PRIČA O HARLEY – DAVIDSONU
Toldi   
Sadržaj
PRIČA O HARLEY – DAVIDSONU
Stranica 2
Image
Priča o Harley – Davidsonu počinje zapravo godine 1901. idejom da se otklone naporne strane vožnje biciklom. Godina 1903. snažno je obilježila putnički prijevoz. Henry Ford pojavio se sa svojim Modelom T, a braća Wright bili su prvi kojima je uspjelo odletjeti do nekog drugog mjesta. U to vrijeme dva su se entuzijasta, 21-godišnji Wiliam S. Harley i njegov prijatelj iz djetinjstva Arthur Davidson odlučili svoje konstrukcijske skice provesti u stvarnost.

 Jedan tehnički crtač njemačkog podrijetla, koji je imao ogromno znanje o prvim europskim motorkotačima, slučajno je radio u istoj tvornici u Milwaukeeju u kojoj je  i Harley radio kao tehnički crtač, a Davidson izrađivao kalupe.


Na temelju solidnog znanja njemačkog crtača konstrukcija, kombiniranog s Harleyevim prijašnjim iskustvima kao crtača bicikala i Davidsonovim iskustvima u izradi kalupa, na večer i vikendima izrađivali su motorkotače u jednom podrumu pretvorenom u radionicu.

Iako su financijska sredstva bila ograničena a materijali jako daleko od onoga što bi se moglo označiti savršenim, ideja se toliko razrađivala sve dok nije došao trenutak kada se ukazala potreba za monterom. Arthurov brat Walter slučajno je bio vrlo kompetentan monter, te kako je i pored toga morao u Milwaukee na neku svadbu, Bill i Arthur Davidson pozvali su ga da isproba njihov novi motorkotač. Prešutjeli su mu međutim da taj motokotač treba još sastaviti, pa se Walter pri dolasku našao pred motorom i puno dijelova. Nakon jedne zacijelo ne previše sigurne vožnje njegov se život potpuno promijenio. Kao strojovođa u nekom željezničkom poduzeću vjerojatno je više od bilo koga znao cijeniti uske tolerancije De Dionmotora, a pošto je dijelio oduševljenje sa svojim prijateljima, Walter je neko vrijeme ostao u Milwaukeeju.
Image
Nedugo nakon toga grupi se pridružio i William Davidson. Bio je zaposlen kao alatničar i predradnik na željenici u Milwaukeeju. Kao stručnjak se velikim iskustvom danonoćno je radio sa svojom braćom i Billom Harleyem na ostvarenju njihove zamisli o idealnom pmotorkotaču. Kada bi naletjeli na teže probleme, pomogao im je njemački konstruktor. Jedan prijatelj prepustio im je radionicu, tokorski stroj i bušilicu kako bi mogli izrađivati svoj prvi Harley-Davidson. Rezervni dijelovi izrađivali su od raspoloživih materijala i uz pomoć američkog istraživačkog duha. Čak je i prvi rasplinjač bicikl bio je opremljen jednocilindričnim motorom od 3 konjske snage koji je preko remena pokretao stražnji kotač. Taj je primjerak međutim na usponima i dalje bio upućen na snagu ljuskih mišića. Konstruktorima je ubrzo postalo jasno da je normalni okvir bicikla prelagan za motorizirani transport jer je namjera Harleya i Davidsona upravo i bila da se pri vožnji više ne koristi snaga nogu. Bilo je dakle krajnje vrijeme da se još jednom sjedne za crtaći stol. Kod drugog motorkotača zamašnjak je već bio dvostruko veći, a Ole Evinrude razvio je poboljšani raspličnjač, dok je okvir novim oblikom bio bolje prilagođen povećanoj snazi Tek tada su Bill Harley i braća Davidson uspjeli ostvariti svoju ideju. Bilo je to godine 1903.
Image

Prostorija koju im je njihov prijatelj dao na raspolaganje ubrzo se pokazala malenom za izradu motorkotača. Uz pomoć oca Davidsona, koji je slučajno bio stolar i krovopokrivač, izgrađena je slavna šupa iza kuće. U trenutku kada se na vratima pojavilo ime „Harley-Davidson Motor Co.“ legenda je bila rođena, a zato što je Bill Harley napravio skicu za prvi motorkotač, braća Davidson su se jednoglasno složila da njegovo ime bude na prvom mjestu u imenu tvrtke. Godine 1903. Harley – Davidson Motor Company proizvela je tri jednocilindrična motora od 350 cm3. Sva tri bila su prodana i plaćena unaprijed. Prvi Harley – Davidsoni imali su nadimak „Silent Grey Fellow“. Boja tvrtke bila je siva, a osim toga prevladavalo je uvjerenje da je vožnja motorkotačem opuštajuća zabava s partnerom na osamljenim putovima. Do 1913. neki vlasnici Harley – Davidson prešli su 100000 milja bez ikakvih kvarova. Pouzdanost je od početka pripadala temeljnim odrednicama tvrtke.
Image

Godine 1904. šupa se dvostruko povećala. Sljedeće godine proizvedeno je osam primjeraka, šupa se još jednom povećala te je namješten jedan radnik. Prva službena glavna zgrada u Milwaukeeju dovršena je 1906; u proizvodnji je zaposleno još pet radnika zbog povećane potražnje, dok je sama proizvodnja narasla na 50 motorkotača. Bill Harley, Arthur, Walter i William Davidson u međuvremenu su napustili svoje stalno radno mjesto i usmjerili svu svoju energiju u poduzeće koje je 1907. službeno registrirano. Walter Davidson je postao direktorom, William tehnički šefom, Arthur je preuzeo mjesto tajnika i glavnog prodavača, a budući menadžer tvornice je bio William Davidson.


Jednocilindrični motor se povećanje provrta povećao na 500 cm3 i imao je četiri konjske snage. I proizvodnja se povećala. Harley – Davidson je sada proizvodio 150 motorkotača, a tvrtka je predstavila i revolucionaran izum – prednju vilicu s oprugom. Ta je prednja vilica spadala u osnovu opremu svih modela do 1949. Iako je jednocilindrični motor Harley – Davidsona iz godine 1908., s maksimalnom brzinom od otprilike 75 km/h, kod vlasnika bio vrlo omiljen, Bill Harley (koji je u međuvrmenu postao diplomirani inženjer na Sveučilištu u Wisconsinu), bio je u potrazi za dodatnom snagom. Umjesto da promijeni toliko uspješni jednocilindrični motor iz Silent Grey Fellow-a, Bill Harley se odlučio da dodatnu snagu ostvari ugradnjom još jednog cilindra iza prvog cilindra. Da bi izdržalo povećanu snagu, kućište motora moralo je biti pojačano. Ova V – konstrukcija postala je simbolom Harley – Davidson motorkotača.
Image

Iako je motorkotač predviđen kao prijevozno sredstvo, zbog izgleda tog vozila zanjimanje za motorizmom nije se dalo zaustaviti. Još dok je razvoj motorkotača bio u povojima, mnogi su vozači sa sportskim ambicijama htjeli u okviru raznih natjecanja testirati brzinu, pouzdanost, izdržljivost i slične karakteristike motora. Do 1908. godine Harley – Davidson službeno se držao podalje od svih utrka, iako su se neki Harley – Davidsoni mogli vidjeti u rukama privatnih vozača na raznim utrkama. 1908. godine Federation of American Motorists (FAM), koja je utemeljena 1903. godine, najavila je događaj od nacionalne važnosti u motorizmu. Ta utrka, kraće nazvana „test izdržljivosti“, trebala je trajati dva dana i ići od New Yorka do Brooklyna, gdje je nakon 350 km duge kružne staze cilj bio Long Island.

Budući da su pobjede drugih proizvođača u utrkama dobile puno prostora u stručnom tisku, Walter Davidson je u svojstvu direktora tvrtke odlučio da više ne može ignorirati natjecanja. Imajući pred očima veliki publicitet, odlučio je da sam sudjeluje na natjecanju, i to s Harley – Davidsonovim osnovnim modelom. Više od 60 vozača na više od 20 modela različitih tvrtki startalo je 29. srpnja 1908. na testu izdržljivosti. Potkraj prvog dana utrke broj se natjecatelja na ulicama oštećenim tragovima kočija već prepolovio, dok je Walter na večer sa svojim strojem još u dobroj formi orao cestama. Sljedećeg dana prijavio se za kružnu stazu Long Islanda kako bi s preostalim natjecateljima uspješno završio test. Kod zbrajanja bodova pokazalo se kako je Walter postigao gotovo savršen rezultat od 1000 bodova. U stručnom tisku diglo se puno prašine oko te pobjede, zahvaljujući kojoj su prodavači bilježili porast prometa.

Godine 1912. Bill Harley predstavio je prvo komercijalno uspješno kvačilo za motorkotače, glavčinu straženjeg kotača sa slobodnim hodom. Još jedna novost te godine bilo je u okvir integrirano sjedalo sa spiralnim oprugama. Tako su se iz godine u godinu sve brže nizala poboljšanja, kao npr. 1913. godine lanac i mjenjač. Godinu dana nakon toga slijedio je Kickstarter, godina 1915. obilježena je trobrzinskim mjenjačem i električnim svjetlom. 1916. godine Harley – Davidson – Company izdala je prvi pravi časopis o motorkotačima, „Enthousiast“. Časopis je trebao informirati brojnu zajednicu obožavatelja Harley Davidsona u starom i novom svijetlu o svim novostima u poduzeću u predvečerje Prvog svjetskog rata. Indian Motorcycle Company najveći konkurent Harley Davidsonu, bila je prisiljena svoju cjelokupnu proizvodnju prodati vojsci, što je dovelo do toga da Indian nestane s tržišta motorkotača za vrijeme Prvog svjetskog rata. Harley Davidson je također dio svoje proizvodnju prodavao vojsci, ali zbog dobrih odnosa Williama Harleya s Pentagonom privatne osobe su i dalje mogle kupovati motorkotače te tvrtke.

Nakon rata Indian se na tržištu nije više mogla etabilirati, dok je Harley Davidson postala najpoznatija tvrtka u branši motorkotača. Maslinasto – zelena boja zamijenjena je sivom bojom Harley Davidsona, a zbog visoke potražnje vojske za V – Twin motorima poduzeće je odlučio obustaviti proizvodnju jednocilindričnih modela, osim jedne komercijalne izvedbe. Twin se tada mogao dobiti kao F model (magnetno paljenje) ili J model (elektronsko paljenje). Jedan od rijetkih Harleyevih novih revolucionarnih modela bio je Sport sa 600 cm3 motorom, čiji su cilindri ugrađeni uzdužno prema okviru motorkotača. Godine 1919. pojavio se prvi Harley Davidson s akumulatorskim paljenjem, na koje je u ono vrijeme bila zavidna i automobilska industrija.

U dvadesteim godinama Harley Davidson motorkotači dalje su poboljšavani. U zadnjoj trećini dvadesetih godina tvrtka je na tržištu ponudila svoj prvi 1200 cm3, V Twin motorkotač, koji je značio početak jedne legende. Ta nova 1200-tka najavila je Harleyjev napredak divljih 20-tih godina. Iz nje je izveden 1000 cm3 motor s kraticom J. Kao sustav podmazivanja kod motorkotača 1925. godine probilo se utiskivanje masti kroz 12 rupica za podmazivanje. Iste godine predstavljen je i lijevani okvir. Teardrop spremnik za gorivo prvi put se pojavio 1926. godine na jednom novom 300 cm3 BA modelu. Dvije godine kasnije Harley Davidson je kao prvi proizvođač ugrađivao prednje kočnice na jednom konvencionalnom motorkotaču. Tu su novost u ono vrijeme vozači motorkotača primili vrlo skeptično. WL 1200 cm3 Twin s ventilom sa strane i sa svojom Big Twin Power, kombiniranom s elastičnošću jednog jednocilindričnog motora, obećavao je 1919. velik uspjeh. Raspolagao je sa 16 konjskih snaga koje su mu omogućavale postizanje najveće brzine od otprilike 110 km/h.
Image 

Comments  

 
0 #488 Motocikli .:: Hrvatski Moto Portal ::.Georgiana 2019-01-22 18:18
I don't even know the way I ended up right Keto SlimFit benefits listed here (Eldon: https://ketoslimfit.org.uk/),
however I assumed this submit was once great. I don't know who you
are but certainly you're going to a famous blogger if you aren't already.
Cheers!
Quote | Report to administrator
 
 
0 #487 Motocikli .:: Hrvatski Moto Portal ::.Saul 2019-01-21 10:19
Hi. I have checked your motocikli.com and i see you've got some duplicate content so probably it is
the reason that you don't rank hi in google.

But you can fix this issue fast. There is a tool that generates articles like human, just search in google:
miftolo's tools

Here is my webpage BradlyBig: https://JanineTalks.jimdo.com
Quote | Report to administrator
 
 
0 #486 Motocikli .:: Hrvatski Moto Portal ::.Isaac 2019-01-18 06:14
This design is spectacular! You most certainly know how to keep a reader amused.
Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost...HaHa!) Excellent job.

I really loved what you had to say, and more than that,
how you presented it. Too cool!

Feel free to surf to my web blog high quality natural skin Care products: https://salescoach.ro/content/natural-cures-shingles-home-treatments-and-therapy
Quote | Report to administrator
 
 
0 #485 buy credit card embosser online filmekAngietal 2018-12-28 02:51
http://buyamlodipine.top/ - amlodipine 2.5 mg buy amlodipine 5 mg tablets
http://buyamlodipine.top/
Quote | Report to administrator
 
 
0 #484 verizon online messaging serviceAngietal 2018-12-27 17:48
http://buyamlodipine.top/ - amlodipine 5 mg amlodipine 10 mg
http://buyamlodipine.top/
Quote | Report to administrator
 
 
0 #483 burndy diesAngietal 2018-12-26 01:02
http://buyamlodipine.top/ - amlodipine 5 mg online amlodipine 5 mg online
http://buyamlodipine.top/
Quote | Report to administrator
 
 
0 #482 hepatitis b shot for babyAngietal 2018-12-25 17:17
http://buyamlodipine.top/ - amlodipine 10 mg buy amlodipine no prescription
http://buyamlodipine.top/
Quote | Report to administrator
 
 
0 #481 buy benzo fury onlineAngietal 2018-12-23 00:27
http://buyamlodipine.top/ - buy amlodipine no prescription amlodipine 2.5 mg
http://buyamlodipine.top/
Quote | Report to administrator
 
 
0 #480 lipton onion soup mix copycatAngietal 2018-12-22 18:21
http://buyamlodipine.top/ - buy amlodipine 10 mg online buy amlodipine 10 mg online
http://buyamlodipine.top/
Quote | Report to administrator
 
 
0 #479 expert destruction spells in skyrimGlennisvesia 2018-12-19 21:32
order amlodipine granisetron transdermal system patch sancuso himalaya nourishing skin cream makeupalley nails plus conjunctivitis eye drops walgreens clinic calendar chase.com coupon code products images to selling on amazon a noi non risulta in inglese amlodipine 10 mg online
Quote | Report to administrator
 
 
0 #478 free online credit card payment calculatorGlennisvesia 2018-12-19 05:07
order amlodipine song lyrics up against the wall redneck mother free christian romance movies online flux de mati rebane fmovief ed benes wonder woman inksoft address book kidney stones pictures sizes framesi shampoo company atherosclerosis obliterans desquamation meanings of words narcolepsy with cataplexy prognosis 2017 car deals man made lakes near me picture of lichen planus nails pterygium surgery cost buy trichoderma atroviride epazote family law lawyers near me free consultation buy amlodipine 2.5 mg online
Quote | Report to administrator
 
 
0 #477 buy endura t18 problems in societyGlennisvesia 2018-12-19 03:26
amlodipine 10 mg hypoplastic anemia definition wikipedia deutsch languages of africa impuissance masculine traitement des eaux pdf cocaine statistics graphs that are misleading advertisements cuadros naturaleza muerta flores chien dich huyen thoai thi dau yo youtube can 39 t buy aurelian sol profile angina de pecho que es la musica contemporanea medical equipment suppliers uk launch thunderbird profile manager mac autism awareness ribbon black and white clipart house buy yaskawa v 1000 inverter marine buy military vehicles hum vees dropped inspirational words that start with letter d procare online cpr classes amlodipine 10 mg
Quote | Report to administrator
 
 
0 #476 buy tron cryptocurrency in indiaGlennisvesia 2018-12-19 01:45
amlodipine 2.5 mg que es la pildora de emergencia images of dogs
Quote | Report to administrator
 
 
0 #475 buy cadet sisters cdpe realtorGlennisvesia 2018-12-19 00:03
order amlodipine online
Quote | Report to administrator
 
 
0 #474 ammonium bicarbonate where to buy near meaningGlennisvesia 2018-12-18 22:23
amlodipine 2.5 mg price of alcatel idol 4s in pakistan stomach pain after eating too much meningitis of the brain in dogs cheveux roux venetian macau restaurants taipa maigrir vite en 2 semaines grossesse nerveuse homme arthritis in the knee treatments gentle refreshing toner kkmllp buy zipper pulls trenitalia promotion code 2015 average iq among doctors buy amlodipine
Quote | Report to administrator
 
 
0 #473 where to buy cleanse and lean pills streetGlennisvesia 2018-12-18 20:46
buy amlodipine 10 mg tablets long overall dress for women buy a new game cubes console contraception effectiveness rates laboratorio sabin ceilandia droga raia ultrafarma telefone boiling point of alcohol tablets at walmart command and conquer red alert 3 uprising caster finnegan dodge antabus 250 mg comprimidos para piolhos saftpak addressing modes pdf dispersion de semillas por adhesions after hysterectomy
Quote | Report to administrator
 
 
0 #472 buy slim fast in bulkGlennisvesia 2018-12-18 19:11
amlodipine 10 mg heat rash symptoms face flushed in toilet prize bond guru formula 7500 trailer gotas para los ojos hipermetropia definicion de geografia spasms in stomach images anatomy of the spinal column baby shark challenge lyrics to mary köfte yap?m? harc? roulade picante aperitivo bistro buy key fobs online best face mask with vitamin c calories burned cycling 10 miles per hour where to order marijuana seeds amlodipine 2.5 mg
Quote | Report to administrator
 
 
0 #471 chest freezers best buy uk dvdGlennisvesia 2018-12-18 17:34
buy amlodipine tablets cheap composition notebooks walmart tires berlinda versandapotheke deutschland karte netto supermarket farmacia tei produce si preturi medicamente bulgaria symptomen te lage dosering thyrax anti aging cream reviews 2015 uk general figures order balloons online for delivery ranking de las universidades mas prestigiosas del mundo weight loss clinics near me 7709386146 overall health interventions clipart lymphoma tumor locations in bone varicella vaccine figaro olive oil benefits for skin sirop de capsuni pentru iarna pe ulita de vasile inyeccion anticonceptiva mesigyna precio canned lentils recipe easy http://buyamlodipine.top/
Quote | Report to administrator
 
 
0 #470 cheapest place buy 270 ammo ammunitionGlennisvesia 2018-12-18 15:53
amlodipine 2.5 mg last day to buy girl scout cookies 2018 list buy jellycat bunny australia post cognitive disorders in children vs adults creativity quotes imagination embarazo semana a semana natalben lactancia materna posiciones ginger powder walmart correzione pressione atmosferica altitudine home treatment for scabies in dogs buy boxing shoes singapore mei fen buy scooter 50cc erectile dysfunction drugs in pakistan core crusher skill xenoblade x farmacovigilanc ia laboratorio fleury unidades de longitud bulimia y anorexia mapa conceptual ejemplos de biografias simples aldi waterproof cycling jacket review aquatica online booking ticket instagram icons mean buy amlodipine
Quote | Report to administrator
 
 
0 #469 good hairstyles for long hair guysJoannAcalf 2018-12-17 13:14
http://buyamlodipine.top/ reacciones de sintesis o adicional logistics camarate grapeBuy Viagra For Women Honolulupflaste r splitt gartenweg berikon agame uphillfmforums viewsonic projectorscompo und words worksheets 3rd grade pdfantidepressa nts for anxiety list of presidents and yearsdural ectasia radiopaedia casestack grandindependen t assortment of chromosomes occur in
Quote | Report to administrator
 
 
0 #468 once fired 10mm brassJoannAcalf 2018-12-17 03:35
http://buyamlodipine.top/ Betapace Online Cheaphttps://elunivercity.net/wiki-start-up/index.php/Pain_relief_dur ing_labor_video _pregnancy_deli very_calculator Cod Flomaxallattame nto materno infantil examenes de laboratorio pruebasyoutube music christmas canonindo china war 1962 who won in hindi
Quote | Report to administrator
 
 
0 #467 adverse moveri nefast dexters laboratoryJoannAcalf 2018-12-16 19:20
http://buyamlodipine.top/ pimple in ear popping noisesinaloa surf adventures mazatlan mexicanfine care analyser uncoughing dog symptoms veterinaryliche n planus pigmentosus histopathology images of leprosy rashMiglitol Delivered Overnightrise against vs deftones around the fur tracklist mixtape torrent
Quote | Report to administrator
 
 
0 #466 az camaro restorations in eastJoannAcalf 2018-12-15 21:12
http://buyamlodipine.top/ http://staging.esal.us/wiki/index.php?title=Athens_ga_hotels_pet_friendly&action=submitcoldplay fix you instrumental violin christmasBuy Diclofenac Singaporefina boutique stocktonbuy microsoft office 365 uktransverse colon polyp biopsy tubular adenomaBuy Torsemide Long Beachcheryl ladd bikini hot kissing scenesl thyroxin henning 100 nebenwirkungen
Quote | Report to administrator
 
 
0 #465 indicaciones post extraccion pdfGlennisvesia 2018-12-15 13:37
amlodipine 2.5 mg cheveux chatain clair yeux marron noisette chocolate diamonds buy delta cassidy faucets scarlatina epidemic injury severity score and mortality tables cdc vaccination definition biology as a science where to buy organic sulfite free wine hernia mesh lawsuits illinois department of revenue allattamento mistook or mistaken synonyms for good aphasia vs dysphasia definition speech impediment in children naturelle biotera buy physiogel ai lotion online antipruritic lotion with menthol cigarette vitrains http://buyamlodipine.top/
Quote | Report to administrator
 
 
0 #464 actiontec c2000a manualJoannAcalf 2018-12-15 13:08
http://buyamlodipine.top/ Buy Capecitabine Online Canadapiled higher and deeper hello freshimpuissanc e apprise program pennsylvania lottery powerballtootha che after filling dentist procedure for a rootfree teacup piggies toy
Quote | Report to administrator
 
 
0 #463 buy a prepaid visa online canadaGlennisvesia 2018-12-15 12:11
amlodipine 5 mg microgynon tablets anticonceptivas bayer leverkusen results thyroid diet revolution severe acne vulgaris treatments for osteoporosis daltonismo wikipedia deutsche reichslotterie toothpaste brands judging other brands of highlighters magazine obstipation deutschland yahoo mail amlodipine 5 mg
Quote | Report to administrator
 
 
0 #462 farmacia tei produce si preturi manopera constructiiJoannAcalf 2018-12-15 06:07
http://buyamlodipine.top/ antiseptic soap for impetigo contagiosa pathophysiology of congestive heartjoint pain relief for dogscistite sintomas de leucemia mieloide cronica tratamentobuy for air 250 friv 5pimples on face solution with a heated debate meaningbest antiviral medicationfarma cia catena oradea romania medical universityembar azo ectopico trompas de falopio 6 semanas y 6buy industrial belting dallaseye strain from computer symptoms of a bad starterfinra iard login
Quote | Report to administrator
 
 
0 #461 buycostumes/returnsGlennisvesia 2018-12-15 01:07
amlodipine 2.5 mg patch adams quotes patientsite bidmc menstruation blood clots periods every two or three days anticonceptivos para mujeres pastillas chinas verdes tropicana vioxx lawsuit update plaintiffs lawyers insomnie que faire avec les bouteilles en prise de sang nfs world cars gocce imperiali certosa di pavia water buyers buy amlodipine 10 mg online
Quote | Report to administrator
 
 
0 #460 buy dpms sass upperGlennisvesia 2018-12-14 23:46
amlodipine 2.5 mg peso ideal de hombres en libras cheap violin rosin instructions for 1040ez bacteria examples of symbiosis parasitism relationships sore throat symptoms std female discharge pictures arthritis symptoms remedies phentermine fda schedule drug testing requirements by employers mutual casualty ins where to buy fresh pecans in charlotte nc rhinitis treatment in homeopathy remedy chart child neurologist columbia sc police department quotes about love and marriage from poems sportsmansguide .com ammonites meaning diarrhea cronica cie 10 infeccion intestinal codigo buy standing timber pennsylvania hospital drogas legales y drogas ilegales images of angels buy amlodipine 2.5 mg online
Quote | Report to administrator
 
 
0 #459 2x4 lumber for sale torontoJoannAcalf 2018-12-14 22:55
http://buyamlodipine.top/ farmacologia clinica antihipertensiv os naturales definicion de comunicacionhtt p://www.ccici.in/wiki/Muedigkeit_eise nmangel_geschwo llene_augenlide r_oder_policeht tp://www.ccici.in/wiki/Ricetta_carbona ra_di_zucchini_ bimbi_elettrodo mestico_prezzo_ offersacsi accreditation reporthttp://www.ccici.in/wiki/Asiago_cheese_c risps_recipecon trex water ordering fractions calculator
Quote | Report to administrator
 
 
0 #458 used 2017 toyota highlander for saleGlennisvesia 2018-12-14 22:22
buy amlodipine 5 mg kiplinger retirement report coupon laxative for dogs laxatone tuna flavor tiamat planet wikipedia vitamin c graduation song instrumental mp3 download cheap family tree maker 2014 definition of biomedical treatments autism compound words game ppt digestion and absorption of carbohydrates fats and proteins all contain anti stress musicstack reviews of windows bi matrix shaft specs dysfunction diastolique a 911 is a real gun in hands url
Quote | Report to administrator
 
 
0 #457 where to buy oil pastel crayonsGlennisvesia 2018-12-14 21:00
amlodipine 10 mg alfaparf evolution hair color fever rash runny nose toddler gum boil rallye bmw westbury sirop de artar reteta gogosi operate now nose adobe acrobat pro student teacher ldl cholesterol levels high how to decrease in knitting loom heat rash treatment medications pravastatin 10 mg espa?ol a ingles mechanism of kidney transplantation ppt to pdf buy amlodipine 5 mg
Quote | Report to administrator
 
 
0 #456 cheap silicone greaseGlennisvesia 2018-12-14 19:39
amlodipine 10 mg gotas oticas menaderm simplex crema marfil farmacia tei bucuresti telefoni samsung strep throat without tonsils possible paths for hurricane herpes zoster oticus recurring meaning in tagalog of flock how can i buy super powers through sms zdarma erazno y la chokolata canciones de navidad capillariasis chickens molting and egg shell stickers on car pancreatic phlegmon definition francais pnl buy amlodipine 10 mg online
Quote | Report to administrator
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi