Accommodation In Murter Croatia
6 funkcija gume
Beeblebrox   
Image
Danas je tehnologija izrade motocikala i guma na vrlo visokom nivou. Vozai esto zaborave da je guma jedina dodirna toka izmeu motocikla i podloge, te da mora izvravati mnoge zadatke, ukljuujui upravljanje, noenje teine, apsorpciju udaraca, glatko kotrljanje, prijenos mehanikih sila, te ravnomjerno troenje.

Image
 • Upravljanje
  Guma se mora ponaati predvidljivo, bez obzira na vremenske uvjete ili uvjete na cesti. Putanja motocikla ovisi o usmjerenoj stabilnosti gume. Guma bi trebala izvravati upravljake zahtjeve bez skretanja sa eljene putanje. Svaki motor ima specifini preporueni tlak za svaki kota.  Tono podeen tlak u obje gume e osigurati preciznost i stabilnost upravljanja.

Image


 • Prijenos teine
  Guma je oslonac za motor i u vonji i kad stoji, ali takoer mora podnijeti prijenos teine pri koenju i ubrzavanju.


 • Apsorpcija udaraca
  Gume prelaze preko zapreka i grba na cesti, pri emu slue udobnosti vozaa, ali isto tako i zatiti motocikla. Najvanija karakteristika gume je njezina fleksibilnost. Elastinost zraka u gumi pomae joj da upija udarce u zapreke i neravnine na cesti, stoga preporueni tlak u gumi pomae da se postigne zadovoljavajua razina udobnosti, kao i preciznost upravljanja. • Efikasnost okretanja
  Za to bolji osjeaj kontrole gume bi se trebale okretati glatko, s minimalnim otporom, a istovremeno bi se trebale ravnomjerno i polako troiti.

Image

 

 • Mehaniki hvat
  Gume prenose mehanike sile motocikla kao to su konjska snaga i koenje. Nekoliko kvadratnih centimetara koji ine dodirnu povrinu mogu znaiti ogromnu razliku u ponaanju motora.

Image

 • Troenje
  Gume moraju odrati pouzdani nivo performansi i nakon nekoliko milijuna okretaja. Troenje gume ovisi o mnotvu imbenika (teina, brzina, uvjeti na cesti, odravanje vozila, stil vonje...), ali najvie o kvaliteti dodirne povrine. Tlak zraka tu igra kljunu ulogu, utjeui na:
  - oblik i veliinu dodirne povrine
  - raspored mehanikih sila po raznim dijelovima gume u dodiru s cestom.

Ovih est funkcija gume odreuju njenu sigurnost, udobnost i ekonominost. Oekuje se da e biti prisutne tokom cijelog ivotnog vijeka gume, ali za to ipak treba poduzeti neke mjere predostronosti. Gumi je potreban zrak da bi vrila svoju funkciju i trajala, pa je neophodno redovito mjeriti tlak zraka u gumama. Svaka guma gubi zrak, molekulu po molekulu, zbog prirodne poroznosti gume. Sluajne nezgode, kao npr. oteenje felge ili ventila, esto ubrzavaju gubitak zraka, jednako kao i male posjekotine na gumi. Tlak zraka utjee na sve vanije imbenike gume: sigurnost, ekonominost i uitak u vonji. Neispravan tlak zraka moe smanjiti performanse na svim podrujima.


Redovita provjera tlaka u gumama moe sprijeiti mnoge brige!!
Image

 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi