Povijest Suzukija
Street Illegal   
Sadraj
Povijest Suzukija
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Stranica 5
Image
Ride the winds of change
Suzuki Motor Company osnovao je MICHIO SUZUKI, sin japanskog farmera i trgovca tekstilom. MICHIO SUZUKI roen je u Hamamatsu, malom gradiu udaljenom 200km od Tokya 1887. godine. Kako je mlai Suzuki rastao, sve je vie uio i ulazio u posao sa tekstilom. 1909. godine, kada je imao 22 godine konstruirao je drveni tkalaki stan koji se pokretao na pedale. Poeo prodavati taj svoj izum te je iste godine osnovao Suzuki radionicu za proizvodnju tkalakih stanova.

Image

Biznis je krenuo jako dobro i Suzuki je poeo izraivati tkalake stanove za japansko trite. Kako su godine prolazile tako je i Suzuki napredovao i sa svojim proizvodima bio je vrlo konkurentan na japanskom tritu.
Image

1920. godine Michio Suzuki odluuje proiriti svoj biznis jer mu je potreban novac za proirenje svojih proizvodnih pogona, stoga se odluuje od svoje obiteljske firme napraviti dioniko drutvo kako bi osigurao novac. Te godine osnovana je firma novog imena sa Suzukijem na elu. Ime firme je bilo SUZUKI JIDOSHA KOGYO. U prijevodu bi to bilo ''Suzukijeva korporacija za proizvodnju tkalakih stanova''. Ve 1922. godine SUZUKI JIDOSHA KOGYO bila je najvea tvornica za proizvodnju tkalakih stanova u cijelom Japanu.
U to vrijeme, Japan nije bio velika industrijska sila. Svoj najvei profit ostvarivali su izvozom svile, tkanine i tekstila Indiji i jugoistonoj Aziji. 1926. godine SUZUKI takoer poinje izvoziti svoju robu, no uskoro se trite zasiuje tkaninom jer je bilo mnogo proizvoaa te je konkurencija bila velika. Stoga se Suzuki odluuje za nove biznise.

U Japanu prije II. svjetskog rata nije postojalo puno proizvoaa automobila i motocikala. Oni koji su ih proizvodili nisu mogli zadovoljiti potrebe japanskog trita. U Europi i Sjedinjenim Amerikim dravama ve se nekoliko desetljaa proizvodilo automobile i motocikle.
Otto je patentirao svoj motor sa unutranjim izgaranjem 1876. godine,  Daimlerov prvi prototip motocikla dizajniran je 1885.,  a u Japanu su u to doba proizvodili tkalake stanove! Japan je u to doba dosta kaskao za ostatkom svijeta.
U Europi 30-ih godina prolog stoljea ve su postojali priznati proizvaai motocikala kao to su: Zedel (kasnije NSU), Royal Enfield, Puch, Peugeot, Norton i Husqvarna, a u Americi:  Indian i Harley-Davidson.
Ve u to doba u Europi i Americi postojali su moto asopisi i moto klubovi su organizirali utrke. 1907. godine odrana je prva Isle of Man utrka, dvije godine prije nego je Suzuki poeo svoj posao sa tkalakim stanovima.Dakle, japanci bez sumlje nisu nikakvi pioniri u proizvodnji motocikala. Poeli su sa proizvodnjom motocikala desetljee iz europljana i amerikanaca, veinom kopirajui njihov dizajn i tehniku. Kako je zahtjeva za Suzukijevom robom bilo sve manje, Suzuki se odluuje za ulazak u auto-industriju. 1936. godine u Japan je uvezeno 20.000 vozila no ta koliina nije uspjela zadovoljiti brz gospodarski rast Japana. Michio Suzuki vidi da postoji mogunost zarade na tom podruju i 1938. predstavlja svoj prvi prototip automobila.
Automobil je bio baziran na automobilu engleske marke, Austin Sevenu. Suzuki i njegov tim kupili su auto u Engleskoj, rastavili ga skroz do zadnjeg erafa i poeli prouavati. Nakon nekoliko mjeseci napravili su repliku tog auta sa 737 kubika.
Image

Image

Japan nije posjedovao nikakvo tehniko znanje o proizvodnji motocikala i automobila. Jedini nain da ponu sa proizvodnjom bilo je kopiranje europskih automobila i motocikala. U to doba Japan se ve poinje pripremati za rat. Projekt koji je Suzuki poeo ostao je nedovren i Suzukijeva verzija Austin Sevena nikada nije ula u serijsku proizvodnju. Nissan je takoer u to doba kopirao Austin Sevena, ali zbog rata je sve obustavljeno.

Nakon rata Japan je bio razruen i ekonomski nestabilan. Suzuki je obnovio svoje tvornice za proizvodnju tkalakih stanova, tkanine i svile ali je valom trajkova sa kraja '40-ih tvornica doivjela velike gubitke te su od velike i poznate tvornice ostali samo mali dijelovi proizvodnje, tek toliko za preivljavanje. 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlatenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li e nam ona brojka 92, 95, 98, 100 rei koje je gorivo jae ili slabije po kalorinoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jae od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je odreeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi