Accommodation In Murter Croatia
6 funkcija gume
Beeblebrox   
Image
Danas je tehnologija izrade motocikala i guma na vrlo visokom nivou. Vozai esto zaborave da je guma jedina dodirna toka izmeu motocikla i podloge, te da mora izvravati mnoge zadatke, ukljuujui upravljanje, noenje teine, apsorpciju udaraca, glatko kotrljanje, prijenos mehanikih sila, te ravnomjerno troenje.

Image
 • Upravljanje
  Guma se mora ponaati predvidljivo, bez obzira na vremenske uvjete ili uvjete na cesti. Putanja motocikla ovisi o usmjerenoj stabilnosti gume. Guma bi trebala izvravati upravljake zahtjeve bez skretanja sa eljene putanje. Svaki motor ima specifini preporueni tlak za svaki kota.  Tono podeen tlak u obje gume e osigurati preciznost i stabilnost upravljanja.

Image


 • Prijenos teine
  Guma je oslonac za motor i u vonji i kad stoji, ali takoer mora podnijeti prijenos teine pri koenju i ubrzavanju.


 • Apsorpcija udaraca
  Gume prelaze preko zapreka i grba na cesti, pri emu slue udobnosti vozaa, ali isto tako i zatiti motocikla. Najvanija karakteristika gume je njezina fleksibilnost. Elastinost zraka u gumi pomae joj da upija udarce u zapreke i neravnine na cesti, stoga preporueni tlak u gumi pomae da se postigne zadovoljavajua razina udobnosti, kao i preciznost upravljanja. • Efikasnost okretanja
  Za to bolji osjeaj kontrole gume bi se trebale okretati glatko, s minimalnim otporom, a istovremeno bi se trebale ravnomjerno i polako troiti.

Image

 

 • Mehaniki hvat
  Gume prenose mehanike sile motocikla kao to su konjska snaga i koenje. Nekoliko kvadratnih centimetara koji ine dodirnu povrinu mogu znaiti ogromnu razliku u ponaanju motora.

Image

 • Troenje
  Gume moraju odrati pouzdani nivo performansi i nakon nekoliko milijuna okretaja. Troenje gume ovisi o mnotvu imbenika (teina, brzina, uvjeti na cesti, odravanje vozila, stil vonje...), ali najvie o kvaliteti dodirne povrine. Tlak zraka tu igra kljunu ulogu, utjeui na:
  - oblik i veliinu dodirne povrine
  - raspored mehanikih sila po raznim dijelovima gume u dodiru s cestom.

Ovih est funkcija gume odreuju njenu sigurnost, udobnost i ekonominost. Oekuje se da e biti prisutne tokom cijelog ivotnog vijeka gume, ali za to ipak treba poduzeti neke mjere predostronosti. Gumi je potreban zrak da bi vrila svoju funkciju i trajala, pa je neophodno redovito mjeriti tlak zraka u gumama. Svaka guma gubi zrak, molekulu po molekulu, zbog prirodne poroznosti gume. Sluajne nezgode, kao npr. oteenje felge ili ventila, esto ubrzavaju gubitak zraka, jednako kao i male posjekotine na gumi. Tlak zraka utjee na sve vanije imbenike gume: sigurnost, ekonominost i uitak u vonji. Neispravan tlak zraka moe smanjiti performanse na svim podrujima.


Redovita provjera tlaka u gumama moe sprijeiti mnoge brige!!
Image

 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li e nam ona brojka 92, 95, 98, 100 rei koje je gorivo jae ili slabije po kalorinoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jae od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je odreeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi