Povijest motociklizma –
StreetIllegal   
Sadržaj
Povijest motociklizma –
Stranica 2
Stranica 3


1881. dolazi Parkyns-Bateman parni trocikl, imao je parni motor sa dva cilindra.  Napravljen je u Engleskoj.

Image


I sada nam dolazi još jedna prekretnica u povijesti, a to je izum motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. Dakle, prvi ''pravi'' motocikl, dakle budim ozbiljni, prvi pravi bicikl pogonjen motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem napravio je Gottlieb Daimler 1885. godine. Pokretan je motorom kojeg je napravio Otto, a istiskivao je čak, vjerovali ili ne pola (1/2!) konjske snage. I tako je došla era bicikla,a odnosno motocikala sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.


Image


1892. godine dolazi nam još jedna zanimljiva kreacija iz Francuske. Riječ je o Millet motociklu, koji je imao 5 cilindarski rotacijski motor ugrađen u zadnji kotač.


Image


Došlo je doba kada je trebalo i konačno ubrati neku lovu od svih tih silnih pokušaja i promašaja. 1894. godine Hilderbrand i Wolfmuller se odlučuju napraviti serijsku proizvodnju motocikla. Bio je to 4-taktni, vodeno hlađeni motocikl sa 2.5 ks koji je mogao postići 30-tak km/h. Bio je napravljen u Francuskoj pod imenom Petrolette.


Image


Prvi motocikl koji ulazi u serijsku proizvodnju na području SAD-a je Orient-Aster, a početak proizvodnja je 1898. godine. Napravljen je u tvornici Metz u Waltham, Massachusess. Koristio je Aster-ov motor koji je bio kopija francuskog motora od DeDion-Burton. Ovaj motocikl napravljen je 3 godine prije prvog Indijana i 4 godine prije prvog Harley-Davidsona.


Image


Evo, to bi bio jedan presjek povijesti početka motociklizma. Vjerojatno je bilo još mnogih pokušaja i promašaja izgradnje motocikla koje povijest nije zabilježila, jer su mnogu ''motocikli'' tijekom godinama jednostavno nestali, zametnuo im se svaki trag. A kako je gore spomenuto, dosta takvih primjeraka nalazi se po muzejima diljem svijeta.

 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi