A. H. Haden –
StreetIllegal   
posljednji motocikl svojeg imena

Image
A. H. Haden motocikli dolaze iz Birminghama, Engleska, a proizvodili su se od 1912 do 1924. godine.  Haden je prvo počeo kao tvornica bicikala u Hockleyu, u Birminghamu. Počeli su kao Kelly's Directory  1882. godine i prvenstveno su proizvodili tzv. sigurne bicikle (bicikli sa prvim malim kotačem a zadnjim velikim). Posao je krenuo od oca i sina,  G.J. Haden i Alfreda H. Haden. Kompanija je svoje veliko razdoblje imala između 1902 do 1912 kada su proizvodili velike količine sigurnih bicikala.

1906. godine sin Alfred H. Haden dolazi na ideju o proizvodnji svojeg prvog motocikla, ne sve do 1912 godine proizvodnja nije pokrenuta. A.H. Haden 1912. godine uz pomoć inženjera  iz druge tvornice motocikala imena Regal predstavlja svoj prvi i posljedni motocikl naziva  "The New Comet". Motocikl se proizvodio u raznim varijantama pa su postojali modeli "De Luxe", "Sporting" i "The New Comet" kao motor sa pomoćnom prikolicom. Pogonio ga je 293ccm Climax-ov dvotaktni motor koji je bio montiran na Haden-ovu ramu. Motocikl je također imao dijelove i drugi proizvođača poput: Villiers-a, PeCo-a, JAP-a i Precision-a. 1920 godine motocikl je prvi puta nastupio na tada vjerovatno najpoznatijoj moto-utrci na svijetu na Isle of Man-u i osvojio 9. i 10. mjesto.  1921. godine motocikl je preuzeo primat kao najbrži motocikl te godine na Isle of Man-u.‘’The New Comet’’ se prestao proizvoditi 1924. godine, ali je do 1931. godine nastavljena mala proizvodnja ‘’The New Comet-a’’ sa motorom od 198ccm koji je proizvodio Villiers.
Image


Haden-ov motocikl se se najvjerovatnije nazvao "The New Comet" zato da bi se izbjegla razlika sa još jednim motocikalom iz toga doba a to je bio "Comet", motocikl koji se proizvodio u tvornici Comet Motor Works, u New Crossu, u Londonu od 1902. do 1907. godine. Vjeruje se da je A.H. Haden odkupio neka prava i patente za njihov motocikl te platio vlasnicima ‘’Cometa’’ da bi on mogao nazvatio tako svoj motocikl.

Vjeruje se da je danas na svijetu samo jedan (1!) primjerak ovog motocikla. Iako je ovu priču teško potvrdriti, nažalost, niti svemogući Google nije mi puno pomogao u traženu više nformacija o ovom rijekom motociklu, tako da sam našao samo nekoliko slika i malo informacija o ovom motociklu.
Alfredov sin 1937. godine ponovno pokreće posao no pod drugim imenom kompanije i više ne proizvodeći motocikle. Kompanija se preimenovala u "Haden Bros." i proizvodila je dijelove za tenkove prije i tijekom II. svjetskog rata. Od 1954. godine  kompanija je proizvodila dijelove za motocikle i bicikle sve do 2002. godine kada je zatvorena.


 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi