Dodatna svjetla na motociklu
Beeblebrox   

Image

Dodatna svjetla na motociklu mogu imati više funkcija:

 •  Mogu služiti kao marker svjetla da bi se povećala vidljivost motora za nadolazeći promet. Motor sa farom i dva visoko ili nisko postavljena dodatna svjetla stvara neobičan svjetlosni trokut koji privlači više pažnje od običnog fara. Ako je to Vaša primarna želja, boja privlači više pažnje, pa bi bilo dobro da razmislite o žutim ili crvenim svjetlima.
 • Crvena, narančasta ili žuta svjetla puno bolje prodiru kroz maglu od plavog svjetla. Tu se radi o istom onom efektu zbog kojeg nebo izgleda plavo, a zalazak sunca je crven. Plavo svjetlo se u atmosferskoj vodi raspršuje 16 puta više od crvenog svjetla, a crveno svjetlo prodire 16 puta dalje, stoga narančaste ili žute širokokutne maglenke drastično mogu povećati domet vidljivosti u magli. Crvena svjetla bi zapravo bila najbolja za to, ali protuzakonito (a i glupo) je staviti crvena svjetla na prednju stranu vozila.

 •  Bijela svjetla povećavaju far, dajući osvjetljenje koje poboljšava razinu sigurnosti na vrlo mračnim područjima.

 • Na kraju priče, ako imate PUNO svjetala, mogli biste biti pozvani kao sudionik na parade na kojima će vam zgodne mlade djevojke mahati, a vi ćete potrošiti akumulator i možda čak pregrijati motor ili generator.

Dodatna svjetla uglavnom dolaze u nekoliko različitih tipova. O efektu koji želite ovisi koji tip svjetala ćete izabrati. Evo što vam mogu ponuditi različiti tipovi dodatnih svjetala:


 •  Usmjerene zrake su napravljene tako da bacaju dugačak, uzak snop svjetla koji na velikoj udaljenosti osvjetljava područje direktno ispred vas. Takva svjetla obično imaju prozirno staklo, bez utisnutih oblika za raspršivanje svjetla,  i mogu učiniti vidljivim reflektirajuće objekte (npr. znakovi) na udaljenosti i do četiri kilometra. Odlična su za brzu vožnju po pustinji ili malo mirniju vožnju po uobičajenom terenu, a za planine nisu baš najbolja.

 • Svjetla za vožnju su napravljena tako da bacaju malo širi snop svjetla. Osvjetljavaju predmete na velikoj udaljenosti, ali će isto tako bacati i nešto svjetla sa strane ceste. Obično na staklu imaju nešto utisnutih oblika za raspršivanje svjetla i nešto prozirnih dijelova. Čine vidljivim reflektirajuće objekte na udaljenosti do kilometar i pol. Relativno su loša u pustinji, dobra su za normalan teren i sasvim pristojna u planinama.

 • Širokokutna svjetla bacaju snop koji baca svjetlo samo nekih 30 do 60 metara ispred, ali gotovo da osvjetljavaju polukrug oko Vašeg motora. Dobra su za noćnu vožnju po planinama, jer vam daju dobar uvid iza uglova i pomažu da vidite životinje koje stoje uz cestu i čekaju da iskoče pred vas. Staklo na tim svjetlima nema prozirnih područja, te se uglavnom sastoji od utisnutih oblika. Ova svjetla su također odlična za čitanje imena ulica kad tražite kud treba skrenuti, kao i za traženje dijelova koji su upravo otpali s frendovog motora.

 • Maglenke su napravljene slično kao širokokutna svjetla, ali imaju i filtere boje koji izbacuju zelene, plave i ljubičaste dijelove spektra, te ostavljaju samo žutu i crvenu. Naime, plavo svjetlo se u magli odmah raspršuje, proizvodeći pritom zasljepljujući bljesak.

Pri izboru dodatnih svjetala, morate uzeti u obzir i to na koji ćete ih način montirati. Imate nekoliko mogućnosti:

 • Montirati ih nisko na prednju vilicu. Ovo je dobro mjesto za marker svjetla i maglenke, ali ne i za svjetla za vožnju. Na ovaj način se pri montaži marker svjetala dobiva neobičan trokut koji će ostali vozači svakako primijetiti.

 • Napravite metalnu pločicu da ojačate dio odmah iznad prednjeg blatobrana, te tu pričvrstite vrlo uska svjetla. Pripazite da ih ne stavite prenisko, jer će inače udarati po blatobranu kad se vilica stisne. Ako udare u blatobran, sigurno ćete oštetiti motor, a možda i izgubiti kontrolu nad volanom.

 • Montirati ih blizu fara, iznad ili ispod retrovizora. Ovo je najbolji način za bijela svjetla namijenjena da osvijetle cestu.

Idelan položaj za bijela svjetla je u visini očiju, otprilike iza očiju. Naravno, nećete montirati svjetla na kacigu, dakle, moramo naći dobar kompromis. Što se svjetlo više udaljuje od visine očiju (više ili niže) to će više bacati neobične sjene, koje će vam mijenjati percepciju dubine prostora. Ovo je puno veći problem na off-road vožnjama nego na uobičajenoj cestovnoj vožnji, ali čak i u tom slučaju, to je nešto čemu treba posvetiti pažnju.
Najbolji položaj za maglenke je negdje nisko, otprilike 30 centimetara iznad zemlje. Niski položaj postavljanja smanjuje direktnu refleksiju svjetla u oči.

Primjeri ugradnje dodatnih svjetla
Image 
 Image
 Image
 Image
 Image
 Image
 Image
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna
Da li ste zadovoljni uslugom ovlaštenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi