Wankel motocikli
oldbiker   
Sadržaj
Wankel motocikli
Stranica 2
Image
Vrlo je teško projektirati nešto revolucionarno novo, a da će to 'nešto' imati praktičnu primjenu, i akceptirati se u masovnoj proizvodnji. Diesel i benzinski Otto motori već preko stoljeća u raznim izvedbama pokreću cestovna vozila, brodove, podmornice …itd. ali i motocikle.

Konstruktori su bili veoma kreativni pa nalazimo od najjednostavnijeg 1-cilindarskog motora, do raznih 'monstruma' od 12, 16 i više cilindara, ali uvijek na istom principu. Doduše nešto je Honda pokušavala s ovalnim klipovima, doduše praktično prilično neuspješno, ali 60-tih godina prošlog stoljeća pokušalo se ipak s nečim sasvim novim.
Image
Image
Image
Image
Riječ je o Wankel motoru, nazvan po izumitelju Felixu Wankelu koji je u principu cijeli život posvetio svom izumu. Nećemo objašnjavati princip rada wankel motora, samo ćemo primijetiti da je osnova motora cilindar elipsoidnog oblika unutar kojeg se vrti trokutasti klip. U 60-tim godinama i počecima 70-tih počinje praktična primjena u automobilima ali i u motociklima.


Hercules 2000 Wankel bio je prvi njemački uradak:
Image
Image
Image
Image


Suzuki je također ugradio Wankel motor u svoj model RE-5:
Image
Image
Image


U DDR-u su također pokušali ugraditi Wankel motor u MZ:
Image
Image
Image

I Norton je 'podlegao' novom motoru:
Image
Image


 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi