Homologacija
Beeblebrox   

U Republici Hrvatskoj primjenjuju se propisi (Zakon o normizaciji, Pravilnik o homologaciji vozila, Naredbe o homologaciji i dr.) kojima se, u skladu s meunarodnim pravilnicima, doputa stavljanje u promet samo vozila koja su homologirana, odnosno koja zadovoljavaju traenu razinu kakvoe, slino kao i u veini zemalja u Europi (ECE-pravilnici). Primjenom ovih propisa postii e se vea sigurnost svih sudionika u prometu, kvalitetnija zatita okolia i zdravlja ljudi, te znaajne utede energije.

Listu propisa vezanih uz to moete pronai ako kliknete ovdje.

Prema tome, elite li uvesti vozilo:

 • Morate pribaviti POTVRDU PROIZVOAA ili COC-dokument iz kojih je vidljivo kojim je ECE pravilnicima odnosno EEC smjernicama (europskim normama) udovoljavalo Vae vozilo u trenutku proizvodnje.
   
  Tu potvrdu moete pribaviti:
   

   
  Trenutno se prihvaa potvrda proizvoaa izdana od:
  Naziv:TÜV VERKEHR UND FAHRZEUG NIEDERLASSUNG MÜNCHEN
  Adresa:Ridlerstr. 57, D-80674 MÜNCHEN
  Telefoni:(0049) 89 51 90 3109
  (0049) 89 51 90 3195
  (0049) 89 23 32 3006
  Fax:(0049) 89 51 90 3263
  (0049) 89 51 90 3131
  Kontakt osoba:g. GAYK i g. MÖHLE
  Naziv potvrde
  proizvoaa na njemakom jeziku je:
  DATENBESTATIGUNG FÜR EXPORTE NACH KROATIEN
  Cijena:129.50 DEM
  Broj rauna
  na koji se moe izvriti uplata:
  Bayerische Vereinsbank München
  2 723 174 – BLZ 700 202 70

   
 • Prilikom kupnje vozila prelistajte dokumente koje ste dobili uz vozilo. Ako se meu njima nalazi dokument oznaen kraticom COC (Certificate of Conformity) onda Vam on zamjenjuje POTVRDU PROIZVOAA, s time da mora biti ovjeren kod ovlatenog dobavljaa Vae marke vozila u Republici Hrvatskoj, ako takav postoji.
 • S POTVRDOM PROIZVOAA obratite se jednom od ispitnih mjesta u blizini carinarnice gdje ete cariniti Vae vozilo. Tamo ete popuniti ZAHTJEV ZA HOMOLOGACIJU POJEDINANO PREGLEDANOG VOZILA, uplatiti upravnu pristojbu i propisanu naknadu za postupak homologacije.
 • Slijedi pregled vozila i dokumentacije koju ste priloili. Na vozilu e se provjeriti dijelovi vozila koji su vani za aktivnu i pasivnu sigurnost. Takoer e se utvrditi (iz POTVRDE PROIZVOAA) da li su konice, buka, sadraj ispunih plinova itd. homologirani u skladu s propisima koji vrijede u Republici Hrvatskoj.
 • Ako se ovim pregledom utvrdi da vozilo ne udovoljava propisima, dobit ete RJEENJE o uskrati izdavanja potvrde o sukladnosti pojedinano pregledanog vozila, s obrazloenjem.

POZOR!!!

Vozilo kojem je uskraena potvrda o sukladnosti pojedinano pregledanog vozila, nee biti ocarinjeno niti e se moi ukljuiti u prometni sustav Republike Hrvatske! Zato, prije nego to kupite vozilo obvezno potraite obavijesti o tipu vozila koje elite kupiti, odnosno, saznajte koja vozila ne treba kupiti jer ne udovoljavaju propisima Republike Hrvatske. Obavijesti potraite kod nekog od ovlatenih dobavljaa za izdavanje potvrde proizvoaa. 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlatenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi