Minerva
StreetIllegal   
Sadržaj
Minerva
Stranica 2
Image

Uvod
Iako danas svi misle kako su se motocikli proizvodili jedino u 'razvikanim' zemljama poput Njemačke, Engleske ili Francuske, malo tko danas zna da je u Europi početkom 20. stoljeća bilo na stotine 'malih' proizvođača motocikala koji su se nalazili u Švicarskoj, Austriji, Belgiji, Nizozemskoj, Mađarskoj i drugom zemljama za koje mnogi misle da nemaju ama baš nikakve veze sa proizvodnjom motocikala. No takvi se varaju. Minerva motocikli dolaze iz Belgije i proizvodili su se od 1901. do 1909.

1897. – 1899.
Sylvain de Jong, rođen je u Amsterdamu 5. januara 1868. i sa 13 godina seli sa svojim roditeljima i braćom u Brussel. Nakon školovanja i nekoliko godina rada kao novinar, odlazi u Englesku na proučavanje proizvodnje 'sigurnih' bicikala (sigurni bicikli su bili oni koji su imali zadnji kotač veliki, a prednji mali op.a.). 1895. S. de Jong sa svojom braćom i još nekim investitorima ulaže svoj novac u tvornicu za popravak i proizvodnju bicikala u Antwerpu. Za ime svojih bicikala odabrali su ime "Mercury". No samo nakon dvije godine proizvodnje dolazi do svađe i prekida ugovora sa investitorima, te S. de Jong 15. oktobra 1897. osniva novu kompaniju imena "S. de Jong & Cie". Ovaj puta je izabrao ime "Minerva" za svoju tvornicu i svoje proizvode. Minerva ime dolazi od starih romanskih božanstava, to je bila kći Jupitera. Minerva je bila zaštitnica ratnika, a Sylvain de Jong je mislio kako će mu to ime biti zaštitna od loše proizvodnje i lošeg poslovanja. Nakon izrade tvornice u veljači 1899. Sylvain de Jong predstavlja novinarima proizvodnju vlastitih bicikala, motocikala i automobila.

1900.
1900-te godine S. de Jong & Co. kupuje motor od  kompanije Zürcher & Lüthi smještene u Švicarskoj. Zürcher & Lüthi nisu samo proizvodili motore nego i bicikle sa motornim pogonom. Bio je to napredni motor sa unutrašnjim izgaranjem.

Image

Jan Olieslagers, mladi mehaničar koji je radio za Sylvain de Jonga imao je tu čast pripasati Z&L-ov motor na Minervinu ramu od bicikla. Motocikl se pokretao kožnim lancem. Imao je motor od 172 ccm i 3/4 konjske snage. Kasnije je Jan Olieslagers postao tvornički pilot i bio je poznat kao ''Vrag iz Antwerpa". Sa druga dva Minervina test vozača Flamandom i Kuhlingom osvojio je mnoge utrke u Belgiji i diljem Europe. S. de Jong & Co. je kupio licencu za izradu Z&L motora te se tvornica konačno mogla preimenovati iz proizvođača bicikala u proizvođača motocikala.Image


1901.
U isto vrijeme i mnogi drugi proizvođači na svoje bicikle ugrađuju motore, poput Burrow-Strutt, Bayliss Thomas (Excelsior), Humber, Royal Enfield, Quadrant, Triumph, BSA iz Engleske, Gobron, Cottereau, Peugeot iz Francuske, Adler, Opel i Seidel-Naumann iz Njemačke, pa Eysink, Simplex i Gazelle iz Nizozemske i mnogih drugih.
No većina ovih proizvođača proizvodila je motocikle pod velikim utjecajem Engleza pa su tako i Minerva motocikli napravljeni pod utjecajem engleskih proizvođača.
Do kraja 1901. godine Minervin motocikl je dobio poboljšani motor. Poboljšanja su bila u vidu većih ventila, lakših klipova i više kompresije motora. Motor je sada ima 211 ccm i razvijao je 1½ konjsku snagu. Mogao se okretati do 1500 o/min a motocikl je mogao postići brzinu od čak 50 km/h. Potrošnja je iznosila oko 3 litre na 100km, no ulje se moralo mijenjati svakih 25 do 30 km kada je motocikl bio novi i svakih 50 km kada se motocikl razradio. Akumulator od 4 volta se morao zamijeniti kada mu je napon pao na 3 volta jer se više motocikl nije mogao upaliti.Image


1902.
Te godine napravljeno je nekoliko novih motora:
- 211 ccm sa1½ ks
- 232 ccm sa 1¾  ks
- 269 ccm sa 2 ks
- 331 ccm sa 2½  ks
Prodaja motocikala išla je jako dobro i Minerva motocikli bili su poznati diljem Europe.


Image


1903.
Na kraju 1902. godine Minerva je na sajmu motocikala u Londonu prezentirala novi motocikla sa 239 ccm i koji je razvijao 2 konja zahvaljujući dvjema mehaničkim ventilima. Minerva je bila jedan od prvih proizvođača koji su radili motore koji su imali ventile sa mehaničkim otvaranjem/zatvaranjem. Druga novina Minervinih motocikala bio je karburator. Kupci su mogli birati Minervin motocikl sa Phénix karburatorom ili sa običnim karburatorom. Proizvodni program za 1903. godinu sastojao se od motocikala:
- 239 ccm sa 2 ks
- 331 ccm 2½ ks
- i 232 ccm 1¾  ks motocikla koji je dobio ime "Romania"


Image


Motor je na Romania-u bio instaliran vertikalno na okvir, prema nacrtima (ili možda licenci) braće Werner iz Rusije. Werner braća su bili porijeklom Rusi ali su živjeli i radili u Parizu, a 1901. godine patentirali su vertikalni položaj motora na svom motociklu.

1904.
Te godine Minerva predstavlja tri nova motocikla:
- 254 ccm sa 2 ks
- 345 ccm sa 2¾ ks
- 433 ccm sa 3½ ks
Najpouzdaniji je bio motor od 2¾ ks. On je također prodavan drugim proizvođačima koji su taj motor stavljali na svoje motocikle.
Te godine počinje razvoj 90° V-twin motora sa 7 konja. Motor bio najbolji proizvod do sada i Minerva ga ugrađuje na svoje trkaće modele. Jan Olieslagers se sa tim motorom natjecao u Europi u klasi do 50 kilograma (tih su godina klase motora bile podijeljene prema težini motocikla).


Image
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi