Accommodation In Murter Croatia
Zakon o Sigurnosti Prometa na Cestama
Beeblebrox   
Sadraj
Zakon o Sigurnosti Prometa na Cestama
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Stranica 5
Stranica 6
Stranica 7
Stranica 8
Stranica 9
Stranica 10
Stranica 11
Stranica 12
Stranica 13
Stranica 14
Stranica 15
Stranica 16
Stranica 17
Stranica 18
Stranica 19
Stranica 20
Stranica 21
Stranica 22
Stranica 23
Stranica 24
Stranica 25

2. ZNAKOVI OPASNOSTI, IZRIITIH NAREDBI I OBAVIJESTI

lanak 16.

(1) Znakovi opasnosti slue da se sudionici u prometu na cesti upozore na opasnost koja prijeti na odreenom mjestu, odnosno dijelu ceste i da se obavijeste o prirodi te opasnosti.

(2) Znakovi izriitih naredaba stavljaju do znanja sudionicima u prometu na cesti zabrane, ogranienja i obveze.

(3) Znakovi obavijesti pruaju sudionicima u prometu potrebne obavijesti o cesti kojom se kreu i druge obavijesti koje im mogu biti korisne.

(4) Znakovi obavijesti za voenje prometa obavjetavaju sudionike u prometu o pruanju cestovnih smjerova, rasporedu ciljeva i voenju prometa prema tim ciljevima te o raskrijima, voritima i odmoritima na odreenom smjeru ceste.

lanak 17.

(1) Znakovi opasnosti i izriitih naredaba moraju biti prevueni reflektirajuim tvarima ili osvijetljeni vlastitim izvorom svjetlosti, a na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj iskljuivo za promet motornih vozila, odnosno na dravnoj cesti – i znakovi obavijesti.

(2) Znakovi opasnosti, izriitih naredaba, obavijesti i obavijesti za voenje prometa koji se postavljaju ili zamjenjuju na autocestama i tunelima, moraju biti izvedeni tako da im se, s obzirom na trenutne uvjete i okolnosti prometa na autocesti ili njezinom dijelu ili tunelima duljim od 500 m, moe mijenjati znaenje.

(3) Novanom kaznom od najmanje 4.000,00 kuna kaznit e se za prekraj pravna ili fizika osoba-obrtnik ako znakove opasnosti i znakove izriitih naredbi ne prevue reflektirajuim tvarima ili ne osvijetli vlastitim izvorom svjetlosti, a na autocesti i cesti rezerviranoj za promet motornih vozila, odnosno na dravnoj cesti i znakove obavijesti (stavak 1.) ili postavlja znakove kojima se ne moe mijenjati znaenje (stavak 2.).

(4) Za prekraj iz ovoga lanka kaznit e se novanom kaznom od 1.000,00 do 2.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu dravne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i podrune (regionalne) samouprave.


3. PROMETNA SVJETLA I SVJETLOSNE OZNAKE

lanak 18.

(1) Za upravljanje prometom upotrebljavaju se ureaji kojima se daju prometni znakovi trobojnim prometnim svjetlima crvene, ute i zelene boje.

(2) Na ureajima za davanje znakova trobojnim prometnim svjetlima, svjetla se postavljaju po okomitoj osi, jedno ispod drugoga, i to: crveno gore, uto u sredini, a zeleno dolje. Ako je ovaj ureaj postavljen i iznad prometne trake, svjetla mogu biti postavljena po vodoravnoj osi, jedno pokraj drugoga i to: crveno lijevo, uto u sredini, a zeleno desno. Ta su svjetla u obliku kruga, a zeleno svjetlo moe biti i u obliku jedne strelice ili vie strelica smjetenih u krugu crne boje.

lanak 19.

Na ureajima za davanje znakova trobojnim prometnim svjetlima:

1) crveno i zeleno svjetlo ne smije biti upaljeno istovremeno,

2) uto svjetlo moe biti upaljeno kao samostalno svjetlo u vremenskim razmacima od prestanka zelenoga do pojave crvenog svjetla ili istovremeno s crvenim svjetlom – prije pojave zelenog svjetla,

3) zeleno svjetlo mora biti upaljeno kao samostalno svjetlo. Promjena zelenog svjetla u uto moe se oznaiti treptanjem zelenog svjetla tri puta.


 

Comments  

 
0 #2 Motocikli .:: Hrvatski Moto Portal ::.Rose 2017-05-15 23:51
Thanks for finally writing about >Motocikli .:: Hrvatski Moto Portal ::
.
Quote | Report to administrator
 
 
0 #1 mozilla firefoxHabmeliateame 2012-03-04 16:40
firefox
Quote | Report to administrator
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedea »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlatenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i lanci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiu

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaa mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi