12 MOTOCIKLISTIČKIH MITOVA I ZABLUDA
Beeblebrox   
Sadržaj
12 MOTOCIKLISTIČKIH MITOVA I ZABLUDA
Stranica 2
Image 
Kad u grupi motociklista krene razgovor padovima i sigurnosti, gotovo sigurno će se spomenuti neke od popularnih zabluda, krivih pretpostavki i urbanih legendi o sigurnosti na motociklu, koje se pokažu kao potpuno pogrešne čim se malo bolje provjere činjenice. Problem je u tome što vjerovanje u te zablude može znatno povećati vaše šanse za stradavanje u nesreći. Možda znate prepoznati kad netko priča gluposti, ali neke mitove toliko često ponavljaju  ljudi u čije znanje vjerujete, da na kraju zbilja povjerujete u njih.
Smatrali smo da ovih dvanaest mitova treba jednom zauvijek rasvijetliti, tako da vozači imaju pravu informaciju prema kojoj mogu donositi ispravne odluke o sigurnoj vožnji.
Slijedi Dvanaest Smrtonosnih - najčešćih mitova i urbanih legendi vezano za sigurnost vožnje motociklom
Mit 1: Druge vozače nije briga za motocikliste


Možda se čini nevjerojatno, ali drugim vozačima gotovo nikad nije u cilju udariti te. Većina nezgoda se događa jer te često ne primijete, čak i kad si točno ispred njih.
Umjesto da automatski pretpostaviš kako te ignoriraju čak i kad te vide, potrudi se da budeš uočljiviji. Da bi to postigao, nosi svijetle boje, pogotovo na kacigi i jakni. Nastoj izbjegavati noćne vožnje slabo osvijetljenim prometnicama. Razmisli o razlozima zbog kojih si teže uočljiv, da li se sunce nalazi iza tebe ili si možda zakriven automobilom u susjednoj traci. Pomakni se tako da te vozač potencijalno konfliktne putanje uoči prije no što krene u tvom smjeru.

 

Image

 

Mit 2: Glasni auspusi spašavaju život

Istina, postoje neke situacije u kojima će ti bučni auspusi pomoći, primjerice ako si pokraj automobila sa spuštenim prozorom koji je baš krenuo u prestrojavanje, pa će te zbog buke prije primijetiti, ali to baš ne pomaže u najčešćem i najopasnijem trenutku kada auto ispred tebe odluči skrenuti. Možda je to zbog zamornog utjecaja buke ili zbog toga što bučan auspuh sve nervira, ipak, statistike pokazuju da bučni motocikli češće stradavaju od tiših. Ako si doista želiš spasiti život, odaberi vrišteću jaknu ili svijetlu kacigu, koje pouzdano štite, ili stavi glasniju trubu.

 

Image

 

Mit 3: Kaciga lomi vrat

Čini se logično - stavljaš veću težinu na kraj vrata i kad padneš s motocikla, to stvara veću silu. Ipak, pokazalo se da stvari tako ne funkcioniraju. Zapravo, kvalitetne homologirane kacige imaju svojstvo da apsorbiraju tu energiju koja u sudarima lomi vratove. Još malo statistike: motociklisti s kacigama imaju MANJE ozljeda vrata pri sudaru u usporedbi s onima bez kacige.


 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi