OPEL motocikli
oldbiker   
Image
Tvrtka Opel osnovana je od braće Opel davne 1862. godine i proizvodila je šivaće mašine. Godine 1899. kupuju tvornicu automobila od izvjesnog Friedricha Lutzmanna, i počinju izgradnju vlastitih pogona u Russelsheimu gdje je i danas sjedište firme. Ali našu pažnju zaokupiti će produkcija motocikala koju je Opel imao između 1901. i 1930. nakon čega je kompletnu produkciju i pogone prodao firmi NSU.

Vraćamo se u 20-te godine prošlog stoljeća, kada je vrlo brzi razvoj konkurencije natjerao i braću Opel na drugačije razmišljanje. Od Ernsta Neumanna Neandera otkupljuju licencu za Motoclub 500, motocikl koji je Neumann pokušavao producirati u svojoj maloj anonimnoj firmi.

Image
Opel započinje produkciju motocikla u dvije verzije Tourer i Super Sport. Motor je imao 500 kubičnih centimetara istiskivao je 22 KS i težio je 180 kilograma, a modeli Tourer i Super Sport razlikovali su se u konstrukciji i poziciji ventila. Model SS imao je moderno postavljene ventile u glavi, dok je Tourer imao za ono vrijeme klasično bočne ventile. Kao voditelj projekta i test vozač pojavljuje se Fritz von Opel ( nećak osnivača Adama i sin vlasnika tvrtke ) koji je njihov model SS odmah licencirao za moto utrke. Ali od njega potiče i ideja o tzv. RAK programu ( prva tri slova od njemački RAKete ), koji bi trebao biti perjanica Opelovog marketinga, naime namjeravalo se montirati dodatni raketni pogon za uzgon za motocikle, automobile, lokomotive i avione. No iza 1925. godine naglo se mijenja politička slika u Njemačkoj, Fritz von Opel ne dobiva očekivanu pomoć države, te on osobno započinje razvoj RAK programa uz pomoć Friedricha Wilhelma Sandera, šezdeset godišnjeg vlasnika tvornice s ogromnim iskustvom u sektoru raketa.

Image
U Opelovim pogonima u Russelsheimu Fritz von Opel otvara specijalni odjel za razvoj RAK programa, angažira inženjera Trebera, koji ima zadaću izraditi prešu koja će pod velikim pritiskom stisnuti raketno punjenje u kućište same rakete, a pod budnim okom svog partnera Sandera. Prvi test obavio se na automobilu, 11. travnja 1928. godine koji ga je uz pomoć dodatnog raketnog pogona potjerati preko 100 km/h. I drugi prototip na 4 kotača ( RAK 2 ) donio je željene rezultate, pa nošen početnim uspjesima Fritz von Opel otkupljuje konstrukciju, od gore navedenog Neumanna, monocilindričnog 500 ccm motocikla na koji namjerava ugraditi dodatni raketni pogon.

Image
Također si je postavio za ono vrijeme vrlo ambiciozam cilj: prijeći granicu od 200 km/h. Motocikl nazvan Motoclub 500 izrađivao se i u seriji, kao model Touring, a tek nakon početnih ispitivanja ing. Treber izrađuje studiju sa ventilima i bregastim osovinama u glavi pa takav model dobiva naziv Super Sport. Uspijevaju izvući 22 KS iz motocikla s atmosferskim motorom i maksimalnu brzinu od 120 km/h. Poboljšanja se rade na kvačilu i sekundarnom prijenosu, a jedni problem ostaju tada još vrlo loše dijagonalne gume koje su preuzete sa serijskog modela, a zaključuju da vjerojatno ne bi izdržale brzine preko 200 km/h te se kasnije ugrađuje poboljšana verzija guma.

Image
Takva brzina zahtjevala je i izbor ravnog dijela piste ili ceste gdje bi se mogla razviti takva brzina. Izbor pada na cestu između Oberinsingena i Breisacha u sklopu jedne moto manifestacije. Ali u posljednjem momentu organizatori zabranjuju Fritzu von Opelu izlazak s Motoclubom 500 s ugrađenih 6 raketa, s objašnjenjem da bi moglo doći do nenadane eksplozije raketa ili izlijetanja u publiku. Tako je završio taj pokušaj, no jedan privatni konstruktor ( nema podataka o njemu op.a. ) iskoristio je Opelovo razočaranje i ubrzo nakon toga na pisti u Hamburgu s Motoclubom 500 Touring s ugrađenih 14 manjih raketa uspješno ostvaruje cilj Fritza von Opela. Pred preko 7000 gledaoca uz zaglušujuću buku i oblak dima motocikl sa nepoznatim pilotom uspio je ono o čemu su drugi samo sanjali. U mnogim dokumentima spominje se Fritz von Opel kao pilot na toj probi, no u realnosti to nije bilo tako.

Image
Program RAK zapao je u velike probleme nakon eksplozije prototipa automobila RAK4 ispred velikog broja gledaoca 1929. godine. Nakon toga uspjelo se u namjeri da se raketni pogon ugradi na avion, 30.rujna.1930. godine s 12 raketa, a također je uspio test RAK pogona ugrađenog na lokomotivu. Nažalost, razočaranje neuspješnim pokušajem Fritza von Opela da on bude prvi koji će sa motociklom s raketnim pogonom oboriti magičnu brojku od 200 km/h bilo je veliko, a također i početni entuzijazam koji ga je nosio u početku RAK projekta potpuno je splasnuo. Bilo kako bilo, Opel Motoclub 500 Touring Rakete ulazi u legende kao prvi motocikl s ugrađenim dodatnim raketnim pogonom koji je oborio magičnu brojku od 200 km/h i to još davne 1928. godine.


  

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi