Priprema motora za zimski san
Sadržaj
Priprema motora za zimski san
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Stranica 5

9.)  Pranje, sušenje i poliranje motora
Predviđeno potrebno vrijeme: Može trajati satima...

  • Tijekom zimskog perioda po cestama često ima puno soli koja je korisna u topljenju snijega i leda, ali zato nije za motore i ostala vozila. Stoga obavezno očistite tu sol i njene ostatke prije spremanja motora na zimski san. Neki od kućnih deterdženata i mlaka voda bit će dovoljni ili koristite neki od specijaliziranih šampona za motore koji jako dobro uklanjaju višak neželjenih masnoća, mušice i ostalu prljavštinu. Motor operite temeljito. To znači da posebnu pažnju treba posvetiti svim detaljima kao što su zadnja vilica zajedno sa oprugom i amortizerom, te ostale komponente ovjesa i cijelog donjeg dijela motora.

  • I ne zaboravite posušiti motor. S mašine ( koja je još možda topla od vožnje ) voda će lako ispariti, ali potrebno je obrisati felge, ramu, tank, i ostalo.

  • Ispolirajte obojane dijelove motora; tako čete spriječiti oksidaciju boje tijekom zime.

  • Standardno upozorenje koje se tiče svih koji peru motore sa miniwashem: pritisak vode koji proizvodi miniwash nije najpoželjnija stvar za Vaš motor. Budite oprezni kod rukovanja i nikako ne usmjeravajte snažan mlaz vode prema ležajevima, brtvama i ostalim osjetljivim dijelovima. Voda pod tako jakim pritiskom može prodrijeti kroz brtve, isprati mazivo, prodrijeti u ležajeve i slično. Budite oprezni!

               
 Image 
    Dobar primjer pranja motora 

Image
  Očigledno loš primjer pranja motora

10)Zaštita izloženih metalnih dijelova
            Predviđeno potrebno vrijeme: 10 – 30min

 Ne nanosite nikakve kemikalije ili maziva na disk pločice, kočione diskove i gume! Ovo poglavlje je posvećeno zaštiti  rame, felgi, lanca i sličnog. Ne petljajte s kočnicama. Ako slučajno dođu kontakt s nekom od kemikalija, temeljito ih očistite sa preparatom za čišćenje kočnica.

                 
                                                                  
 Image
 Sprej za čišćenje kočnica 

                                                         

  • Kako bi zaštitili metalne dijelove, nasprejajte izložene dijelove motora ( uglavnom odozdo ) sa nekim sredstvom koje sprječava hrdžu kao WD40. Ova vrsta zaštite spriječit će hrdžu i koroziju u njezinom napredovanju dok je motor uskladišten tijekom zimskog perioda.

  • Mjestima zahvačenima hrdžom  ( osim na diskovima ) potrebno je tijekom zime posvetiti posebnu pažnju što je posebno navedeno u dijelu „ Stvari koje je potrebno napraviti tijekom zime“.

  • Ako prilikom podmazivanja WD-om ili nekim sličnim proizvodom osim mjesta koje je trebalo podmazati odnosno tretirati zamastite i neku drugu površinu na motoru, obrišite to ili operite kako bi spriječili nagrizanje laka, kroma ili neke druge osjetljive površine tijekom zime.
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlaštenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi