Wankel motocikli
oldbiker   
Sadržaj
Wankel motocikli
Stranica 2


I trkaća firma Van Veen poznata po 50-kubičnim trkaćim motorima ugradila je jedan od najjačih Wankel motora od 130 KS !!!:
Image
Image

A i SSSR nije želio ostati van nove mode i izradio prototip u tvornici
Motoprom:
Image
Image
Image
Image

Mogli bi stranice i stranice napisati o tehničkim podacima i performansama motocikala s ugrađenim Wankel motorom. No taj novi, po napisima novina krajem 60-tih i početkom 70-tih godina, revolucionarni pronalazak nikada nije u potpunosti zaživio, tvornica NSU je propala zbog modela RO80 na koji su potrošili i više nego što su imali, a danas samo Mazda u jedan svoj model ( RX7 RX8 ) ugrađuje taj motor. U globalu pokazao se kao vrlo kompaktan, relativno lagan i malenog volumena nasuprot Otto motora, s vrhunskim obrtnim momentom ( 135 Nm na samo 2500 okr/min koji nije padao ispod 120 Nm do 6000 okr/min – današnji K1200S ima vrhunski moment od 120 Nm ali tek na 8000 okr/min) i velikom snagom . Pokušalo se s motorom s jednim, dva, tri i četiri diska, izvlačila se velika snaga, ali glavni problem do danas ostala je trajnost, odnosno mali broj pređenih kilometara s jednim motorom. Također se 'cilindar' ne može brusiti, potrebna je kompletna zamjena, a i sama produkcija cilindara od raznih 'egzotičnih' materijala poskupljivala je proizvodnju do neba, samo da spomenemo da je BMW-ov tada top model ( 1977. godine ) R100RS koštao 10.000 DM dok je Van Veen-ov Wankel koštao 28.000 DM. Možda će nova vremena u budućnosti dovesti do drastičnog pojeftinjenja ( makar sumljamo ) pa netko započne ovaj ipak revolucionarni projekt, koji se možda pojavio 20-30 godina prerano.
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi