Accommodation In Murter Croatia
Minerva
StreetIllegal   
Sadržaj
Minerva
Stranica 2
Image

Uvod
Iako danas svi misle kako su se motocikli proizvodili jedino u 'razvikanim' zemljama poput Njemačke, Engleske ili Francuske, malo tko danas zna da je u Europi početkom 20. stoljeća bilo na stotine 'malih' proizvođača motocikala koji su se nalazili u Švicarskoj, Austriji, Belgiji, Nizozemskoj, Mađarskoj i drugom zemljama za koje mnogi misle da nemaju ama baš nikakve veze sa proizvodnjom motocikala. No takvi se varaju. Minerva motocikli dolaze iz Belgije i proizvodili su se od 1901. do 1909.

1897. – 1899.
Sylvain de Jong, rođen je u Amsterdamu 5. januara 1868. i sa 13 godina seli sa svojim roditeljima i braćom u Brussel. Nakon školovanja i nekoliko godina rada kao novinar, odlazi u Englesku na proučavanje proizvodnje 'sigurnih' bicikala (sigurni bicikli su bili oni koji su imali zadnji kotač veliki, a prednji mali op.a.). 1895. S. de Jong sa svojom braćom i još nekim investitorima ulaže svoj novac u tvornicu za popravak i proizvodnju bicikala u Antwerpu. Za ime svojih bicikala odabrali su ime "Mercury". No samo nakon dvije godine proizvodnje dolazi do svađe i prekida ugovora sa investitorima, te S. de Jong 15. oktobra 1897. osniva novu kompaniju imena "S. de Jong & Cie". Ovaj puta je izabrao ime "Minerva" za svoju tvornicu i svoje proizvode. Minerva ime dolazi od starih romanskih božanstava, to je bila kći Jupitera. Minerva je bila zaštitnica ratnika, a Sylvain de Jong je mislio kako će mu to ime biti zaštitna od loše proizvodnje i lošeg poslovanja. Nakon izrade tvornice u veljači 1899. Sylvain de Jong predstavlja novinarima proizvodnju vlastitih bicikala, motocikala i automobila.

1900.
1900-te godine S. de Jong & Co. kupuje motor od  kompanije Zürcher & Lüthi smještene u Švicarskoj. Zürcher & Lüthi nisu samo proizvodili motore nego i bicikle sa motornim pogonom. Bio je to napredni motor sa unutrašnjim izgaranjem.

Image

Jan Olieslagers, mladi mehaničar koji je radio za Sylvain de Jonga imao je tu čast pripasati Z&L-ov motor na Minervinu ramu od bicikla. Motocikl se pokretao kožnim lancem. Imao je motor od 172 ccm i 3/4 konjske snage. Kasnije je Jan Olieslagers postao tvornički pilot i bio je poznat kao ''Vrag iz Antwerpa". Sa druga dva Minervina test vozača Flamandom i Kuhlingom osvojio je mnoge utrke u Belgiji i diljem Europe. S. de Jong & Co. je kupio licencu za izradu Z&L motora te se tvornica konačno mogla preimenovati iz proizvođača bicikala u proizvođača motocikala.Image


1901.
U isto vrijeme i mnogi drugi proizvođači na svoje bicikle ugrađuju motore, poput Burrow-Strutt, Bayliss Thomas (Excelsior), Humber, Royal Enfield, Quadrant, Triumph, BSA iz Engleske, Gobron, Cottereau, Peugeot iz Francuske, Adler, Opel i Seidel-Naumann iz Njemačke, pa Eysink, Simplex i Gazelle iz Nizozemske i mnogih drugih.
No većina ovih proizvođača proizvodila je motocikle pod velikim utjecajem Engleza pa su tako i Minerva motocikli napravljeni pod utjecajem engleskih proizvođača.
Do kraja 1901. godine Minervin motocikl je dobio poboljšani motor. Poboljšanja su bila u vidu većih ventila, lakših klipova i više kompresije motora. Motor je sada ima 211 ccm i razvijao je 1½ konjsku snagu. Mogao se okretati do 1500 o/min a motocikl je mogao postići brzinu od čak 50 km/h. Potrošnja je iznosila oko 3 litre na 100km, no ulje se moralo mijenjati svakih 25 do 30 km kada je motocikl bio novi i svakih 50 km kada se motocikl razradio. Akumulator od 4 volta se morao zamijeniti kada mu je napon pao na 3 volta jer se više motocikl nije mogao upaliti.Image


1902.
Te godine napravljeno je nekoliko novih motora:
- 211 ccm sa1½ ks
- 232 ccm sa 1¾  ks
- 269 ccm sa 2 ks
- 331 ccm sa 2½  ks
Prodaja motocikala išla je jako dobro i Minerva motocikli bili su poznati diljem Europe.


Image


1903.
Na kraju 1902. godine Minerva je na sajmu motocikala u Londonu prezentirala novi motocikla sa 239 ccm i koji je razvijao 2 konja zahvaljujući dvjema mehaničkim ventilima. Minerva je bila jedan od prvih proizvođača koji su radili motore koji su imali ventile sa mehaničkim otvaranjem/zatvaranjem. Druga novina Minervinih motocikala bio je karburator. Kupci su mogli birati Minervin motocikl sa Phénix karburatorom ili sa običnim karburatorom. Proizvodni program za 1903. godinu sastojao se od motocikala:
- 239 ccm sa 2 ks
- 331 ccm 2½ ks
- i 232 ccm 1¾  ks motocikla koji je dobio ime "Romania"


Image


Motor je na Romania-u bio instaliran vertikalno na okvir, prema nacrtima (ili možda licenci) braće Werner iz Rusije. Werner braća su bili porijeklom Rusi ali su živjeli i radili u Parizu, a 1901. godine patentirali su vertikalni položaj motora na svom motociklu.

1904.
Te godine Minerva predstavlja tri nova motocikla:
- 254 ccm sa 2 ks
- 345 ccm sa 2¾ ks
- 433 ccm sa 3½ ks
Najpouzdaniji je bio motor od 2¾ ks. On je također prodavan drugim proizvođačima koji su taj motor stavljali na svoje motocikle.
Te godine počinje razvoj 90° V-twin motora sa 7 konja. Motor bio najbolji proizvod do sada i Minerva ga ugrađuje na svoje trkaće modele. Jan Olieslagers se sa tim motorom natjecao u Europi u klasi do 50 kilograma (tih su godina klase motora bile podijeljene prema težini motocikla).


Image
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlaštenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi