Accommodation In Murter Croatia
Wankel motocikli
oldbiker   
Sadržaj
Wankel motocikli
Stranica 2


I trkaća firma Van Veen poznata po 50-kubičnim trkaćim motorima ugradila je jedan od najjačih Wankel motora od 130 KS !!!:
Image
Image

A i SSSR nije želio ostati van nove mode i izradio prototip u tvornici
Motoprom:
Image
Image
Image
Image

Mogli bi stranice i stranice napisati o tehničkim podacima i performansama motocikala s ugrađenim Wankel motorom. No taj novi, po napisima novina krajem 60-tih i početkom 70-tih godina, revolucionarni pronalazak nikada nije u potpunosti zaživio, tvornica NSU je propala zbog modela RO80 na koji su potrošili i više nego što su imali, a danas samo Mazda u jedan svoj model ( RX7 RX8 ) ugrađuje taj motor. U globalu pokazao se kao vrlo kompaktan, relativno lagan i malenog volumena nasuprot Otto motora, s vrhunskim obrtnim momentom ( 135 Nm na samo 2500 okr/min koji nije padao ispod 120 Nm do 6000 okr/min – današnji K1200S ima vrhunski moment od 120 Nm ali tek na 8000 okr/min) i velikom snagom . Pokušalo se s motorom s jednim, dva, tri i četiri diska, izvlačila se velika snaga, ali glavni problem do danas ostala je trajnost, odnosno mali broj pređenih kilometara s jednim motorom. Također se 'cilindar' ne može brusiti, potrebna je kompletna zamjena, a i sama produkcija cilindara od raznih 'egzotičnih' materijala poskupljivala je proizvodnju do neba, samo da spomenemo da je BMW-ov tada top model ( 1977. godine ) R100RS koštao 10.000 DM dok je Van Veen-ov Wankel koštao 28.000 DM. Možda će nova vremena u budućnosti dovesti do drastičnog pojeftinjenja ( makar sumljamo ) pa netko započne ovaj ipak revolucionarni projekt, koji se možda pojavio 20-30 godina prerano.
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi