PRIČA O HARLEY – DAVIDSONU
Toldi   
Sadržaj
PRIČA O HARLEY – DAVIDSONU
Stranica 2

Godine 1929. privredu je pogodila jedna od najvećih kriza svih vrmena i mnogi proizvođači motorkotača jedva su spašavali od propasti; veliki dio proizvođača potpuno je nestalo. Kupovna moć bila je zanemarujuće mala, a niske cijene automobila i rast te branše dijelom su pridonijeli takvom razvoju. Vožnja motorkotača u prvom je redu postala zabavom u slobodno vrijeme, a novaca je u 30-tim godinama za to  bilo premalo. I Harley Davidson je patio od takvog razvoja prilika, što se odrazilo u broju prodanih primjeraka. Ali Harley Davidson je ipak izdržao ono gdje su drugi kapitulirali. Tome su pridonijeli solidna mreža trgovaca, prodaja policiji i vojsci, konzervativan menadžment i jaki izvoz.

Iako je broj prodanih primjeraka u 30-im godinama padao, razvoj motorkotača nije se dao zaustaviti. 1930. godine predstavljena su dva nova motora: 1200 cm3 VL model s ventilom sa strane, a paleta jednocilindričnih motora proširena je za novi 400 cm3 motor. Kako je transport još uvijek imao najviši prioritet 1932. godine na tržište je izašao Servicar; tricikl s ograničenim prtljažnikom između zadnja dva kotača. Bio je zamišljen kako za transport robe, tako i za upotrebu kod policije.

Kako bi povećao broj prodanih primjeraka, Harley Davidson se odlučio otkačenim bojama i novim stylingom dati svojim motorkotačima nov image – dosta je bilo vojničke maslinaste boje. Spremnici za gorivo bili su ukrašeni sve ljepšim amblemima. U modi su bili dvojbojni i trobojni motorkotači. Kako je 1934. godine prodaja jednocilindričnih motorkotača i dalje padala, taj tip je povučen iz proizvodnje.
Image


Najvažnija inovacija tog razdoblja dogodila se 1936. godine. Kako su američki vozači motorkotača tražili sve više snage na tržištu se pojavio 1300 cm3. Twin motor s ventilom sa strane, i nakon toga prvi motor upravljan iz glave motora sa 1000 cm3, poznati Knucklehead. Taj motor je svoj nadimak dobio zbog oblika poklopca ventila koji je nalikovao glavici zglobne kosti. Motorkotač s tavkim motorom imao je dvostruko više snage nego onaj stari s motorom od 1000 cm3, a pored toga bio je opremljen okvirom od cijevi u obliku dvostruke petlje, teškom vilicom i masivnim kotačima, četverobrzinske mjenjače i prvim uljnim podmazivanjem. 1939 su i Indian i Harley Davidson dobili su ugovore od vojske o isporuci motoriziranih vojnih vozila. Harley Davidsonov odgovor na tu narudžbu bio je teški 750 cm3 „DLD“ model, koji se od tada vodio pod imenom „WLA“ (A kao Army). WLA 750 cm3 proizveden je u 90000 primjeraka. Drugi svjetski rat bio je odgovorana i za razvitak posebnog pustinjskog vozila: sasvim poseban Harley Davidson dvocilindraš s kraticom XA. Samo oko 1000 primjeraka napustilo je tvornicu potkraj rata. Pravim simbolom postao je ionako tip 750 cm3 WLA, koji je u Europi bio poznat pod imenom „Liberator“. Za svaki tip motorkotača prizvedena je velika zaliha rezervnih dijelova, što objašnjava da se još i danas mogu dobiti rezervni dijelovi u originalnom ratnom pakiranju.
Image
Image

Nakon rata svaki je vozač motorkotača svoj stari motorkotač koji mu je pomagao u ratu htio zamijeniti novim. Zbog nedostatka materijala Harley Davidson u prve dvije godine poslije ratnog vihora nije imao vremena razvijati nove modele. 1947. godine otpočela je normalna proizvodnja za civilno tržište. Knucklehead motori su dobili novi blok motora s tzv. Tappetsima, kod kojih se hod hidraulički izjednačavao. Oblik glava cilindra potpuno se promijenio. Motor je nakon te modifikacije dobio ime Panhead. 1949. u svijetu motorkotača pojavio se Hydra Glide: Big Twin s novom hidrauličkom prednjom vilicom. Manja izvedba te vilice monirana je u 125 cm3 jednocilindrični model i pojavila se na tržištu 1951. pod imenom Tele Glide.
Image


Tijekom nemirnih 40-ih godina nova generacija obitelji Harley i Davidson pripremala se krenuti stopama osnivača poduzeća. William A. Davidson umro je 1937. godine, a prvi direktor Harley Davidsona, Walter Davidson, umro je 7. veljače 1942. godine sa navršenih 66 godina.  Bill Harley slijedio ga je 1943. Smrt osnivača bio je težak udarac za poduzeće ali obiteljska tradicija je nastavljena. Zadnji od četiri osnivača, Arthur Davidson, umro je 30. prosinca 1950. od posljedica prometne nesreće. Od tog trenutka nova je generacija Harleya i Davidsona bila prepuštena sama sebi.

Godine 1952. i 1953. obilježene su nekim temeljitim promjenama, kada je svaki model opremljen kromiranim klipnim prstenovima. K model iz 1952. godine dvocilindrični model sa 750 cm3 zamijenio je WL 750 cm3. Taj motorkotač imao je niski okvir i bio je opremljen teleskopskom vilicom te ovjesom stražnjeg kotača. Kada je 1954. godine jedan od najstarijih konkurenata Harley Davidskona, Indian Motor Company, nestao s tržišta motorkotača, Harley Davidson ostao je jedini na nekoć tako malom tržištu. U proljeće iste godine vožnja motorkotačem dobila je image slobode nakon filma „The Wild one“ u kojemu je Marlon Brando imao jednu od glavnih uloga.
Image

Godine 1957. došao je Sportster u jednoj još bržoj izvedbi sa 750 cm3 motorom s ventilima s gornje strane. Godinu dana kasnije Hydra Glide je dobio ovjes prednjeg i stražnjeg kotača te je zato nazvan Duo Glide. Zbog snažnog pojačanog uvoza
Image
tijekom 60-tih godina Harley Davidson izgubio je oko 90 % svog udjela na tržištu. U razdoblju od 1960 – 1978. Harley je čak uvozio talijanske motorkotače kako bi zadovoljio potražnju za lakim motorkotačima. Glavne grupe kupaca još uvijek su bili policija, vojska, te tzv. outlaws. Outlaws-ima se međutim nisu sviđali tvornički Harleyi. Oni su motorkotače počeli oslobađati prije svega suvišnog tereta. Motorkotači su bili ogoljeni ili kako Amerikanci kažu „chooped“. U filmu „Easy Rider“ iz godine 1969. možemo se diviti dvama na taj način prerađenima Harley – chooperima na vožnji po SAD-u. Zbog velike popularnosti filma vožnja motorkotačem postajala je sve popularnija. Mnogo Harley Davidson vozača počelo je radikalno „skidati“ svoje motorkotače. U Europi je takav razvoj počeo nešto kasnije nego u Americi ali 1970. se i ovdje moglo vidjeti sve više choopera na ulicama. Potkraj 60-tih godina Harley Davidson stajao je na pragu nove ere. Poduzeće koje je više od 60 godina bilo privatno, 1965 godine ponuđeno je na prodaju. Četiri godine kasnije Harley Davidson stopio se s American Machine And Foundry Company (AMF).
Image

Stapanje s AMF-om Harley Davidsonu dalo je sredstva koja su mu trebala za daljnji rast. 1972. godine trkačom scenom dominirao je blok motora XR-750 u potpunosti izrađen od aluminija. Pored uspjeha u motorizmu, Harley je napredavao ponajprije na području Grand Tourisme motorkotača. Tvrtka je ugradila prednju vilicu u Electra – glide te skinula ponešto suvišne opreme.

Harley Davidson serija iz godine 1976. sastojala se od jednog Electra – glide, dvaju Super – glide, dva Sportsera, šest lakih motorkotača te Liberty izvedbi pet V-Twin modela iz 50-ih godina. FXS Low izvor inspiracije za mnoge modele koji su se kasnije pojavili na tržištu. Potkraj 70-ih godina država se iz ekoloških razloga sve više miješala u svijet motorkotača. Stroži propisi prisilili su na modifikaciju rasplinjača te na bolje sisteme paljenja i poboljšanja ispušnih sistema. Poduzeće je začudo uspjelo udovoljiti svim tim novim propisima i u tom razdoboblju počelo se više brinuti o sovjoj klijenteli. Na Bike Week-u 1981. godine, godišnjem show motorkotača u Daytoni, kipjelo je u kuhinji tračeva o budućnosti tradicionalnog poduzeća. AMF je puno pridonio modernizaciji Harley Davidsona i pokušao pratiti poduzeće kroz tešku fazu rasta. Napokon je došlo vrijeme da poduzeće samo stane na noge. Velika novost objavljena je 26. veljače 1981. godine, kada su opunomoćenici Harley Davidsona dogovorili o ponovnoj kupnji Harley Davidson Motor Company. Tjedan dana kasnije na jednoj konferenciji za tisak u Daytona Beatch-u osvjetljeni su još jednom pozitivni aspekti stapanja. Zbog važnih investicija u razdoblju od 1969. do 1980. na području motorkotača i golf-mobila promet Harley Davidsona povećao se sa 49 milijuna u US$ na 300 milijuna US$. Poduzeće je napokon s ponosom moglo gledati na prošlost i s pouzdanjem u budućnost.


 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi