Priprema motora za zimski san
Sadržaj
Priprema motora za zimski san
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Stranica 5

9.)  Pranje, sušenje i poliranje motora
Predviđeno potrebno vrijeme: Može trajati satima...

  • Tijekom zimskog perioda po cestama često ima puno soli koja je korisna u topljenju snijega i leda, ali zato nije za motore i ostala vozila. Stoga obavezno očistite tu sol i njene ostatke prije spremanja motora na zimski san. Neki od kućnih deterdženata i mlaka voda bit će dovoljni ili koristite neki od specijaliziranih šampona za motore koji jako dobro uklanjaju višak neželjenih masnoća, mušice i ostalu prljavštinu. Motor operite temeljito. To znači da posebnu pažnju treba posvetiti svim detaljima kao što su zadnja vilica zajedno sa oprugom i amortizerom, te ostale komponente ovjesa i cijelog donjeg dijela motora.

  • I ne zaboravite posušiti motor. S mašine ( koja je još možda topla od vožnje ) voda će lako ispariti, ali potrebno je obrisati felge, ramu, tank, i ostalo.

  • Ispolirajte obojane dijelove motora; tako čete spriječiti oksidaciju boje tijekom zime.

  • Standardno upozorenje koje se tiče svih koji peru motore sa miniwashem: pritisak vode koji proizvodi miniwash nije najpoželjnija stvar za Vaš motor. Budite oprezni kod rukovanja i nikako ne usmjeravajte snažan mlaz vode prema ležajevima, brtvama i ostalim osjetljivim dijelovima. Voda pod tako jakim pritiskom može prodrijeti kroz brtve, isprati mazivo, prodrijeti u ležajeve i slično. Budite oprezni!

               
 Image 
    Dobar primjer pranja motora 

Image
  Očigledno loš primjer pranja motora

10)Zaštita izloženih metalnih dijelova
            Predviđeno potrebno vrijeme: 10 – 30min

 Ne nanosite nikakve kemikalije ili maziva na disk pločice, kočione diskove i gume! Ovo poglavlje je posvećeno zaštiti  rame, felgi, lanca i sličnog. Ne petljajte s kočnicama. Ako slučajno dođu kontakt s nekom od kemikalija, temeljito ih očistite sa preparatom za čišćenje kočnica.

                 
                                                                  
 Image
 Sprej za čišćenje kočnica 

                                                         

  • Kako bi zaštitili metalne dijelove, nasprejajte izložene dijelove motora ( uglavnom odozdo ) sa nekim sredstvom koje sprječava hrdžu kao WD40. Ova vrsta zaštite spriječit će hrdžu i koroziju u njezinom napredovanju dok je motor uskladišten tijekom zimskog perioda.

  • Mjestima zahvačenima hrdžom  ( osim na diskovima ) potrebno je tijekom zime posvetiti posebnu pažnju što je posebno navedeno u dijelu „ Stvari koje je potrebno napraviti tijekom zime“.

  • Ako prilikom podmazivanja WD-om ili nekim sličnim proizvodom osim mjesta koje je trebalo podmazati odnosno tretirati zamastite i neku drugu površinu na motoru, obrišite to ili operite kako bi spriječili nagrizanje laka, kroma ili neke druge osjetljive površine tijekom zime.
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlaštenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi