Dolaze topliji dani! OPREZ MOLIM!
Sadržaj
Dolaze topliji dani! OPREZ MOLIM!
Stranica 2
Image

Mnogo puta sam čuo razne komentare od strane vozača automobila usmjerene vozačima motocikala kako su oni ludi, kako je to nesigurno, da će prije ili kasnije poginuti i da nepotrebno izlažu život opasnosti sjedajući na motocikl. Na žalost mnogi od njih nikada nisu imali priliku da ih netko provoza, a kamo li da sami voze neki motocikl. Puno puta pokušavao sam shvatiti način na koji oni razmišljaju i koje su im misli vodilje u takvim raspravama.
Image

Uvijek sam došao do zaključka kako je glavni razlog neznanje i ono što im se «servira» od strane medija. Kada jedna prosječno obrazovana osoba tijekom motociklističke sezone doživljava pravi Boom od strane medija sa gotovo uvijek negativnom konotacijom o motociklima onda se malo po malo  tako plasirano mišljenje neupućenih pojedinaca željnih što veće tiraže uvlači u podsvijest masa i tada dolazi do generalizacije motocikala kao «prometala smrti», a motociklista kao marginaliziranih nestabilnih osoba čudnih sklonosti koji plešu na granici suicida.


Image


U još većoj su nemilosti motociklisti koji u potpunosti žive tim stilom i koji se s pravom i u punom smislu te riječi  nazivaju bikerima. Njihov «image» kod starije populacije graniči sa nečim puno gorim, ali to je već tema za neki drugi članak…

Image


Takav domino efekt podsjeća me na svima nam dobro poznate Zvjezdane staze i Borgovu kolektivnu svijest. Razlika je samo u vremenu i mjestu.


Kako ne bi ostalo na tome da su samo novinari odgovorni za takvo mišljenje o motociklistima moram naglasiti da tome ponekad pridonosimo i mi sami dok prometujemo prekrasnim nam hrvatskim cestama. Nije potrebno sada posebno navoditi određene situacije jer će se svatko samokritičan sjetiti gdje je i kako pretjerao. Iako se po tome ne razlikujemo od ostalih sudionika u prometu.


Image


No da ne bi sve ostalo tako crno tu postoje moto forumi i časopisi koji promoviraju motocikle i motociklizam i siguran način vožnje. Jedan od takvih upravo je i ova stranica zajedno sa svojim vrlo aktivnim forumom.


Iako je tek početak 02. mjeseca i vremenski uvjeti su veoma daleko od idealnih za vožnju, sezona se polako približava. Sezona u koju će kročiti stari i iskusni bikeri, ali isto tako i oni malo manje iskusni, te neki potpuno novi klinci kojima je ovo prva sezona na motociklu ili skuteru, a bit će i onih koji prelaze na nešto jače i bolje.


Ovim člankom posebno bi se obratio njima i svima onima koji još nisu svjesni razlika u vožnji motocikla i automobila i čemu je potrebno posvetiti posebnu pozornost prilikom vožnje.


Vožnja motocikla u biti graniči sa umjetnošću, samo što svi mi to manje ili više radimo sistemom automatizma tako da niti ne primjećujemo samu formu. Forma je kombinacija vještine, sklada i uglađenih pokreta. Vozač je uvijek i istovremeno na oprezu i opušten, mora držati sve pod kontrolom, imati dovoljno samopouzdanja u sebe i svoje sposobnosti, ali nikada, baš nikada ne smije precijeniti svoje mogućnosti. To znači da kada vozite – onda vozite! Ništa drugo! Prisutni ste samo Vi, cesta i ostali sudionici u prometu. U slučaju da ste ljuti, uzrujani, dekoncentrirani, bolesni, umorni, pod utjecajem alkohola ili kad vam je hladno najbolje je izbjeći vožnju motorom jer sjedajući na motor u nekom od tih stanja značajno povećavate rizik od nesreće ili naslov u crnoj kronici. Znam da će se gotovo svi pronaći u nekoj od ovih skupina i zapitati se kada bi onda uopće mogli sjesti na motor i uživati u vožnji (?). Odgovor je jednostavan, ali sa sobom nosi veliku odgovornost prema sebi i drugima, a glasi  – osobna procjena! Uz tempo života kakvim živimo teško da možemo biti izuzeti iz baš svih od navedenih najčešćih uzroka prometnih nesreća, stoga nam ostaje jedino da se prije svake vožnje samokritično i objektivno zapitamo da li smo sposobni za to, a ne da pod svaku cijenu moramo na cestu.


Posebno bih naglasio kako je cesta nakon zime puna soli , pijeska i još koje kakvih nečistoća koje uzrokuju veoma slabo držanje guma, a i samim gumama  temperature još nisu dovoljno visoke pa  treba puno duži period da se zagriju na radnu temperaturu. Stoga OPREZ!  Jer ceste su veoma skliske i bit će sve dok ih dobro ne opere kiša koja bi trebala padati obilato u nekoliko navrata kako bi se isprala sva nečistoća sa ceste i/ili dok ih ne operu komunalci.


Istraživanje jednog stranog moto časopisa pokazalo je kako vožnja u uvjetima kada Vam je hladno, kada ste umorni ili pod utjecajem stresa utječe toliko negativno i ozbiljno na vožnju kao da ste pod utjecajem alkohola i to daleko preko dozvoljenog limita čak i u najliberalnijim zemljama!


Kao novi vozači vrlo vjerojatno ćete biti vrlo oprezni i 100% posvećeni vožnji jer Vam je to sve novo i automatski svemu pristupate sistematski i detaljno uz veliki oprez. No nakon nekog vremena stvari se mijenjaju. Kako polako savladavate tehniku vožnje i strah se gubi i prepuštate se uživanju u vožnji, a zajedno sa time popušta i oprez te se osjećate nedodirljivo. POGRE©NO!! Upravo je taj osjećaj da Vam se ništa ne može dogoditi i da je sve u vašim rukama jedan od glavnih krivaca prometnih nesreća! Uvijek morate biti svjesni svega oko sebe i gotovo doslovno imati oči i na leđima. Ovdje dolazi do izražaja pojam „defanzivna“ vožnja koja je neophodna posebno u gradskim uvjetima. Statistike potvrđuju tu činjenicu sa podacima kako se najviše padova i nesreća događa u periodu između druge i treće godine vožnje.


Image


Vozači zaboravljaju da je vožnja motora sve ili ništa i tu počinju problemi. Kako će se bližiti sezona i dani postajati sve duži i temperature sve više tako će se broj motorista na cestama postepeno povećavati.  Potreban je poseban oprez,  jer su  vozači automobila preko zime naviknuli kako nema motorista u prometu, te im je početak motorističke sezone pravi šok i potreban im je period privikavanja na nas. U tom periodu svi smo mi veoma i extremno rizična skupina! Dakle početkom sezone svi smo manje ili više još uspavani zimskom idilom u mislima i proljetnim umorom stoga oprez i pamet u glavu. Sa toplijim danima bit će još nekih tekstova o tehnikama vožnje stoga „be in touch“.


Malo bih se vratio temi s početka teksta gdje se spominje razlika u vožnji motocikla i automobila. Razlika u vožnji te dvije vrste vozila toliko se razlikuje već u samoj srži da možda i od tuda dolazi do konflikata i ne razumijevanja između te dvije skupine. Ovdje ne mislim samo na činjenicu da se motocikl vozi cijelim tijelom i da je za njega potrebna kud i kamo bolja fizička ( i psihička ) spremnost nego za vožnju automobila, nego i na sam pogleda vozača na vožnju i njegovu percepciju pojedinih situacija na cesti.


 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »

Girlz&Bikes

Da li ste zadovoljni uslugom ovlaštenih servisa?
 
motoklub.jpg

RSS

Motocikli.com
vidi_nom_banner1.gif

Linkajte nas

Motocikli.com  - Portal - Forum - Galerija

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi