PRIČA O HARLEY – DAVIDSONU
Toldi   
Sadržaj
PRIČA O HARLEY – DAVIDSONU
Stranica 2
Image
Priča o Harley – Davidsonu počinje zapravo godine 1901. idejom da se otklone naporne strane vožnje biciklom. Godina 1903. snažno je obilježila putnički prijevoz. Henry Ford pojavio se sa svojim Modelom T, a braća Wright bili su prvi kojima je uspjelo odletjeti do nekog drugog mjesta. U to vrijeme dva su se entuzijasta, 21-godišnji Wiliam S. Harley i njegov prijatelj iz djetinjstva Arthur Davidson odlučili svoje konstrukcijske skice provesti u stvarnost.

 Jedan tehnički crtač njemačkog podrijetla, koji je imao ogromno znanje o prvim europskim motorkotačima, slučajno je radio u istoj tvornici u Milwaukeeju u kojoj je  i Harley radio kao tehnički crtač, a Davidson izrađivao kalupe.


Na temelju solidnog znanja njemačkog crtača konstrukcija, kombiniranog s Harleyevim prijašnjim iskustvima kao crtača bicikala i Davidsonovim iskustvima u izradi kalupa, na večer i vikendima izrađivali su motorkotače u jednom podrumu pretvorenom u radionicu.

Iako su financijska sredstva bila ograničena a materijali jako daleko od onoga što bi se moglo označiti savršenim, ideja se toliko razrađivala sve dok nije došao trenutak kada se ukazala potreba za monterom. Arthurov brat Walter slučajno je bio vrlo kompetentan monter, te kako je i pored toga morao u Milwaukee na neku svadbu, Bill i Arthur Davidson pozvali su ga da isproba njihov novi motorkotač. Prešutjeli su mu međutim da taj motokotač treba još sastaviti, pa se Walter pri dolasku našao pred motorom i puno dijelova. Nakon jedne zacijelo ne previše sigurne vožnje njegov se život potpuno promijenio. Kao strojovođa u nekom željezničkom poduzeću vjerojatno je više od bilo koga znao cijeniti uske tolerancije De Dionmotora, a pošto je dijelio oduševljenje sa svojim prijateljima, Walter je neko vrijeme ostao u Milwaukeeju.
Image
Nedugo nakon toga grupi se pridružio i William Davidson. Bio je zaposlen kao alatničar i predradnik na željenici u Milwaukeeju. Kao stručnjak se velikim iskustvom danonoćno je radio sa svojom braćom i Billom Harleyem na ostvarenju njihove zamisli o idealnom pmotorkotaču. Kada bi naletjeli na teže probleme, pomogao im je njemački konstruktor. Jedan prijatelj prepustio im je radionicu, tokorski stroj i bušilicu kako bi mogli izrađivati svoj prvi Harley-Davidson. Rezervni dijelovi izrađivali su od raspoloživih materijala i uz pomoć američkog istraživačkog duha. Čak je i prvi rasplinjač bicikl bio je opremljen jednocilindričnim motorom od 3 konjske snage koji je preko remena pokretao stražnji kotač. Taj je primjerak međutim na usponima i dalje bio upućen na snagu ljuskih mišića. Konstruktorima je ubrzo postalo jasno da je normalni okvir bicikla prelagan za motorizirani transport jer je namjera Harleya i Davidsona upravo i bila da se pri vožnji više ne koristi snaga nogu. Bilo je dakle krajnje vrijeme da se još jednom sjedne za crtaći stol. Kod drugog motorkotača zamašnjak je već bio dvostruko veći, a Ole Evinrude razvio je poboljšani raspličnjač, dok je okvir novim oblikom bio bolje prilagođen povećanoj snazi Tek tada su Bill Harley i braća Davidson uspjeli ostvariti svoju ideju. Bilo je to godine 1903.
Image

Prostorija koju im je njihov prijatelj dao na raspolaganje ubrzo se pokazala malenom za izradu motorkotača. Uz pomoć oca Davidsona, koji je slučajno bio stolar i krovopokrivač, izgrađena je slavna šupa iza kuće. U trenutku kada se na vratima pojavilo ime „Harley-Davidson Motor Co.“ legenda je bila rođena, a zato što je Bill Harley napravio skicu za prvi motorkotač, braća Davidson su se jednoglasno složila da njegovo ime bude na prvom mjestu u imenu tvrtke. Godine 1903. Harley – Davidson Motor Company proizvela je tri jednocilindrična motora od 350 cm3. Sva tri bila su prodana i plaćena unaprijed. Prvi Harley – Davidsoni imali su nadimak „Silent Grey Fellow“. Boja tvrtke bila je siva, a osim toga prevladavalo je uvjerenje da je vožnja motorkotačem opuštajuća zabava s partnerom na osamljenim putovima. Do 1913. neki vlasnici Harley – Davidson prešli su 100000 milja bez ikakvih kvarova. Pouzdanost je od početka pripadala temeljnim odrednicama tvrtke.
Image

Godine 1904. šupa se dvostruko povećala. Sljedeće godine proizvedeno je osam primjeraka, šupa se još jednom povećala te je namješten jedan radnik. Prva službena glavna zgrada u Milwaukeeju dovršena je 1906; u proizvodnji je zaposleno još pet radnika zbog povećane potražnje, dok je sama proizvodnja narasla na 50 motorkotača. Bill Harley, Arthur, Walter i William Davidson u međuvremenu su napustili svoje stalno radno mjesto i usmjerili svu svoju energiju u poduzeće koje je 1907. službeno registrirano. Walter Davidson je postao direktorom, William tehnički šefom, Arthur je preuzeo mjesto tajnika i glavnog prodavača, a budući menadžer tvornice je bio William Davidson.


Jednocilindrični motor se povećanje provrta povećao na 500 cm3 i imao je četiri konjske snage. I proizvodnja se povećala. Harley – Davidson je sada proizvodio 150 motorkotača, a tvrtka je predstavila i revolucionaran izum – prednju vilicu s oprugom. Ta je prednja vilica spadala u osnovu opremu svih modela do 1949. Iako je jednocilindrični motor Harley – Davidsona iz godine 1908., s maksimalnom brzinom od otprilike 75 km/h, kod vlasnika bio vrlo omiljen, Bill Harley (koji je u međuvrmenu postao diplomirani inženjer na Sveučilištu u Wisconsinu), bio je u potrazi za dodatnom snagom. Umjesto da promijeni toliko uspješni jednocilindrični motor iz Silent Grey Fellow-a, Bill Harley se odlučio da dodatnu snagu ostvari ugradnjom još jednog cilindra iza prvog cilindra. Da bi izdržalo povećanu snagu, kućište motora moralo je biti pojačano. Ova V – konstrukcija postala je simbolom Harley – Davidson motorkotača.
Image

Iako je motorkotač predviđen kao prijevozno sredstvo, zbog izgleda tog vozila zanjimanje za motorizmom nije se dalo zaustaviti. Još dok je razvoj motorkotača bio u povojima, mnogi su vozači sa sportskim ambicijama htjeli u okviru raznih natjecanja testirati brzinu, pouzdanost, izdržljivost i slične karakteristike motora. Do 1908. godine Harley – Davidson službeno se držao podalje od svih utrka, iako su se neki Harley – Davidsoni mogli vidjeti u rukama privatnih vozača na raznim utrkama. 1908. godine Federation of American Motorists (FAM), koja je utemeljena 1903. godine, najavila je događaj od nacionalne važnosti u motorizmu. Ta utrka, kraće nazvana „test izdržljivosti“, trebala je trajati dva dana i ići od New Yorka do Brooklyna, gdje je nakon 350 km duge kružne staze cilj bio Long Island.

Budući da su pobjede drugih proizvođača u utrkama dobile puno prostora u stručnom tisku, Walter Davidson je u svojstvu direktora tvrtke odlučio da više ne može ignorirati natjecanja. Imajući pred očima veliki publicitet, odlučio je da sam sudjeluje na natjecanju, i to s Harley – Davidsonovim osnovnim modelom. Više od 60 vozača na više od 20 modela različitih tvrtki startalo je 29. srpnja 1908. na testu izdržljivosti. Potkraj prvog dana utrke broj se natjecatelja na ulicama oštećenim tragovima kočija već prepolovio, dok je Walter na večer sa svojim strojem još u dobroj formi orao cestama. Sljedećeg dana prijavio se za kružnu stazu Long Islanda kako bi s preostalim natjecateljima uspješno završio test. Kod zbrajanja bodova pokazalo se kako je Walter postigao gotovo savršen rezultat od 1000 bodova. U stručnom tisku diglo se puno prašine oko te pobjede, zahvaljujući kojoj su prodavači bilježili porast prometa.

Godine 1912. Bill Harley predstavio je prvo komercijalno uspješno kvačilo za motorkotače, glavčinu straženjeg kotača sa slobodnim hodom. Još jedna novost te godine bilo je u okvir integrirano sjedalo sa spiralnim oprugama. Tako su se iz godine u godinu sve brže nizala poboljšanja, kao npr. 1913. godine lanac i mjenjač. Godinu dana nakon toga slijedio je Kickstarter, godina 1915. obilježena je trobrzinskim mjenjačem i električnim svjetlom. 1916. godine Harley – Davidson – Company izdala je prvi pravi časopis o motorkotačima, „Enthousiast“. Časopis je trebao informirati brojnu zajednicu obožavatelja Harley Davidsona u starom i novom svijetlu o svim novostima u poduzeću u predvečerje Prvog svjetskog rata. Indian Motorcycle Company najveći konkurent Harley Davidsonu, bila je prisiljena svoju cjelokupnu proizvodnju prodati vojsci, što je dovelo do toga da Indian nestane s tržišta motorkotača za vrijeme Prvog svjetskog rata. Harley Davidson je također dio svoje proizvodnju prodavao vojsci, ali zbog dobrih odnosa Williama Harleya s Pentagonom privatne osobe su i dalje mogle kupovati motorkotače te tvrtke.

Nakon rata Indian se na tržištu nije više mogla etabilirati, dok je Harley Davidson postala najpoznatija tvrtka u branši motorkotača. Maslinasto – zelena boja zamijenjena je sivom bojom Harley Davidsona, a zbog visoke potražnje vojske za V – Twin motorima poduzeće je odlučio obustaviti proizvodnju jednocilindričnih modela, osim jedne komercijalne izvedbe. Twin se tada mogao dobiti kao F model (magnetno paljenje) ili J model (elektronsko paljenje). Jedan od rijetkih Harleyevih novih revolucionarnih modela bio je Sport sa 600 cm3 motorom, čiji su cilindri ugrađeni uzdužno prema okviru motorkotača. Godine 1919. pojavio se prvi Harley Davidson s akumulatorskim paljenjem, na koje je u ono vrijeme bila zavidna i automobilska industrija.

U dvadesteim godinama Harley Davidson motorkotači dalje su poboljšavani. U zadnjoj trećini dvadesetih godina tvrtka je na tržištu ponudila svoj prvi 1200 cm3, V Twin motorkotač, koji je značio početak jedne legende. Ta nova 1200-tka najavila je Harleyjev napredak divljih 20-tih godina. Iz nje je izveden 1000 cm3 motor s kraticom J. Kao sustav podmazivanja kod motorkotača 1925. godine probilo se utiskivanje masti kroz 12 rupica za podmazivanje. Iste godine predstavljen je i lijevani okvir. Teardrop spremnik za gorivo prvi put se pojavio 1926. godine na jednom novom 300 cm3 BA modelu. Dvije godine kasnije Harley Davidson je kao prvi proizvođač ugrađivao prednje kočnice na jednom konvencionalnom motorkotaču. Tu su novost u ono vrijeme vozači motorkotača primili vrlo skeptično. WL 1200 cm3 Twin s ventilom sa strane i sa svojom Big Twin Power, kombiniranom s elastičnošću jednog jednocilindričnog motora, obećavao je 1919. velik uspjeh. Raspolagao je sa 16 konjskih snaga koje su mu omogućavale postizanje najveće brzine od otprilike 110 km/h.
Image 

Comments  

 
0 #166 buy without prescription online bu.y.c.ia.li.s.on.lin.e.CoreyNip 2018-07-18 07:59
where to buy viagra silagra viabiovit.com
generic viagra online uk http://viabiovit.com/
buy viagra cheapest price http://viabiovit.com/#generic-for-viagra
viagra generika rezeptfreirecom endaciones para el viagratopix viagra forumhow often can i use viagraviagra mexico ventateva canada generic viagradaily use of viagra is harmfulviagra green pillstia viagraviagra schnell onlineviagra obat ejakulasi dinihow fast does viagra works
Quote | Report to administrator
 
 
0 #165 buy original viagra online b.u.yci.al.i.s.onl.i.neCoreyNip 2018-07-18 07:48
viagra without a doctor prescription buy real viagra online uk viagraky.com
cheapest viagra pills online http://viagraky.com/
viagra for sale online http://viagraky.com/#viagra-5-mg
can i take viagra and phentermineviag ra nao fez efeito em mimviagra vs vigrx plusviagra emra-medlichte viagradoes viagra help staminaviagra schipholcom quantos anos posso tomar viagrahow to get viagra in the uscomprar viagra huelvacan you take viagra when you have high blood pressureprxshop products viagra super active plusrisco do uso do viagraviagra carsneed viagra at 30precios de viagra cialis y levitracan u take vicodin and viagraviagra alleen op doktersreceptbe st online pharmacy viagra no prescriptionchi ha comprato viagra on line
Quote | Report to administrator
 
 
0 #164 ordering viagra buy.c.i.alison.li.n.eCoreyNip 2018-07-18 07:00
viagra from canada buy sildenafil generic viagraky.com
how to get viagra prescription online http://viagraky.com/
viagra mail order http://viagraky.com/#buy-generic-viagra
can you exercise while taking viagrageneric viagra generic levitrabest way to get viagra to workviagra 100 mg pharma gerke gmbhdolor de cabeza viagracheap viagra in australiaargini ne like viagraviagra naturale funzionaeye problems caused viagrafemale on viagradonde puedo conseguir viagra en paraguay
Quote | Report to administrator
 
 
0 #163 buy viagra with paypal b.u.y.ciali.sonl.i.neCoreyNip 2018-07-18 05:49
generic viagra online pharmacy prices for viagra viabiovit.com
buy generic viagra australia http://viabiovit.com/
buy generic sildenafil online http://viabiovit.com/#viagra-generic
subaction showcomments viagra smile watchviagra in deutschland einfuhrenin welchen eu landern ist viagra rezeptfreihow to use viagra for manviagra stories forumviagra in polen rezeptfreiviagr a man blues songviagra urine analysisviagra side effects urinenombre comercial del viagra colombiaviagra natural feminino receitaviagra en altitudepara que sirve el viagra genericotake viagra and masturbatecan you buy viagra under 18totally free samples of viagraviagra for clitbest way get viagrathe story of viagra
Quote | Report to administrator
 
 
0 #162 buy viagra mexico b.uy.c.i.al.is.on.l.i.ne.CoreyNip 2018-07-17 11:56
sildenafil 100mg viagra pharmacy viagraky.com
buy viagra online no prescription http://viagraky.com/
price of viagra http://viagraky.com/#buy-viagra-online
viagra free trial participating pharmaciesdoes viagra make sex betteris viagra 100mg safemanfaat obat viagraviagra fyllancan i take viagra in the morningviagra european pharmacybuy viagra canada pharmacyviagra en france forumviagra generico calidad 100 mghow long viagra side effects last
Quote | Report to administrator
 
 
0 #161 getting viagra buy.ci.a.li.s.on.li.ne.CoreyNip 2018-07-17 11:47
where to buy viagra where to purchase viagra online viagraiy.com
viagra buy online uk http://viagraiy.com/
price of viagra http://viagraiy.com/#buy-viagra-online
viagra diarreaviagra suizadeutsche online apotheke viagra rezeptfreiwomen s viagra ingredientsviag ra gipsla mitad de un viagraprotonix viagra interactionsuse r reports on super viagraviagra advertising campaignviagra and age related macular degenerationpar a que sirve la pastilla de viagrais there a generic viagra 2013comprar viagra en argentinacialis vs viagra nhsviagra related to hair growthwhere can i get viagra pillswomens viagra wikipedia
Quote | Report to administrator
 
 
0 #160 buy viagra pills b.uyci.al.i.son.lin.eCoreyNip 2018-07-17 11:05
where can i buy viagra viagra pharmacy levitra viagraky.com
buy viagra cheap prices http://viagraky.com/
cheapest place to buy viagra http://viagraky.com/#buy-generic-viagra
viagra in gocceviagra venta online argentinainlocu itor natural viagraviagra race car driverviagra tac dung giis it legal to buy viagra online in nzquante ore prima prendere il viagradifferent brands of viagrawaar viagra bestellenyoutub e evonik viagrahow fast does it take for viagra to workviagra pliva cijenaviagra 25 mg effectiveviagra hangover cureindian pharmacy online viagral-arginine herbal viagraviagra prescription malaysianom viagra pour femmeamoxi 2 free viagra
Quote | Report to administrator
 
 
0 #159 how to buy viagra online without buy.ci.al.isonli.neCoreyNip 2018-07-17 10:02
viagra from canada viagra usa pharmacy viagraky.com
buy viagra uk cheap http://viagraky.com/
what is viagra http://viagraky.com/#tadalafil-5mg
donde comprar viagra en vi??a del marhow to spike someone's drink with viagrawhere to get viagra torontohow to buy viagra in philippinesfreq uence prise viagrathuoc viagra su dung nhu the naoviagra without priscriptionvia gra cafejacques chirac viagracomo tomar viagra joveneswhere to buy viagra in townsvillepreco do viagra em joinvillefree trial viagra sampleviagra in netherlandsvega n the new viagradoes viagra work with cannabisviagra kad?nda etkisicomprar viagra por internet en mexicoviagra bolunebilir miviagra generico certificato
Quote | Report to administrator
 
 
0 #158 what is viagra bu.ycialisonli.n.eCoreyNip 2018-07-16 17:56
buy viagra online buy viagra online safe viagraiy.com
viagra in pharmacy http://viagraiy.com/
buy viagra online canada http://viagraiy.com/#buy-generic-viagra
viagra vergoed door ziekenfondsbuy viagra from indiadoes viagra go offaffect of viagra on womanqual o prazo de validade do viagraprivate prescription viagra costviagra feminino no brasilold man and viagradoes viagra assist ejaculationviag ra consumer infotefina el viagra femeninocheap generic viagra online ukviagra adds to my phonehow far in advance should you take viagracomprar viagra generico forosviagra klipaiviagra for women testostroneonli ne viagra sales south africaventa de viagra envio a domicilio
Quote | Report to administrator
 
 
0 #157 online viagra usa bu.yc.ia.lisonli.neCoreyNip 2018-07-16 17:47
viagra prices viagra no presc viagraiy.com
buy sildenafil generic http://viagraiy.com/: http://viagraiy.com/
buy viagra in malaysia http://viagraiy.com/#buy-viagra-online
viagra colonoscopyis it legal to bring viagra back from mexicosildenafi l pharmacypharmac eutical side effects viagracontra indicacoes uso viagrapatent viagra verloopt 2013pfizer viagra discounteffet du viagra sur les hommes videoarticles of counterfeit viagrapreco do viagra na panvel
Quote | Report to administrator
 
 
0 #156 best place to buy generic viagra bu.ycialison.lineCoreyNip 2018-07-16 17:10
viagra uk cheap generic viagra online uk viabiovit.com
buy viagra prescription http://viabiovit.com/: http://viabiovit.com/
buy generic viagra no prescription http://viabiovit.com/#viagra-5mg
natural viagra alterativesbuy viagra online from indiabetter than viagra stronger than testosteronepue do usar viagra sin receta medicaviagra generikum ohne rezeptviagra vs testosterone therapyviagra for menn virkningwhere to order real viagramiss moneypenny on viagraviagra doesn't work reasonsdoes viagra work at any agepharmaceutic al companies female viagrapink viagra ukpotensmiddel viagraviagra scam emailswhy viagra is badpurchase viagra
Quote | Report to administrator
 
 
0 #155 buy brand viagra online without prescription b.uy.ci.a.l.i.s.onlineCoreyNip 2018-07-16 16:12
viagra on line can you buy viagra without prescriptions viabiovit.com
how get viagra http://viabiovit.com/: http://viabiovit.com/
how can i order viagra http://viabiovit.com/#low-cost-viagra-20mg
does taking viagra affect pregnancywhere to buy viagra yahoo answersviagra test gratispastilla viagra femeninocuanto esta una pastilla de viagra en peruviagra time to effectivenessvi agra comedywhere to buy viagra in colombia2 chainz viagra download no dj100mg viagra too muchprobe la viagraclub viagra praguemas efectivo que el viagramarajuana and viagraviagra vendita libera in farmaciaviagra pharmatheke
Quote | Report to administrator
 
 
0 #154 cheapest viagra online bu.y.c.i.a.l.i.so.n.li.n.eTyroneDen 2018-07-14 14:44
cialisvu.com cialis et insomni
cialis 30 day sample http://cialisvu.com/: http://cialisvu.com/#
cialis lowest price http://cialisvu.com/#cialis-super-active
Quote | Report to administrator
 
 
0 #153 viagra uk prescription buyc.ialis.o.nli.n.e.TyroneDen 2018-07-14 14:35
cialisky.com rx cialis para comprar
cialis for bph http://cialisky.com/: http://cialisky.com/#
cialis 5mg http://cialisky.com/#cialis-5mg
Quote | Report to administrator
 
 
0 #152 cialis online nederland b.u.yc.i.a.li.son.lin.e.TyroneDen 2018-07-14 13:58
babecolate.com prices for cialis 50mg
buy cialis http://babecolate.com/: http://babecolate.com/#
canadian cialis http://babecolate.com/#buy-generic-cialis
Quote | Report to administrator
 
 
0 #151 cialis online holland b.uyci.a.lis.on.line.TyroneDen 2018-07-14 13:02
cialisvbuy.com cialis usa cost
we like it safe cheap cialis http://cialisvbuy.com/: http://cialisvbuy.com/#
canadian drugs generic cialis http://cialisvbuy.com/#generic-cialis
Quote | Report to administrator
 
 
0 #150 order online pharmacy buy.c.ia.li.sonl.in.eTyroneDen 2018-07-13 22:37
cialisiv.com cialis generico postepay
the best choice cialis woman http://cialisiv.com/: http://cialisiv.com/#
buy cheap cialis in uk http://cialisiv.com/#generic-for-cialis
Quote | Report to administrator
 
 
0 #149 cialis for sale buy.c.ial.ison.line.TyroneDen 2018-07-13 22:29
cialisvonline.com try it no rx cialis
cialis 100mg suppliers http://cialisvonline.com/: http://cialisvonline.com/#
cialis wir preise http://cialisvonline.com/#cialis-5-mg
Quote | Report to administrator
 
 
0 #148 viagra cialis levitra buyc.i.a.li.s.o.nlin.e.TyroneDen 2018-07-13 21:54
cialisvu.com buying cialis overnight
acheter cialis meilleur pri http://cialisvu.com/: http://cialisvu.com/#
effetti del cialis http://cialisvu.com/#cialis-5-mg
Quote | Report to administrator
 
 
0 #147 buy tadalafil b.u.y.c.ial.iso.n.l.ine.TyroneDen 2018-07-13 21:03
babecolate.com cialis para que sirve
tadalafil 20 mg http://babecolate.com/: http://babecolate.com/#
female cialis no prescription http://babecolate.com/#cialis-generic
Quote | Report to administrator
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlaštenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi