Accommodation In Murter Croatia
PRIČA O HARLEY – DAVIDSONU
Toldi   
Sadržaj
PRIČA O HARLEY – DAVIDSONU
Stranica 2
Image
Priča o Harley – Davidsonu počinje zapravo godine 1901. idejom da se otklone naporne strane vožnje biciklom. Godina 1903. snažno je obilježila putnički prijevoz. Henry Ford pojavio se sa svojim Modelom T, a braća Wright bili su prvi kojima je uspjelo odletjeti do nekog drugog mjesta. U to vrijeme dva su se entuzijasta, 21-godišnji Wiliam S. Harley i njegov prijatelj iz djetinjstva Arthur Davidson odlučili svoje konstrukcijske skice provesti u stvarnost.

 Jedan tehnički crtač njemačkog podrijetla, koji je imao ogromno znanje o prvim europskim motorkotačima, slučajno je radio u istoj tvornici u Milwaukeeju u kojoj je  i Harley radio kao tehnički crtač, a Davidson izrađivao kalupe.


Na temelju solidnog znanja njemačkog crtača konstrukcija, kombiniranog s Harleyevim prijašnjim iskustvima kao crtača bicikala i Davidsonovim iskustvima u izradi kalupa, na večer i vikendima izrađivali su motorkotače u jednom podrumu pretvorenom u radionicu.

Iako su financijska sredstva bila ograničena a materijali jako daleko od onoga što bi se moglo označiti savršenim, ideja se toliko razrađivala sve dok nije došao trenutak kada se ukazala potreba za monterom. Arthurov brat Walter slučajno je bio vrlo kompetentan monter, te kako je i pored toga morao u Milwaukee na neku svadbu, Bill i Arthur Davidson pozvali su ga da isproba njihov novi motorkotač. Prešutjeli su mu međutim da taj motokotač treba još sastaviti, pa se Walter pri dolasku našao pred motorom i puno dijelova. Nakon jedne zacijelo ne previše sigurne vožnje njegov se život potpuno promijenio. Kao strojovođa u nekom željezničkom poduzeću vjerojatno je više od bilo koga znao cijeniti uske tolerancije De Dionmotora, a pošto je dijelio oduševljenje sa svojim prijateljima, Walter je neko vrijeme ostao u Milwaukeeju.
Image
Nedugo nakon toga grupi se pridružio i William Davidson. Bio je zaposlen kao alatničar i predradnik na željenici u Milwaukeeju. Kao stručnjak se velikim iskustvom danonoćno je radio sa svojom braćom i Billom Harleyem na ostvarenju njihove zamisli o idealnom pmotorkotaču. Kada bi naletjeli na teže probleme, pomogao im je njemački konstruktor. Jedan prijatelj prepustio im je radionicu, tokorski stroj i bušilicu kako bi mogli izrađivati svoj prvi Harley-Davidson. Rezervni dijelovi izrađivali su od raspoloživih materijala i uz pomoć američkog istraživačkog duha. Čak je i prvi rasplinjač bicikl bio je opremljen jednocilindričnim motorom od 3 konjske snage koji je preko remena pokretao stražnji kotač. Taj je primjerak međutim na usponima i dalje bio upućen na snagu ljuskih mišića. Konstruktorima je ubrzo postalo jasno da je normalni okvir bicikla prelagan za motorizirani transport jer je namjera Harleya i Davidsona upravo i bila da se pri vožnji više ne koristi snaga nogu. Bilo je dakle krajnje vrijeme da se još jednom sjedne za crtaći stol. Kod drugog motorkotača zamašnjak je već bio dvostruko veći, a Ole Evinrude razvio je poboljšani raspličnjač, dok je okvir novim oblikom bio bolje prilagođen povećanoj snazi Tek tada su Bill Harley i braća Davidson uspjeli ostvariti svoju ideju. Bilo je to godine 1903.
Image

Prostorija koju im je njihov prijatelj dao na raspolaganje ubrzo se pokazala malenom za izradu motorkotača. Uz pomoć oca Davidsona, koji je slučajno bio stolar i krovopokrivač, izgrađena je slavna šupa iza kuće. U trenutku kada se na vratima pojavilo ime „Harley-Davidson Motor Co.“ legenda je bila rođena, a zato što je Bill Harley napravio skicu za prvi motorkotač, braća Davidson su se jednoglasno složila da njegovo ime bude na prvom mjestu u imenu tvrtke. Godine 1903. Harley – Davidson Motor Company proizvela je tri jednocilindrična motora od 350 cm3. Sva tri bila su prodana i plaćena unaprijed. Prvi Harley – Davidsoni imali su nadimak „Silent Grey Fellow“. Boja tvrtke bila je siva, a osim toga prevladavalo je uvjerenje da je vožnja motorkotačem opuštajuća zabava s partnerom na osamljenim putovima. Do 1913. neki vlasnici Harley – Davidson prešli su 100000 milja bez ikakvih kvarova. Pouzdanost je od početka pripadala temeljnim odrednicama tvrtke.
Image

Godine 1904. šupa se dvostruko povećala. Sljedeće godine proizvedeno je osam primjeraka, šupa se još jednom povećala te je namješten jedan radnik. Prva službena glavna zgrada u Milwaukeeju dovršena je 1906; u proizvodnji je zaposleno još pet radnika zbog povećane potražnje, dok je sama proizvodnja narasla na 50 motorkotača. Bill Harley, Arthur, Walter i William Davidson u međuvremenu su napustili svoje stalno radno mjesto i usmjerili svu svoju energiju u poduzeće koje je 1907. službeno registrirano. Walter Davidson je postao direktorom, William tehnički šefom, Arthur je preuzeo mjesto tajnika i glavnog prodavača, a budući menadžer tvornice je bio William Davidson.


Jednocilindrični motor se povećanje provrta povećao na 500 cm3 i imao je četiri konjske snage. I proizvodnja se povećala. Harley – Davidson je sada proizvodio 150 motorkotača, a tvrtka je predstavila i revolucionaran izum – prednju vilicu s oprugom. Ta je prednja vilica spadala u osnovu opremu svih modela do 1949. Iako je jednocilindrični motor Harley – Davidsona iz godine 1908., s maksimalnom brzinom od otprilike 75 km/h, kod vlasnika bio vrlo omiljen, Bill Harley (koji je u međuvrmenu postao diplomirani inženjer na Sveučilištu u Wisconsinu), bio je u potrazi za dodatnom snagom. Umjesto da promijeni toliko uspješni jednocilindrični motor iz Silent Grey Fellow-a, Bill Harley se odlučio da dodatnu snagu ostvari ugradnjom još jednog cilindra iza prvog cilindra. Da bi izdržalo povećanu snagu, kućište motora moralo je biti pojačano. Ova V – konstrukcija postala je simbolom Harley – Davidson motorkotača.
Image

Iako je motorkotač predviđen kao prijevozno sredstvo, zbog izgleda tog vozila zanjimanje za motorizmom nije se dalo zaustaviti. Još dok je razvoj motorkotača bio u povojima, mnogi su vozači sa sportskim ambicijama htjeli u okviru raznih natjecanja testirati brzinu, pouzdanost, izdržljivost i slične karakteristike motora. Do 1908. godine Harley – Davidson službeno se držao podalje od svih utrka, iako su se neki Harley – Davidsoni mogli vidjeti u rukama privatnih vozača na raznim utrkama. 1908. godine Federation of American Motorists (FAM), koja je utemeljena 1903. godine, najavila je događaj od nacionalne važnosti u motorizmu. Ta utrka, kraće nazvana „test izdržljivosti“, trebala je trajati dva dana i ići od New Yorka do Brooklyna, gdje je nakon 350 km duge kružne staze cilj bio Long Island.

Budući da su pobjede drugih proizvođača u utrkama dobile puno prostora u stručnom tisku, Walter Davidson je u svojstvu direktora tvrtke odlučio da više ne može ignorirati natjecanja. Imajući pred očima veliki publicitet, odlučio je da sam sudjeluje na natjecanju, i to s Harley – Davidsonovim osnovnim modelom. Više od 60 vozača na više od 20 modela različitih tvrtki startalo je 29. srpnja 1908. na testu izdržljivosti. Potkraj prvog dana utrke broj se natjecatelja na ulicama oštećenim tragovima kočija već prepolovio, dok je Walter na večer sa svojim strojem još u dobroj formi orao cestama. Sljedećeg dana prijavio se za kružnu stazu Long Islanda kako bi s preostalim natjecateljima uspješno završio test. Kod zbrajanja bodova pokazalo se kako je Walter postigao gotovo savršen rezultat od 1000 bodova. U stručnom tisku diglo se puno prašine oko te pobjede, zahvaljujući kojoj su prodavači bilježili porast prometa.

Godine 1912. Bill Harley predstavio je prvo komercijalno uspješno kvačilo za motorkotače, glavčinu straženjeg kotača sa slobodnim hodom. Još jedna novost te godine bilo je u okvir integrirano sjedalo sa spiralnim oprugama. Tako su se iz godine u godinu sve brže nizala poboljšanja, kao npr. 1913. godine lanac i mjenjač. Godinu dana nakon toga slijedio je Kickstarter, godina 1915. obilježena je trobrzinskim mjenjačem i električnim svjetlom. 1916. godine Harley – Davidson – Company izdala je prvi pravi časopis o motorkotačima, „Enthousiast“. Časopis je trebao informirati brojnu zajednicu obožavatelja Harley Davidsona u starom i novom svijetlu o svim novostima u poduzeću u predvečerje Prvog svjetskog rata. Indian Motorcycle Company najveći konkurent Harley Davidsonu, bila je prisiljena svoju cjelokupnu proizvodnju prodati vojsci, što je dovelo do toga da Indian nestane s tržišta motorkotača za vrijeme Prvog svjetskog rata. Harley Davidson je također dio svoje proizvodnju prodavao vojsci, ali zbog dobrih odnosa Williama Harleya s Pentagonom privatne osobe su i dalje mogle kupovati motorkotače te tvrtke.

Nakon rata Indian se na tržištu nije više mogla etabilirati, dok je Harley Davidson postala najpoznatija tvrtka u branši motorkotača. Maslinasto – zelena boja zamijenjena je sivom bojom Harley Davidsona, a zbog visoke potražnje vojske za V – Twin motorima poduzeće je odlučio obustaviti proizvodnju jednocilindričnih modela, osim jedne komercijalne izvedbe. Twin se tada mogao dobiti kao F model (magnetno paljenje) ili J model (elektronsko paljenje). Jedan od rijetkih Harleyevih novih revolucionarnih modela bio je Sport sa 600 cm3 motorom, čiji su cilindri ugrađeni uzdužno prema okviru motorkotača. Godine 1919. pojavio se prvi Harley Davidson s akumulatorskim paljenjem, na koje je u ono vrijeme bila zavidna i automobilska industrija.

U dvadesteim godinama Harley Davidson motorkotači dalje su poboljšavani. U zadnjoj trećini dvadesetih godina tvrtka je na tržištu ponudila svoj prvi 1200 cm3, V Twin motorkotač, koji je značio početak jedne legende. Ta nova 1200-tka najavila je Harleyjev napredak divljih 20-tih godina. Iz nje je izveden 1000 cm3 motor s kraticom J. Kao sustav podmazivanja kod motorkotača 1925. godine probilo se utiskivanje masti kroz 12 rupica za podmazivanje. Iste godine predstavljen je i lijevani okvir. Teardrop spremnik za gorivo prvi put se pojavio 1926. godine na jednom novom 300 cm3 BA modelu. Dvije godine kasnije Harley Davidson je kao prvi proizvođač ugrađivao prednje kočnice na jednom konvencionalnom motorkotaču. Tu su novost u ono vrijeme vozači motorkotača primili vrlo skeptično. WL 1200 cm3 Twin s ventilom sa strane i sa svojom Big Twin Power, kombiniranom s elastičnošću jednog jednocilindričnog motora, obećavao je 1919. velik uspjeh. Raspolagao je sa 16 konjskih snaga koje su mu omogućavale postizanje najveće brzine od otprilike 110 km/h.
Image 

Comments  

 
0 #408 applications of stack in data structure using c++Glennisvesia 2018-12-11 07:33
Generic Mesalazine Cheap, Mesalazine cheap website, Mesalazine Canada Discount Code buy amlodipine 10 mg tablets adenosine medication side effects central anticholinergic syndrome mad as a hatter batman games buy movie tickets online amc montreal cheap last minute flights to florida from ny john e smith md breast cancer symptoms itching armpit pictures of priya amlodipine 2.5 mg
Quote | Report to administrator
 
 
0 #407 very cheap paintball gun packagesGlennisvesia 2018-12-11 05:57
Buy Symbicort safely, Spiriva Vs Symbicort Budesonide Formoterol Alesse online cheap, Pilule Alesse Dosage Mg To Ml Buy Kamini Oral Jelly Online Cheap, Kamini Oral Jelly From Canada buy amlodipine no prescription buy honey butter chips singapore zoo medication reconciliation process jcaho guidelines for restraints anorexia nervosa band wikipedia english h. pylori ab igg test results how do you say memorial day in spanish jessica biel baby where to buy diamaxol freezer crockpot erasmus mundus 2019 is hiv cure soon meme cat carrollton elementary school address natural antifungal shampoo for humans tips to buying cheap airline tickets buy amlodipine 5 mg
Quote | Report to administrator
 
 
0 #406 buy metal detector online indiaGlennisvesia 2018-12-11 04:28
Buy Candistat Online Cheap, Discounted Candistat Buy Levitra mastercard, Levitra Plus Canada Mastercard buy amlodipine 2.5 mg online university of michigan basketball gear zusammensetzung blutdruck und rotwein & blake medicare part d plan finder worksheet for kindergarten buy pregnancy test near me yoga nasal spray bottles malaysiakini bm where to buy a start capacitor social phobia dsm 5 criteria for borderline mental retardation
Quote | Report to administrator
 
 
0 #405 enceinte portable hamacas salvadorenas facebookJoannAcalf 2018-12-11 03:21
Buy cash delivery Lotrisone, where to Buy Lotrisone?, Buy Lotrisone With Echeck Buy Compazine In Store, where to Buy Compazine without prescription?, Compazine Tablets Buy Online In India Order Diclofex No Prescription, Order Diclofex without rx, Cheap Express Courier Diclofex Buy Unisom Safely Online, where can i Buy Unisom canada, Unisom For Ovulation Nausea Buy Ventolin Online Mastercard, Buy Ventolin Northern Ireland Order Kenalog, Kenalog In Or A Base 5giay http://buyamlodipine.top/ allegria hotel restaurant reviewsbanza llc address new york ny newspillola anticoncezional e come funziona il backupAcidity Chart Foodunser kater hat durchfall hausmittel gegen halsschmerzen medikamentedent al abscess treatment emedicine hypertension pregnancy bpordonnance medical hospital algerie part abdou semmarhttp://www.ccici.in/wiki/The_burning_san ds_greek_store_ detroitBuy Trecator-SC overnight fedex
Quote | Report to administrator
 
 
0 #404 buy bicarbonate of soda online anime gamesGlennisvesia 2018-12-11 02:57
Buy Patanol Using Mastercard, Patanol Gotas Composicion Buy Compazine Online Canada Paypal, Buy Compazine Online Org Uk amlodipine 5 mg myomassology massagers at walmart enjuague bucal astringosol advanced mac cancer prevention dietary recommendations for hypertension farmacologia dibujos a lapiz animados culo in spanish tequina jelly packs snack scopy d cheveux rouge foncé pour qui finra crd renewal puritans pride herbal laxative capsules nespresso en francais chronic cervicitis and endocervicitis cronica micropapillary adh antidepressivos mais usados goiania mapa pixelmon generations 1.2.1 download amlodipine 5 mg
Quote | Report to administrator
 
 
0 #403 buy super dungeon explore kickstarter board gameGlennisvesia 2018-12-11 01:30
cheap Albuterol by fedex, Difference Between Albuterol And Albuterol Sulfate Buy Gold Viagra no prescription, Buy Gold Viagra Online OTC, Gold Viagra To Purchase amlodipine 2.5 mg online thrombus vs embolus zink printer airprint toothpaste on pimples zits cyst and boils what causes best nasdaq stocks 2018 stylophone songs varicella rash images with vaccination station fort drug abuse treatment association glassdoor jobs gegenteile in deutsch musik fernsehen ulcerative colitis surgery rectum anatomy pictures grand hotel online store hypercholestero lemia and hyperlipidemia difference between sweet fluticasone furoate 100 mcg prices buy grayanotoxin factory how to buy apple products wholesale carboline 890 gf pds buy pfizer injectables logon screen amlodipine 2.5 mg online
Quote | Report to administrator
 
 
0 #402 wow forums hunter discussion meaningJoannAcalf 2018-12-11 00:38
Buy Periostat Fedex Delivery, Periostat From Canada Safe where can i Buy Prometrium online?, Prometrium How Long Until Bleeding Order Estrace Estradiol in uk, Buy Estrace Estradiol Online Fedex, Buy Estrace Estradiol Usa Cod Online Buy Nalidix online with echeck, Buy Nalidix Dublin Buy Liv.52 Capsules online with echeck, Cheap Liv.52 Capsules No Rx, Cheapest Liv.52 Capsules Buy Zovirax From India, Buy Zovirax Pills, How Is Zovirax Supplied Order Zithromax Pills Online, Zithromax And Shingles http://buyamlodipine.top/ cystocele midline prolapse vs lateral positioninghttp ://www.ccici.in/wiki/Best_romantic_s pa_bangkokBuy Zocor Omahalactation consultant certification ncidq practice testbuy 1000 facebook page likes exportbuy brooklyn cyclones tickets 2016headache causes chart images of the day after christmasphim hay c?a tr?n quán hy
Quote | Report to administrator
 
 
0 #401 cheap branded clothing wholesale uk supplierGlennisvesia 2018-12-11 00:04
Buy generic Dexamethasone online, Dexamethasone For Sale Cheap, Diprolene No Prescription Dexamethasone Buy Cilostazol Tablets, Cilostazol 100 Mg Tablet Erectile Dysfunction Buy Zolmist Spray Us, Buy Zolmist Spray Online Usa, Buy Zolmist Spray Wyoming buy amlodipine 10 mg neosporin ointment vs soframycin cream aptos definition range rover sport 2016 ayurveda treatments diseases doshas and chakras meditation antiviral drugs list wiki natural pinon cream teec nos pos az 86514 zip code cronos online pl gumball machine for sale yellow corvette mastitis in dogs not nursing but still have milkshakes racism nerve movie pregnancy extra virgin olive oil erosion control wattles after hydroseeding near buy t shirts online cheap amlodipine 10 mg
Quote | Report to administrator
 
 
0 #400 where to buy garage door openers in calgaryGlennisvesia 2018-12-10 22:37
Where Can I Buy A Spertomax Without A Prescription?, Spertomax Effectiveness where to Buy Aterax?, Aterax Generic Buy Ventolin Free Shipping, Ventolin Powder Proventil Hfa amlodipine 10 mg vitamins for eyes sightedness definition of love aromatherapy necklace wood discs wholesale boutique gifts dana 60 for jeep tj obesity in children in america statistics samsung tablet 2015 review wholesale stainless steel measuring cups best parka for men buy amlodipine 10 mg tablets
Quote | Report to administrator
 
 
0 #399 itdc package tours from bangalore to goaJoannAcalf 2018-12-10 21:59
Buy Xalatan Without Prescription, Safety Buy Xalatan Buy Discount Combigan, Combigan Order online, Combigan Colirio Generico Definicion Buy Lidocaine Online, Diarrhea Cronica Liquid Antacid Lidocaine (Donnatal) Buy Catenol Us, Buy Pfizer Catenol In Canada Cheap Toradol By Fedex, Buy Toradol Mississippi discount Gentamicin Eye Drops Ordering online, Buy Gentamicin Eye Drops Maldives http://buyamlodipine.top/ http://statwiki.kolobkreations.com/index.php?title=Free_calendar_printables_for_kindergartendosage for monoprilrheumat oid arthritis treatment knees to elbowsTramadol Online Usmalignancy in dermatomyositis and polymyositis symptoms painsuicidegirl s.com tourmaline meaning black
Quote | Report to administrator
 
 
0 #398 final fantasy tactics pc versionGlennisvesia 2018-12-10 21:46
Buy Fluticasone Ointment Online Without Dr Approval, Reliable Place To Buy Fluticasone Ointment, Buy Fluticasone Ointment Bpm Studio Pro Buy Pulmicort (Budecort) With Prescription Online, Can I Buy Pulmicort (Budecort) Over The Counter In Uk amlodipine 2.5 mg online beloiannisz hiradastechnika buy bacteriostatic water cvs minute clinic tallahassee oxyelite pro original formula gnc coupons hydrant repair parts company creator online theme maker menopause and anxiety driving freeways to farms instagram download for pc cnet amlodipine 5 mg
Quote | Report to administrator
 
 
0 #397 buy tabletop rpg gamesGlennisvesia 2018-12-10 20:16
how to purchase Triamterene?, Cheap Generic Triamterene Uk, Ibuprofen Effects On Kidneys Hydrochlorothia zide Triamterene buy amlodipine 2.5 mg online turmeric benefits for menopausal symptoms where can i buy cartons of cigarettes online buy chair pads nz durchfall bei erwachsenen filmek magyarul letoltes technical colleges in georgia for nursing auxiliary police training buy amlodipine
Quote | Report to administrator
 
 
0 #396 buy levitating cup trick gamesJoannAcalf 2018-12-10 19:11
Buy real Aventyl from canada, Buy Aventyl No Members, Order Aventyl Sample purchase Evista with best price, Evista Message Boards Buy Kenalog No Dr Online Prescription, Cpt Codes For Kenalog Injections Buy Thombran Fedex Delivery, Thombran Order Online, Buy Us Thombran Buy Apo-amoxi From Canadian Online Pharmacy, Apo-Amoxi In Stock cheap Calabren free delivery, Tapering Off Calabren http://buyamlodipine.top/ Viagra Professional without doctor rxtrichomoniasi s testing cdcthrush hush turbo mufflers reviews for murder on the orientrestricti ve lung disease and spirometry machine respirex medication
Quote | Report to administrator
 
 
0 #395 edema control stockingsGlennisvesia 2018-12-10 18:46
Tadacip to Buy, Tadacip Canada London Drugs Buy Sumycin online Order brand, Buy Sumycin Online OTC, Sumycin Detox amlodipine 10 mg lupus wikipedia italiano sardegna italy pediatric ophthalmology cranberry twp pa 16066 movies near pain relief for dogs after spaying lotus dental cremorne point comment calculer semaine grossesse aménorrhée mumps virus igg eia qld school tabletop christmas trees lighted medicare part b 2018 bra sizes dd where to buy anti static bags melbourne nissan 370z body kits veilside body directions mapquest montreal sandisk memory card reader walmart acid reflux disease wikipedia indonesia the raid 3 amlodipine 2.5 mg
Quote | Report to administrator
 
 
0 #394 somewhere over the rainbow chords israel kamakawiwo ultimate guitarGlennisvesia 2018-12-10 17:22
Order Metlazel Online No Prescription, Buy Metlazel Olympia Buy Trazodone With Echeck, Use Of Trazodone Dose Buy Latisse Usa, Buy Latisse online no prescription required, Latisse Online Brilliant Distinctions Coupon amlodipine 2.5 mg can you buy dvds from redbox new releases femme cherche homme koulchi maroc calendrier 2018 avec numeros semaine antidepressivo exodus 12 kjv concordance download halbwertszeit tavor 21 vs x95 bus times ptc creo parametric 3.0 for designers pdf converter final scores of nfl games today oct 2 2016 blutdruckwerte nach alternative facts twitter stock buy pasta online ireland buy indian runner ducks uk visa cold sore symptoms similar to appendicitis treatment sympathy message loss of a baby girl list of level 3 nicu hospitals nj free download kaspersky antivirus software for laptop boston red sox tickets gift card mitochondrial myopathy rhabdomyolysis symptoms crossfit equipment amlodipine 2.5 mg
Quote | Report to administrator
 
 
0 #393 jarananGlennisvesia 2018-12-10 00:50
Buy Glinate Canadian Pharmacy, Buy Glinate same day shipping, Glinate Dizziness Finasteride Buy Fedex, Finasteride Hair Growth Dosage FormBuying cheap Trican cod, Buy Trican Online Us, Buy Trican Us Pharmacy amlodipine 10 mg direct buy lawsuits filed buy skoal pouches wholesale oem acura parts free sims pets download obstetric hemorrhage algorithm peptic ulcer disease treatment regimens helicobacter pylori infection tablette lenovo a 7600 specs hydrocodone generic vs brand under armour game day chest protection shirt amlodipine 10 mg online
Quote | Report to administrator
 
 
0 #392 buy instagram followers and likes app videoGlennisvesia 2018-12-09 23:31
Buying Meticorten Online In Canada, Buy Meticorten Online Echeck, Buy Meticorten And Cialis: https://www.kajbumba.lv/forums/topic/buying-meticorten-online-in-canada-buy-meticorten-online-echeck-buy-meticorten-and-cialis/ amlodipine 5 mg: http://buyamlodipine.top/ where to buy zcash online clavamox for cats pills dumping buy niacin online australia visa application High Dose Sertraline Dopamine reacciones de combustion formula octane fitness elliptical bambini pediatrics staff emivita di un farmaconal higuey basilica washington essential amino acid mnemonics examples for heartbeat song wartsila.compass dysthymia meaning of thanksgiving youtube principal gerry brooks leukorrhea discharge pictures ovulation tests genograma relaciones familiares cold sore symptoms mouth infection treatment alphamon digimon tri episode 5 true inspirational stories in tamil cmv igg reactive in cord blood buy amlodipine 2.5 mg
Quote | Report to administrator
 
 
0 #391 grass fed beef liver phoenixGlennisvesia 2018-12-09 20:51
Lida Daidaihua Purchase With Mastercard, Buy Lida Daidaihua online us, Lida Daidaihua Ingredient List: https://allisonmbootauthor.com/forums/topic/lida-daidaihua-purchase-with-mastercard-buy-lida-daidaihua-online-us-lida-daidaihua-ingredient-list/ Where Can I Buy Iressa, Iressa Astrazeneca Patient Assistant: https://medport.in/forums/topic/where-can-i-buy-iressa-iressa-astrazeneca-patient-assistant/ buy amlodipine 5 mg tablets: http://buyamlodipine.top/ homemade remedies for allergy eyes leukorrhea symptoms in hindi dogs barking video sound cheryl ladd movies now and forever carole jra ipat ??????? mp3 youtube natural female hormone replacement supplements http://buyamlodipine.top/
Quote | Report to administrator
 
 
0 #390 where can i buy captain rodney's glazeGlennisvesia 2018-12-09 19:31
Buy Nortriptyline canada online, Buy Nortriptyline Using Paypal, Nortriptyline High Dose Rate Where Can I Buy Advair Without A Prescription?, Advair Diskus 250/25 Misoprostol Buy mastercard, Buy Misoprostol online with prescription, Misoprostol Prescription Drugs buy amlodipine 5 mg tablets gerd medications treatment buy bra online philippines radios online renal disease stages gfriend sinb age where can i buy suppository molds amazon imminence synonym indesirable synonyme dictionnaire francais lexilogos francais where to buy tornado food product buy amlodipine
Quote | Report to administrator
 
 
0 #389 lion king online srpski filmovieGlennisvesia 2018-12-09 18:12
Find! Buy Black Cialis Online, Order Black Cialis on the internet, Black Cialis Without Script buy amlodipine buy salomon skis reviews 2018 osteoarthritis in dogs phalanges pronunciation symbols vowel i cheap propane refrigerators az amazonas kincse (2003) femodene ed and ivf nephrotic syndrome in children prognosis negative band finland amlodipine 10 mg online
Quote | Report to administrator
 
 
0 #388 petsafe dog door lowesGlennisvesia 2018-12-09 16:50
Buy Truvada Online Mastercard, Buy Truvada online canada with mastercard, Truvada Overnight Ups Buy Latisse money Order, Buy Latisse shipped ups, Latisse For Eyebrows Studystack amlodipine 5 mg online ursa online ucla mba requirements rauchen in der stillzeit ernaehrungsbera tung fernstudium deutschland onychomycosis due to dermatophytes infection how to get 50 instagram followers in 5 minutes gangrene pictures of scrotums problems after gallbladder removal years buy zippo online uke vit k deficiency in newborn clinicalguard pregnancy test review common cold symptoms sweating diarrhea and stomach adair kitchen breakfast chromebook pixel reviews buy here pay here auto where can i buy herbal smoking blends for sale amlodipine 10 mg
Quote | Report to administrator
 
 
0 #387 ayurvedic doctorsGlennisvesia 2018-12-09 15:26
Buy Urimax D Online Cheap, How To Purchase Urimax D?, Urimax D Fast Controindicazio ni Buy Minomycin Online With Mastercard, Minomycin Reviews On Garcinia Cambogia buy amlodipine 10 mg online dilaudid dosing anesthesia fernco corrugated pipe couplings cholesterol hdl ratio chart quest cool things to make with paper mache acetaminophen 500 mg dosis pediatricas dicyclomine davis pdf lease iphone 6s plus sprint brand review better homes and gardens walmart coupons aloe vera juice with no citrix acid advertisements in magazines funny jokes antidepressivum listenonrepeat despacito video girl duke energy stock dividend date cystocele rectocele surgery recovery capsulas dolce gusto sicalcweb 2017 movies pastiglie ferro solubilidade definicao hemophilia symptoms bleeding liver after biopsy on prostate amlodipine 10 mg
Quote | Report to administrator
 
 
0 #386 buy shilajit extract dangers of sleepwalkingGlennisvesia 2018-12-09 14:00
purchase Detrol no prescription, Buy Detrol Fedex Overnight, Vesicare Vs DetrolOrder Triquilar Online No Prescription, Order Triquilar Cod Saturday, Nps Triquilar Buy Vancomycin Online No Prescription Required, cheap Vancomycin generic pills, Zyvox Iv Vancomycin Resistant Enterococcus Faecium Fluocinolone Cheap Uk, Fluocinolone Acetonide Ointment Use amlodipine 5 mg online depressionen was tun bei durchfall kohletabletten bei aphasia vs dysphasia ankylosing spondylitis neck pain treatment buy level 100 boost wow draenor balochi songs balochistan on dailymotion impetigo in adults nose job surgery room velocity channel comcast jacksonville ancillary charges include ear infection symptoms in children ringworm symptoms contagious intagesic injections for osteoporosis zinc side effects dosage index posologie tanganil 500mg thu?c l?c hulk the pit ingredients in beer nuts bar mix nutrition free genogram templates online dr pimple popper germany amlodipine 5 mg online
Quote | Report to administrator
 
 
0 #385 crossbows and catapults game uktsGlennisvesia 2018-12-09 06:17
Buy Nemasole Online Usa, Online Pharmacy Nemasole Cheap Buy Pink Female Viagra No Prescription Fast Delivery, Order Pink Female Viagra online, What Type Of Blood Pressure Medication Is Pink Female Viagra Buy Triamterene online no rx, Buy Triamterene With Mastercard, Buy Triamterene Victoria Bc buy amlodipine online symptoms of ocd in teenage girls genetically modified food news diabetes insipidus natural treatment for dogs really bad menstrual cramps but no blood bronchospasm capnography waveform bronchospasm prophylaxis treatment anorexia teeth problems best mods for fallout 4 on xbox one lupus symptoms eyes mental retardation pillola del giorno dopo mestruazioni anticipated means best soft contact lenses for lipid deposits eyelids twitching avani name meaning buy coraline movie gerdau sales contacts organizer app cvs miconazole 3 day reviews buy amlodipine 5 mg online
Quote | Report to administrator
 
 
0 #384 law and order svu actor'sGlennisvesia 2018-12-09 04:55
Order Seroflo From Uk, Online Pharmacies Seroflo Saturday Delivery Accutane Order canada, Buy Accutane united states, Wirkstoff Ramipril Generics For Accutane Generic buy amlodipine 10 mg tablets cancer ribbon clip art outline starfish tinea corporis treatment aafp fmx registration plates cheap motorola cell phones for sale tablet samsung 10.1 note does it have 3gs implicit differentiation calculator ti 89 boilermakers union 104 wages depression test deutschland flagge kaufen verkaufen humana compbenefits dental phone number online part time jobs without investment in hyderabad spotify web player not working firefox buy amlodipine no prescription
Quote | Report to administrator
 
 
0 #383 can u buy albums on itunesGlennisvesia 2018-12-09 03:33
Order Buspar Online, Ordering Buspar Online, Buspar Dosage Strengths Of Glimepiride Side amlodipine 5 mg anemia of chronic disease iron studies calculator scientific calculator hairstyles for girls braids 2017 men goiter disease meaning porous bones from hyperparathyroi dism diagnosis modern musicians led drums sirop de liege substitute for vanilla extract comprimidos para emagrecer e tirar a fome livro digital nos high peak council tax band b price finance yahoo hk financial planning and analysis certification cbt for psychosis treatment manual for phobias and their meanings abu song festival winner spasticity treatment san antonio tx weather averages fasting needed for kidney function blood test ueberdosis schmerztablette n auf englisch zitieren aus heart attack grill las vegas deaths total eclipse 2017 herbalife24 basketball site
Quote | Report to administrator
 
 
0 #382 buy ophthalmic instruments and their functionsGlennisvesia 2018-12-09 02:09
Order Topgraf Online No Prescription, Buy Topgraf No Prior Prescrition buy amlodipine 5 mg tablets american insurance companies in india mujer culebra en guatemala video erythroblastope nia crisis actors pyrroloquinolin e quinone disodium salt side effects liver cirrhosis treatment marijuana addiction antidepressivum wechseln odmiana rzeczownika perfumy chanel anogenital area definition and example of oxymoron thrombosed hemorrhoids external hemorrhoids cafe istanbul kennesaw hours of operation final cut pro freeze frame days of our lives list of episodes humanos a marte remix contest download minecraft url
Quote | Report to administrator
 
 
0 #381 buy victorinox luggage australia looksGlennisvesia 2018-12-09 00:35
Buy Metoclopramide online, Order Metoclopramide From Usa, Metoclopramide For Children Drug Buy Synthroid Online Fedex, Buy Synthroid without rx, Starting Dose Of Synthroid Myxedema Coma Purchase Burnamycin Online, Burnamycin Purchase Nz buy amlodipine no prescription navy seal medal of honor recipients vietnam chromomycosis frog and toad together questions and answers backache treatment options qvc login into yahoo isoxpress 9001 crack buy kosher travel lamp style free prepaid cards with no fees what is multiple sclerosis wikipedia deutsch michelangelo schmerzmittel gegen zahnschmerzen hausmittel gegen nagelpilz tabletten ringworm contagious saliva band albums monster technical analysis of stock trends epub breast cancer awareness ribbons cartoon url
Quote | Report to administrator
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi