Povijest Suzukija
Street Illegal   
Sadraj
Povijest Suzukija
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Stranica 5


SHUNZO SUZUKI sin od osnivaa Suzukija vozio se jedan dan iz ribiije i na ideju mu je dola zamisao da od svojeg bicikla napravi motoriziranu verziju svojeg bicikla. Kada se vratio kui, pokuao je to sve staviti na papir.

Image

Da li je to tona pria ili ne, ne zna se, ali je injenica da je netko uspio spasiti Suzukijeve tvornice od potpunog raspada. U novembru 1951. godine inenjeri suzukijeve tvornice za proizvodnju tkalakih stanova poeli su dizajnirati motor koji bi bilo mogue pripasati na bicikl. Ideja nije bila jedinstvena, jer je ve preko 100 proizvoaa bilo prisutno na japanskom tritu. Honda je ve 1946. godine poela sa proizvodnjom malih motora koji su se ugraivali na bicikle, i '50-ih godina drala je 70% japanskog trita motocikala, dok je Suzuki tek pokrenuo vlastitu proizvodnju.

Image

Prvi suzukijev bicikl sa motorom bio je pokretan sa  malim 36 kubinim motorom.
Mnoge ideje koje je zamislio i nacrtao SHUNZO SUZUKI bile su izvrsne, te se SHUNZO pokazao kao izvrstan i radian inenjer. Motor je bio vrlo malih dimenzija i bio privren na ramu od bicikla iznad pedala. Pogonio je bicikl preko lanca, a motor se mogao jednostavno iskljuiti i moglo se samo nastaviti pedalirati.
Zbog svojih ideja, malih dimenzija motora i jo nekih tehnikih detalja, patentni ured dao je financijska sredstva Suzukiju za daljnji razvoj bicikala sa motornim pogonom. Iako su tada mnogi proizvoai u svoje bicikle sa motornim pogonom ugraivali ostatke vojne opreme, Suzuki to nije radio, nego je sam razvijao i proizvodio dijelove za svoj bicikl sa motorom.
Svoj prvi bicikl s motorom nazvali su ''Power free'', a samo nekoliko mjeseci nakon njegovog predstavljanja, japanska vlada promijenila je nain i zahtjeve za dobivanje vozake dozovole za male motore. Vie nije bila potrebna vozaka dozovola za vonju 4-cilindrika do 90ccm i 2-cilindrika do 60ccm, tako da je ''Power free'' morao na temeljnu doradu motora.

Image


1952. godine obnovljen je Suzukijev prvi bicikl sa motorom, te je dobio 60ccm motor i mjenja sa dvije brzine.
1953. godine predstavljen je novi suzukijev model imena ''Diamond Free''. Po izgledu i karakteristikama bio je jako slian prvom modelu power free-ju. Imao je motor od 58ccm i 2 konjske snage koje je razvijeo na 4000 o/min.
1954. kompanija mijenja ime u SUZUKI MOTOR CORPORATION.

Image

Prvi motori koje je Suzuki proizvodio imali su ''mnogo varijacija na temu motora''. Iako je to ve bila serijska proizvodnja, na modelima se su dogaale mnoge izmjene. Tako su ponekad sa trake izlazili modeli sa drugaijim izgledom tanka, sa drugaijom ramom, drugaijim auspuhom i moglo bi se rei da je svaki od tih motora bio pomalo jedinstven. Iako su bili nepoznati na zapadu, 1954. godine ve su proizvodili 6000 motocikala, veinom za japansko i azijsko trite. Te godine Suzuki je izbacio jo jedan model imena ''Mini free'' koji je imao 50 ccm i koji se proizvodio do 1958. godine.

Image

1958. suzuki predstavlja svoj logo , veliko slovo ''S'' koje se od te godine upotrebljava na svim njihovim prometalima i na vodi i na zemlji.
Image 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlatenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi