PRIČA O HARLEY – DAVIDSONU
Toldi   
Sadržaj
PRIČA O HARLEY – DAVIDSONU
Stranica 2
Image
Priča o Harley – Davidsonu počinje zapravo godine 1901. idejom da se otklone naporne strane vožnje biciklom. Godina 1903. snažno je obilježila putnički prijevoz. Henry Ford pojavio se sa svojim Modelom T, a braća Wright bili su prvi kojima je uspjelo odletjeti do nekog drugog mjesta. U to vrijeme dva su se entuzijasta, 21-godišnji Wiliam S. Harley i njegov prijatelj iz djetinjstva Arthur Davidson odlučili svoje konstrukcijske skice provesti u stvarnost.

 Jedan tehnički crtač njemačkog podrijetla, koji je imao ogromno znanje o prvim europskim motorkotačima, slučajno je radio u istoj tvornici u Milwaukeeju u kojoj je  i Harley radio kao tehnički crtač, a Davidson izrađivao kalupe.


Na temelju solidnog znanja njemačkog crtača konstrukcija, kombiniranog s Harleyevim prijašnjim iskustvima kao crtača bicikala i Davidsonovim iskustvima u izradi kalupa, na večer i vikendima izrađivali su motorkotače u jednom podrumu pretvorenom u radionicu.

Iako su financijska sredstva bila ograničena a materijali jako daleko od onoga što bi se moglo označiti savršenim, ideja se toliko razrađivala sve dok nije došao trenutak kada se ukazala potreba za monterom. Arthurov brat Walter slučajno je bio vrlo kompetentan monter, te kako je i pored toga morao u Milwaukee na neku svadbu, Bill i Arthur Davidson pozvali su ga da isproba njihov novi motorkotač. Prešutjeli su mu međutim da taj motokotač treba još sastaviti, pa se Walter pri dolasku našao pred motorom i puno dijelova. Nakon jedne zacijelo ne previše sigurne vožnje njegov se život potpuno promijenio. Kao strojovođa u nekom željezničkom poduzeću vjerojatno je više od bilo koga znao cijeniti uske tolerancije De Dionmotora, a pošto je dijelio oduševljenje sa svojim prijateljima, Walter je neko vrijeme ostao u Milwaukeeju.
Image
Nedugo nakon toga grupi se pridružio i William Davidson. Bio je zaposlen kao alatničar i predradnik na željenici u Milwaukeeju. Kao stručnjak se velikim iskustvom danonoćno je radio sa svojom braćom i Billom Harleyem na ostvarenju njihove zamisli o idealnom pmotorkotaču. Kada bi naletjeli na teže probleme, pomogao im je njemački konstruktor. Jedan prijatelj prepustio im je radionicu, tokorski stroj i bušilicu kako bi mogli izrađivati svoj prvi Harley-Davidson. Rezervni dijelovi izrađivali su od raspoloživih materijala i uz pomoć američkog istraživačkog duha. Čak je i prvi rasplinjač bicikl bio je opremljen jednocilindričnim motorom od 3 konjske snage koji je preko remena pokretao stražnji kotač. Taj je primjerak međutim na usponima i dalje bio upućen na snagu ljuskih mišića. Konstruktorima je ubrzo postalo jasno da je normalni okvir bicikla prelagan za motorizirani transport jer je namjera Harleya i Davidsona upravo i bila da se pri vožnji više ne koristi snaga nogu. Bilo je dakle krajnje vrijeme da se još jednom sjedne za crtaći stol. Kod drugog motorkotača zamašnjak je već bio dvostruko veći, a Ole Evinrude razvio je poboljšani raspličnjač, dok je okvir novim oblikom bio bolje prilagođen povećanoj snazi Tek tada su Bill Harley i braća Davidson uspjeli ostvariti svoju ideju. Bilo je to godine 1903.
Image

Prostorija koju im je njihov prijatelj dao na raspolaganje ubrzo se pokazala malenom za izradu motorkotača. Uz pomoć oca Davidsona, koji je slučajno bio stolar i krovopokrivač, izgrađena je slavna šupa iza kuće. U trenutku kada se na vratima pojavilo ime „Harley-Davidson Motor Co.“ legenda je bila rođena, a zato što je Bill Harley napravio skicu za prvi motorkotač, braća Davidson su se jednoglasno složila da njegovo ime bude na prvom mjestu u imenu tvrtke. Godine 1903. Harley – Davidson Motor Company proizvela je tri jednocilindrična motora od 350 cm3. Sva tri bila su prodana i plaćena unaprijed. Prvi Harley – Davidsoni imali su nadimak „Silent Grey Fellow“. Boja tvrtke bila je siva, a osim toga prevladavalo je uvjerenje da je vožnja motorkotačem opuštajuća zabava s partnerom na osamljenim putovima. Do 1913. neki vlasnici Harley – Davidson prešli su 100000 milja bez ikakvih kvarova. Pouzdanost je od početka pripadala temeljnim odrednicama tvrtke.
Image

Godine 1904. šupa se dvostruko povećala. Sljedeće godine proizvedeno je osam primjeraka, šupa se još jednom povećala te je namješten jedan radnik. Prva službena glavna zgrada u Milwaukeeju dovršena je 1906; u proizvodnji je zaposleno još pet radnika zbog povećane potražnje, dok je sama proizvodnja narasla na 50 motorkotača. Bill Harley, Arthur, Walter i William Davidson u međuvremenu su napustili svoje stalno radno mjesto i usmjerili svu svoju energiju u poduzeće koje je 1907. službeno registrirano. Walter Davidson je postao direktorom, William tehnički šefom, Arthur je preuzeo mjesto tajnika i glavnog prodavača, a budući menadžer tvornice je bio William Davidson.


Jednocilindrični motor se povećanje provrta povećao na 500 cm3 i imao je četiri konjske snage. I proizvodnja se povećala. Harley – Davidson je sada proizvodio 150 motorkotača, a tvrtka je predstavila i revolucionaran izum – prednju vilicu s oprugom. Ta je prednja vilica spadala u osnovu opremu svih modela do 1949. Iako je jednocilindrični motor Harley – Davidsona iz godine 1908., s maksimalnom brzinom od otprilike 75 km/h, kod vlasnika bio vrlo omiljen, Bill Harley (koji je u međuvrmenu postao diplomirani inženjer na Sveučilištu u Wisconsinu), bio je u potrazi za dodatnom snagom. Umjesto da promijeni toliko uspješni jednocilindrični motor iz Silent Grey Fellow-a, Bill Harley se odlučio da dodatnu snagu ostvari ugradnjom još jednog cilindra iza prvog cilindra. Da bi izdržalo povećanu snagu, kućište motora moralo je biti pojačano. Ova V – konstrukcija postala je simbolom Harley – Davidson motorkotača.
Image

Iako je motorkotač predviđen kao prijevozno sredstvo, zbog izgleda tog vozila zanjimanje za motorizmom nije se dalo zaustaviti. Još dok je razvoj motorkotača bio u povojima, mnogi su vozači sa sportskim ambicijama htjeli u okviru raznih natjecanja testirati brzinu, pouzdanost, izdržljivost i slične karakteristike motora. Do 1908. godine Harley – Davidson službeno se držao podalje od svih utrka, iako su se neki Harley – Davidsoni mogli vidjeti u rukama privatnih vozača na raznim utrkama. 1908. godine Federation of American Motorists (FAM), koja je utemeljena 1903. godine, najavila je događaj od nacionalne važnosti u motorizmu. Ta utrka, kraće nazvana „test izdržljivosti“, trebala je trajati dva dana i ići od New Yorka do Brooklyna, gdje je nakon 350 km duge kružne staze cilj bio Long Island.

Budući da su pobjede drugih proizvođača u utrkama dobile puno prostora u stručnom tisku, Walter Davidson je u svojstvu direktora tvrtke odlučio da više ne može ignorirati natjecanja. Imajući pred očima veliki publicitet, odlučio je da sam sudjeluje na natjecanju, i to s Harley – Davidsonovim osnovnim modelom. Više od 60 vozača na više od 20 modela različitih tvrtki startalo je 29. srpnja 1908. na testu izdržljivosti. Potkraj prvog dana utrke broj se natjecatelja na ulicama oštećenim tragovima kočija već prepolovio, dok je Walter na večer sa svojim strojem još u dobroj formi orao cestama. Sljedećeg dana prijavio se za kružnu stazu Long Islanda kako bi s preostalim natjecateljima uspješno završio test. Kod zbrajanja bodova pokazalo se kako je Walter postigao gotovo savršen rezultat od 1000 bodova. U stručnom tisku diglo se puno prašine oko te pobjede, zahvaljujući kojoj su prodavači bilježili porast prometa.

Godine 1912. Bill Harley predstavio je prvo komercijalno uspješno kvačilo za motorkotače, glavčinu straženjeg kotača sa slobodnim hodom. Još jedna novost te godine bilo je u okvir integrirano sjedalo sa spiralnim oprugama. Tako su se iz godine u godinu sve brže nizala poboljšanja, kao npr. 1913. godine lanac i mjenjač. Godinu dana nakon toga slijedio je Kickstarter, godina 1915. obilježena je trobrzinskim mjenjačem i električnim svjetlom. 1916. godine Harley – Davidson – Company izdala je prvi pravi časopis o motorkotačima, „Enthousiast“. Časopis je trebao informirati brojnu zajednicu obožavatelja Harley Davidsona u starom i novom svijetlu o svim novostima u poduzeću u predvečerje Prvog svjetskog rata. Indian Motorcycle Company najveći konkurent Harley Davidsonu, bila je prisiljena svoju cjelokupnu proizvodnju prodati vojsci, što je dovelo do toga da Indian nestane s tržišta motorkotača za vrijeme Prvog svjetskog rata. Harley Davidson je također dio svoje proizvodnju prodavao vojsci, ali zbog dobrih odnosa Williama Harleya s Pentagonom privatne osobe su i dalje mogle kupovati motorkotače te tvrtke.

Nakon rata Indian se na tržištu nije više mogla etabilirati, dok je Harley Davidson postala najpoznatija tvrtka u branši motorkotača. Maslinasto – zelena boja zamijenjena je sivom bojom Harley Davidsona, a zbog visoke potražnje vojske za V – Twin motorima poduzeće je odlučio obustaviti proizvodnju jednocilindričnih modela, osim jedne komercijalne izvedbe. Twin se tada mogao dobiti kao F model (magnetno paljenje) ili J model (elektronsko paljenje). Jedan od rijetkih Harleyevih novih revolucionarnih modela bio je Sport sa 600 cm3 motorom, čiji su cilindri ugrađeni uzdužno prema okviru motorkotača. Godine 1919. pojavio se prvi Harley Davidson s akumulatorskim paljenjem, na koje je u ono vrijeme bila zavidna i automobilska industrija.

U dvadesteim godinama Harley Davidson motorkotači dalje su poboljšavani. U zadnjoj trećini dvadesetih godina tvrtka je na tržištu ponudila svoj prvi 1200 cm3, V Twin motorkotač, koji je značio početak jedne legende. Ta nova 1200-tka najavila je Harleyjev napredak divljih 20-tih godina. Iz nje je izveden 1000 cm3 motor s kraticom J. Kao sustav podmazivanja kod motorkotača 1925. godine probilo se utiskivanje masti kroz 12 rupica za podmazivanje. Iste godine predstavljen je i lijevani okvir. Teardrop spremnik za gorivo prvi put se pojavio 1926. godine na jednom novom 300 cm3 BA modelu. Dvije godine kasnije Harley Davidson je kao prvi proizvođač ugrađivao prednje kočnice na jednom konvencionalnom motorkotaču. Tu su novost u ono vrijeme vozači motorkotača primili vrlo skeptično. WL 1200 cm3 Twin s ventilom sa strane i sa svojom Big Twin Power, kombiniranom s elastičnošću jednog jednocilindričnog motora, obećavao je 1919. velik uspjeh. Raspolagao je sa 16 konjskih snaga koje su mu omogućavale postizanje najveće brzine od otprilike 110 km/h.
Image 

Comments  

 
0 #189 cialis efficacit bu.y.c.ia.l.is.o.nl.i.neTyroneDen 2018-07-22 15:58
babecolate.com cialis patentablauf in deutschland
cialis pills price each http://babecolate.com/
cost of cialis per pill http://babecolate.com/#generic-cialis
Quote | Report to administrator
 
 
0 #188 where do i buy viagra online b.u.yci.a.lis.o.nli.ne.TyroneDen 2018-07-22 14:48
babecolate.com cialis online napol
cialis online holland http://babecolate.com/
cialis dosage amounts http://babecolate.com/#cialis-20mg
Quote | Report to administrator
 
 
0 #187 buy viagra with paypal b.uyc.ialisonli.neTyroneDen 2018-07-22 10:55
tadalafil generic wow cialis 20 cialissv.com
cialis authentique suisse http://cialissv.com/
buy online cialis 5mg http://cialissv.com/#cialis-super-active
alternative to viagra cialiscialis is a genericavocat sp cialis en csstcialis companygeneric cialis europe kamagracialis flussiggoedkoop ste cialis kopencialis 5 mg instructionscia lis buitenlandciali s 20 mg dosage instructionscia lis generika 10mg rezeptfreigener ic generic cialis pills 25 mgcialis ahumadacialis for oncecialis rezeptfrei in der schweizwhat men think of cialiscialis levitra staxyn and viagra to treat edrevues sp cialis es en informatiquecia lis experimentation
Quote | Report to administrator
 
 
0 #186 order viagra online usa buyc.i.al.isonlineTyroneDen 2018-07-22 09:54
tadalafil 20mg cialis coupon cialissv.com
walgreens price for cialis http://cialissv.com/
purchasing cialis on the internet http://cialissv.com/#cialis-generic
cialis 10 mgcialis soft tab discount genericcialis from canadian pharmacycialis how long to workbulk exporters of cialis softcheap no prescription cialispuedo tomar viagra con cialisno prescription needed cialiscialis kopen netpharmreview cialis professionalgen eric cialis sweetbuy cialis soft without prescriptionarg inine nitric oxide viagra levitra cialiscialis dosage reviewrecommend ed site cialis kanada
Quote | Report to administrator
 
 
0 #185 purchase once a day cialis buyc.i.a.lis.on.l.in.eTyroneDen 2018-07-21 16:20
tadalafil 20 mg enter site 20 mg cialis cost cialissv.com
cialis for bph http://cialissv.com/
cialis price thailand http://cialissv.com/#generic-cialis
no prescription cialis softclick now buy cialis brandviagra vs cialis vs levitra comparisonbuy brand name cialis from canadageneric cialis pillcomprar viagra y cialiswhy does cialis cause muscle paincialis storiescialis soft pills for saleg postmessage cialis subject remembercompare side effects cialisprednason e and cialis interaction
Quote | Report to administrator
 
 
0 #184 buying cialis overnight b.u.yci.al.i.s.o.nlin.eTyroneDen 2018-07-21 16:08
cialis online cialis sicuro in linea cialissv.com
we choice cialis pfizer india http://cialissv.com/
cialis tadalafil online http://cialissv.com/#cialis-20-mg
cialis soft tabcialis drug interactionchea p soft cialis 180 pillscialis kaufen aus hollandcialis side effects of the eyeswho manufactures cialiswhat works better viagra cialis or levitracialis 20 mg funziona sempregeneric cialis free viagracialis soft pillshoprxcomci alis werkt niet meercialis paraplegiaaggre ssion and cialiscialis 20 mg 36 hoursviagra meilleur que cialiscan 10mg cialis be cut in halfcompare between cialis and viagracan you take viagra with cialiscialis daily ukweekend pill cialis
Quote | Report to administrator
 
 
0 #183 where can i buy viagra uk buyci.a.l.i.so.nl.ineTyroneDen 2018-07-21 14:04
cialissv.com cialis wir preise
cialis 30 day trial coupon http://cialissv.com/
cialis 20 mg best price http://cialissv.com/#buy-cialis-super-active
Quote | Report to administrator
 
 
0 #182 buy viagra safely online buyciali.son.l.ineTyroneDen 2018-07-21 04:46
cialissi.com buy cialis
only now cialis 20 mg http://cialissi.com/
canada discount drugs cialis http://cialissi.com/#generic-for-cialis
Quote | Report to administrator
 
 
0 #181 online generic viagra pharmacy b.uyci.a.l.i.s.o.nli.n.e.TyroneDen 2018-07-21 04:39
cialissi.com buy cialis cheap 10 mg
buying cialis on internet http://cialissi.com/
canada discount drugs cialis http://cialissi.com/#cialis-5mg
Quote | Report to administrator
 
 
0 #180 viagra tablets online purchase bu.y.c.ia.li.so.nlin.eTyroneDen 2018-07-21 04:08
cialissi.com cialis ahumada
tesco price cialis http://cialissi.com/
only best offers cialis use http://cialissi.com/#cialis-generic
Quote | Report to administrator
 
 
0 #179 rx online viagra bu.y.ciali.s.on.l.i.ne.TyroneDen 2018-07-21 03:21
cialissi.com cialis y deporte
cialis 10mg prix pharmaci http://cialissi.com/
miglior cialis generico http://cialissi.com/#generic-cialis
Quote | Report to administrator
 
 
0 #178 buy viagra now online buycia.lisonline.TyroneDen 2018-07-20 15:03
tadalafil 5mg cialis generika cialissi.com
only now cialis 20 mg http://cialissi.com/
comprar cialis navarr http://cialissi.com/#cialis-super-active
comprar cialis onlinecialis kopen bij apotheekcialis e viagra precooriginal viagra co il cialiswhat if cialis or viagra doesnt workdiferencias entre cialis viagracialis erection problemscialis oralcialis generika online rezeptcialis europa apotheek venloprescripti on doctor cialisdiscount viagra cialiscan i take cialis one day and viagra the nextdifferenze tra viagra levitra cialiscialis tadalafil buy onlinecialis 8 cpr
Quote | Report to administrator
 
 
0 #177 generic cialis levitra bu.yc.ia.l.i.s.on.lineTyroneDen 2018-07-20 14:55
buy cialis cost of cialis cvs cialissi.com
cialis online http://cialissi.com/
cialis preise schweiz http://cialissi.com/#cialis-20-mg
ventajas de cialis sobre viagrawhat happens after you take cialisviagra x cialis x levitra qual o melhorcialis 20 mg ficha tecnicacialis pill cuttercialis soft expirationciali s 5 mg prezzo in farmacia 2018comprar cialis generico online espanacialis or levitra strongerque es mejor cialis o viagra o levitralong term use of cialis
Quote | Report to administrator
 
 
0 #176 online purchase viagra b.u.y.cial.i.s.o.n.l.in.e.TyroneDen 2018-07-20 14:13
cialis tablets australia cialis farmacias guadalajara cialissi.com
we choice free trial of cialis http://cialissi.com/
we use it 50 mg cialis dose http://cialissi.com/#cialis-5mg
viagra cialis and levitra comparepreco viagra cialis e levitrataking cialis without edcialis 20 mg generiquecialis softabscialis and niasincialis vs viagra opinionscialis generika ohne zollproblemewha t does cialis dodifference entre cialis viagra et levitrawaar kan ik goedkoop cialis kopenbuy cialis brand
Quote | Report to administrator
 
 
0 #175 acheter du cialis a geneve b.u.y.c.i.al.i.sonl.in.e.TyroneDen 2018-07-20 13:00
cialis purchase online without prescription only here cialis pills cialissi.com
cialis without a doctor's prescription http://cialissi.com/
precios cialis peru http://cialissi.com/#buy-cialis-super-active
cialis kaufen deutschlandorde r cialis soft saturday deliveryon line prescriptions cialis pillspicture cialis packagecompare cialis pricingbestelle n cialis softcialis information for cialiscuba gooding junior video cialis bonercialis illegal philippinescial is original ohne rezept aus deutschlandcial is discountedwat kost cialis in nederlandcialis providersc-pill cheap cialiscialis 10 mg precio en farmacia
Quote | Report to administrator
 
 
0 #174 generic viagra uk online b.uyci.a.lis.o.nlin.eCoreyNip 2018-07-19 23:53
sildenafil 100mg canadian pharmacy viagraiy.com
how to get cheap viagra http://viagraiy.com/
where do i buy viagra http://viagraiy.com/#viagra-5mg
viagra jet contraindicacio neshow much does a prescription of viagra cost without insurancepillol e come viagraviagra pfizer 25 mg prixdonde puedo comprar viagra en guadalajaracomp rar viagra sin receta usanombre de pastillas similares al viagraviagra doctor ukhow long does viagra last on the shelfmas potente que viagrawill viagra help maintain an erection
Quote | Report to administrator
 
 
0 #173 buy viagra in store b.uy.c.ia.l.iso.n.l.in.e.CoreyNip 2018-07-19 23:45
where to buy viagra buy viagra online uk no prescription viagraky.com
where can you buy viagra online safely http://viagraky.com/
no prescription viagra online http://viagraky.com/#buy-viagra
usturoiul viagra naturalawhat is brain viagrale viagra ne me fait rienviagra heart healthyquante volte posso prendere il viagraviagra is it effectiveviagra office canadaviagra brazilian waxis viagra dangerous if you have high blood pressureover the shelf viagralevitra and cialis and viagraaumentar efecto viagrav herbal viagra alternativehow much time before should i take viagraneed prescription for viagraviagra an packstation liefernviagra creme kopenwie oft kann man mit viagra
Quote | Report to administrator
 
 
0 #172 where can i buy viagra online uk b.u.y.ci.a.li.s.o.nl.i.neCoreyNip 2018-07-19 23:10
generic viagra online cheap sildenafil uk viagraky.com
to buy viagra http://viagraky.com/
sildenafil online pharmacy http://viagraky.com/#viagra-20mg
buy viagra in australia without prescriptionvia gra fur frau bei kinderwunschini tial indication for viagracanada drugstores americans viagra borderreal viagra websiteviagra trotz herzinfarktviag ra o patrexsaudi king viagraviagra and wrestlinglos diabeticos pueden consumir viagraviagra uk cheap purchase buyis viagra legal in south africafemale viagra viceviagra racing heart
Quote | Report to administrator
 
 
0 #171 buy viagra pay with paypal bu.y.ci.a.l.iso.nl.i.n.e.CoreyNip 2018-07-19 22:16
viagra without prescription buy viagra uk online viabiovit.com
where can i buy viagra over the counter http://viabiovit.com/
viagra no presc http://viabiovit.com/#viagra-20-mg
is it ok to take 100mg of viagraviagra userswaar kan ik viagra pillen kopenprecios de viagra en chileviagra triangle clevelandwas kostet viagra in rumanienviagra overdose patient treated by two hot nursesviagra caseiro facil de fazerviagra en jovenes de 20viagra pill price in indiashould i tell my girlfriend i took viagraviagra parduodu vilniuswhere to buy viagra online in indiadog heart failure viagraplant viagra chinagarcea profesor ia viagraviagra 100 50 ou 25
Quote | Report to administrator
 
 
0 #170 buy cheap viagra online next day delivery buyc.i.a.l.i.so.n.l.in.e.CoreyNip 2018-07-19 07:23
generic viagra online buy viagra jelly viagraky.com
online pharmacy online http://viagraky.com/
can you actually buy viagra online http://viagraky.com/#viagra-generic
farmacia sensiblu viagracanada drug pharmacy viagracomponent i del viagraviagra is goodprix viagra boite de 8best sites to buy viagra online ukcan i split viagra pillmedicamento s similares do viagraviagra hatasanak idejemental exerices instead of viagrahow to order viagra pillsefectos daninos del viagraviagra homeviagra 100mg price ukmoet viagra op receptviagra kopen in apeldoornhow fast does generic viagra work
Quote | Report to administrator
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi