Accommodation In Murter Croatia
Hyanide & Baal –
StreetIllegal   
motocikli za James Bonda

2007. Michelin-ovo natjecanje u dizajnu vozila

Image

Svake godine poznati proizvođač guma Michelin u Sjevernoj Americi organizira natjecanje u dizajniranju konceptnih vozila. Natjecanje će se održati od 7. do 21. siječnja 2007. na Internacionalnoj izložbi automobila NAIAS (North American International Auto Show) u Sjevernoj Americi. Za 2007. godinu ideja natjecanja je osmisliti vozilo koje je maksimalno upotrebljivo na svim vrstama podloga, poput snijega, pijeska, blata, visoke trave ili običnog asfalta, a istodobno može prevesti najmanje dva čovjeka te desetak kilograma prtljage. U obzir će se također uzimati i da li vozila zadovoljavaju stroge standarde o sigurnosti vozača te o emisiji ispušnih plinova.

Image
Hyanide & Baal konceptne 'motocikle' osmisli su dvojica mladih Nijemaca.
Tilmann Schlootz (26), rođen je u Frankfurtu na rijeci Maini. Od 2002. godine studira dizajn da Akademiji dizajna i umjetnosti u Offenbachu. Također istodobno studira strojarstvo na Tehničkom veleučilištu u Darmstadtu. U 2001. godini, zauzeo je 6. mjesto na Internacionalnom dizajnerskom natjecanju sa svojim robotom nazvanim 'Doublefighter'. 2004. godine zauzima prva dva mjesta u dvije različite kategorije na natjecanju IVM Intermot Motorcycle Design.Također je 2003. godine sudjelovao na projektu motocikla 'OFX' u kooperaciji sa Hondom, a 2005. godine sudjeluje na projektu 'Moton' za proizvođača automobila GM u kooperaciji sa General Motorsom i Opelom. Tilmann je prikazivao svoje projekte na velikim sajamskim priredbama poput: Intermot 2004, Munich; Euromold 2004, Frankfurt; Hannovermesse 2005, Hannover; Gwangju Design Biannale 2005, Gwangju, Južna Korea i Euromold 2005, Frankfurt.

Oliver Keller (24), rođen je u Nurnbergu. Trenutno je na studiju dizajna na sveučilištu HFG u Offenbachu. Trenutno je završio svoje projekte za dizajn tenisica marke Puma te se pridružio Tilmann-u u realizaciji neobičnih 'motocikla' imena 'Hyanide' i 'Baal'.
 
Da bi realizirali projekte 'Baal i 'Hyanide', konceptne 'motocikle' sasvim neobična dizajna i pogona, morali su se poslužiti znanjem i umijećem stečenim izradom snježnih motornih sanjki, poput poznatog kanadskog proizvođača Bombardier. Nekoliko puta posjećivali proizvođače takvih snježnih sanjki i specijalnih vozila, te upijali znanje o njihovom dizajnu, posebice o njihovom načinu rada i pogonu gusjenicama. Ovim 'motociklima' pogon nisu kotači, nego gusjenice napravljene od gume koje garantiraju maksimalnu savitljivost i maksimalno trenje sa svim dodirnim površinama, te je prema zamisli dizajnera, ovaj 'motocikl' sposoban voziti po svim terenima uključujući, asfalt, blato, snijeg, mulj...


Image
Image


Da bi upravljanje ovog motocikla bilo moguće moraju se koristiti ruke i noge, slično kao i vožnja gusjeničara. Prikazani 'motocikl' koristi 500ccm ATV-ov motor koji se vrlo lako prilagođava konstrukciji ovih 'motocikala'.  No osim klasičnih benzinskih motora zbog velikog prostora na mjestu motora zamišljena je i upotreba pogona koji će upotrebljavati gorive ćelije ili neki drugi pogonski agregat koji mora zadovoljiti u budućnosti stroge propise o emisiji šetnih plinova.
'Baal' i 'Hyanide' su prvenstveno namijenjeni za upotrebu u teško pristupačnim terenima, koji uključuje sve moguće vrste podloga i klimatskih uvjeta poput sjevera Rusije, Aljaske ili Grenlanda, pustinjskih predjela i planinskih predjela poput Himalaja. Može nositi dvije osobe i u svojim pretincima nositi desetak kilograma robe i potrepština.

Image
Image

Michelin već dugi niz godina organizira ovakva natjecanja i omogućuje mladim dizajnerima da se njihovi zamišljeni koncepti prikažu na velikim automobilskim priredbama. Da li će se ovaj projekt ikada realizirati u stvarnosti i da li ćemo umjesto moto-guma kupovati gusjenice ostaje nam da vidimo. Iako sumnjam da će ovo ikada biti neki prodajni hit, vjerojatno će se nastavak i razrada ovakvog vozila možda nastaviti u tajnim laboratorijima stanovitog britanskog izumitelja sličnih vozila doktora M-a, a njegov budući vozač mogao bi biti najpoznatiji tajni špijun na svijetu James Bond 007.

Image

Image


 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi