Accommodation In Murter Croatia
Vječna nedoumica: ER5 Vs GS 500
Kloky   
Sadržaj
Vječna nedoumica: ER5 Vs GS 500
Stranica 2

Image


Ajde da probam komentirati i sam. Vozim GS500 iz '98 a imam frenda koji vozi ER5 '04, pa da ih usporedim i budem koliko toliko objektivan oko svega.

Cijena novih motocikala
ER5 - 36 800kn, GS500 (naked) - 41 300kn. Razlika od 4500kn.


Image


Image


 Kako oba motocikla spadaju u istu klasu u svakom mogućem pogledu, razlika u cijeni bi trebala biti maksimalno 1000kn, no kako je dobavljač Suzukija gladniji, razlika je po mom osobnom mišljenju prevelika. Pogledaš li realno karakteristike oba motocikla, niti jedan od njih ne može opravdati razliku od 4500kn. Dakle, ER pobjeđuje.

Cijena rabljenih motocikala
GS500 se počeo proizvoditi 1989. i proizvodio se u istom izdanju do 2000. godine
(na donjoj slici se može vidjeti stari model).


Image


 Tada se vizualno mrvicu promijenio (drugačiji oblik rezervoara, drugačije plastične oplate, ljepše zadnje svjetlo, volan u komadu umjesto laste, kromirane oplate instrumenata, drugačiji retrovizori). U ovakvom jedva vidljivom promijenjenom izdanju proizvodi se i dan danas. Dakle imamo raspon rabljenih od 1989. do 2006.
ER5 se počeo proizvoditi 1996. godine i proizvodi se u nepromijenjenom izdanju i dan danas. Raspon godina je dakle u odnosu na GS-a manji za 7 godina, što predstavlja određeni minus. GS-a je moguće naći starijeg za manju cijenu, pa oni koji traže motor za 1500-2000 EUR, ovdje biraju svakako GS. S druge strane, ako kupuju za 2500 EUR ili više, sasvim je svejedno kojeg biraju, GS-a ili ER-a, jer su im cijene rabljenih praktički identične. Razlike su samo u očuvanosti i opremi. Veći izbor rabljenih po godinama. Pobjeđuje GS.

Opće karakteristike
ER 2KS više, max. brzina za 5km/h veća --> pobjeđuje ER
ER vodeno, GS zračno hlađenje.


Image


Image


 Plus zračnog hlađenja je jednostavniji agregat, nešto manja masa motocikla, manje potrebe za održavanjem (ne treba antifriz, crijeva itd.) S druge strane vodeno hlađenje je bolje za velike gradske vrućine jer se bolje agregat hladi. Osobno mi se nikada nije GS pregrijao, ali grije se ljetnih vrućina u gradu, to je istina. Po mojoj procjeni ovdje su nerješeno.
GS ima prednji disk 310mm, ER ima prednji 280mm.


Image


Image


 GS ima otraga disk, ER ima bubanj. Glede kočnica pobjeđuje GS bez premca.
Oba imaju iste prednje vilice, ali GS ima otraga mono amortizer i oprugu, dok ER ima duple amortizere i opruge s vanjske strane.


Image


Image


 Pobjeđuje GS zbog jednostavnije i elegantnije izvedbe.
Dimenzije i masa praktički identične kod oba. Ostale nenavedene karakteristike praktički identične...
Iako je to stvar osobnog ukusa, GS djeluje ozbiljnije vizualno, prije svega zbog oblika rame koja je kvadratna, a i agregat zbog zračnog hlađenja izgleda veće. Osobno sam mišljenja da je GS ljepši u globalu.
Kad se stvari zbroje, na kraju GS odnosi finalnu pobjedu za dlaku, a najviše tome pridonose bolje kočnice, jednostavnija i elegantnija (da ne kažem i ljepša) izvedba ovjesa i (ono što je subjektivno) ljepši opći dojam.
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi