine i ostao upamćen kao motocikl koji je imao neobično smješten pogonski agregat u prednjem kotaču.

Ime Megola dolazi od kombinacije imena njegovih tvoraca a to su bili Meixner, Cockerell i Landgraf
Image
Image
Image


Megola je te daleke 1921. godine predstavila svoj prvi motocikl koji je blago rečeno šokirao tadašnje poznavatelje motocikala jer je imao motor smješten u prednji kotač i to do tada nije bilo vođeno na motociklima. Bio je to rotacijski, 5 cilindarski, zračno hlađeni motor sa bočno postavljenim ventilima i imao je 640 ccm. Motor se temeljio na pozntom Gnome rotacijskom avionskom motoru. Dizajner motora bio je Fritz Cockerell. Motor je imao 14 konjskih snaga koji su se direktno prenosili na kotač. Motor je bio malih dimenzija i u slučaju kvara motora bilo ga je vrlo jednostavno izvaditi i popraviti, a mogao se izvaditi bez skidanja kompletnog prednjeg kotača ili žbica na felgi.
Image

Radilica je bila spojena na osovinu, dok su se cilindri okretali zajedno sa kotačem.  Ovakav način smještaja motora omogućio je vrlo niski centar gravitacije i motorom je bilo izuzetno lagano upravljati. Da bi se upalio motor prednji dio motocikla je morao biti stavljen na ’’štender’’ te je bilo potrebno zavritit kotač. Posebne su bile i gume. Bile su napravljenje od tvrde gume, bez zračnice i omotane, odnosno spojene oko felge, te su bile jednostavne za izmjenu, bez skidanja motora ili kotača.  Poseban je bio i sustav rezervoara. Motocikl je imao dva rezervoara. Glavni, veliki rezervoar je bio smješten u okvir motocikla, a mali je bio smješten u motor, odnosne u osovinu kotača, te se benzin prelijevao iz velikog u mali rezervoar pomoću gravitacije. Prednji amortizeri su bili eliptičnog oblika. Postojale se dvije verzije ovog motocikla, obična verzija i natjecateljska verzija. Maksimalna brzina obične (civilne) verzije iznosila je oko 85 km/h i prepoznavala se po sjedalu koji je više sličio na fotelju nego na klasično sjedalo.
Image

Natjecateljska verzija prepoznavala se po klasičnom sjedalu. Ovaj motocikl ostavio je zapažen trag i na moto-utrkama. 1924. godine pobijedio na Otvorenom Njemačkom prvenstvu sa natjecateljskom verzijom koja je mogla potegnuti i do 140 km/h.

Zbog neobičnog dizajna motora i njegovog specifičnog položaja problema je bilo i sa podmazivanjem motora te je vozač konstantno bio šprican uljem za podmazivanje motora. Ukupno je proizvedeno oko 2000 Megola, no do danas je sačuvano svega 10-tak ovih neobičnih motocikala. Većina tih sačuvanih primjeraka nalazi se u privatnim rukama i prava su dragocijenost među kolekcionarima starih motocikala. Jedan primjerak ovog neobičnog motocikla izložen je u muzeju Guggenheim u New Yorku, a drugi u muzeju Deutsches u Njemačkoj.
Image

Megola je zatvorila svoje pogone 1925. godine i danas je pamtimo kao jednog od najstarijih njemačkih proizvođača motocikala i kao proizvođača neobičnog motocikla sa motorom smještenim u prednji kotač. No iako je tvornica zatvorena prije više od 80 godina danas je u Njemačkoj grupa Clean Mobile otkupila prava na Megoline projekte i Megola je ponovno sa nama. Ne namjeravaju više proizvoditi motocikle sa motorom smještenim u prednji kotač nego namjeravaju proizvoditi bicikle sa pomoćnim pogonom i male motocikle sa pogonom na gorive ćelije i na električni pogon. Već se razvili nekoliko modela nazvanih Megola Powerbike koji imaju električni pogon i sa njima je moguće prijeći preko 70 km do ponovnog punjenja električnih ćelija.
Image

Sa modelom E-Trailer koji se pogoni sa gorivim ćelijama koje koriste metanol moguće je prijeći čak 200km sa jednom litrom metanola.
Image

Clean Mobile osim svojih bicikala sa motornim pogonom i malih motocikala proizvodi i motore sa gorivim ćelijama za druge proizvođače koji ugrađuju te motore na svoja vozila. Kako u budućnosti predviđaju neko (teško je sada reći koje) alternativno gorivo, vidim sa se uskoro ponovno okrećemo počecima motocikala, prvo trebamo izmisliti dobar (alternativni) pogon, potom će se taj pogonugraditi na bicikal, zatim će se ugrađivati na veće motocikle, a tko zna šte će se koristiti na budućim R motorima, možda i atomski pogon, no molim samo bez sudara.
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi