Accommodation In Murter Croatia
Priprema motora za zimski san
Sadržaj
Priprema motora za zimski san
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Stranica 56.)  Zaštita usisa / ispuha
  Predviđeno potrebno vrijeme: 10min

 • Nakon što su se auspusi ohladili dok je paralelno s tim mašina još topla, u svaki auspuh našpricajte malo WD40 i pokrijte otvore sa poklopcem ili plastičnom vrećom  kako bi spriječili ulazak vlage u mašinu. Budite sigurni da vreća dobro prijanja uz auspuh te da nema mogućnost ulaska zraka, gumeni krajevi i gumice dobro rješavaju ovaj problem.

 • Isto tako prekrijte i zaštitite usis zraka u air box. Ako ste morali skidati tank kako biste nauljili cilindre ( prethodna točka ) odmah možete zaštititi i usis dok je tank dolje.

 • Također nije na odmet da zaštitite i «iberlauf» na air boxu.


7.)  Finalna provjera sistema napajanja gorivom
Predviđeno potrebno vrijeme: 5min

 • Ako ste ispravno slijedili drugi korak ovih uputa onda je gorivo sa stabilizatorom napravilo cijeli ciklus kroz sistem i nije potrebno čistiti karburatore od goriva.

 • Ako imate mogućnost odabirat da li želite motor staviti u položaj ON / RES / PRI ostavite ga u položaju ON. Ako imate ON / RES / OFF stavite ga u položaj OFF.

 • Ako Vaš motor nema niti jednu od ovih opcija i nema uopće «ručicu» za promjenu, to je vjerojatno zbog toga što ima direktno ubrizgavanje.


8.)  Skidanje i punjenje akumulatora

Predviđeno potrebno vrijeme: 5 - 45min

 • Motoru preko zime nije potreban akumulator stoga je najbolje da ga izvadite kako bi spriječili njegovo smrzavanje. Izvadite ga, stavite ga na toplo mjesto i napunite ga.
 • Akumulatori sadrže veliku količinu vode, a voda se prilikom smrzavanja širi. Ako vani dovoljno zahladi, kombinacije vode i kiseline u akumulatoru mogla bi se smrznuti i prilikom širenja uzrokovat oštećenja na samom akumulatoru. Kada dođu topliji dani i vani zatopli, te se smrznuta mješavina vode i kiseline u akumulatoru počne topiti počet će se cijediti po motoru i vitalnim dijelovima što nikako nije dobro jer može uzrokovati razne poteškoće.
 • Ako ćete uskladištiti motor na mjesto gdje neće biti izložen smrzavanju, nije potrebno vaditi akumulator osim radi redovnog godišnjeg čišćenja akumulatora i kutije u motoru gdje se inače nalazi. Nemojte zanemariti činjenicu da akumulator mora uvijek biti pun!

 • Kako bi Vaš akumulator bio postojan i sretan potrebno ga držati punog. Najbolji način za to je da ga stavite na «pametni punjač», koji ga puni točno onoliko koliko je to potrebno i neće ga pregrijavati i uništavati sa pretjeranim punjenjem. Dakle dovoljno je spojite akumulator na neki od «pametnih punjača» i uz povremenu provjeru razine tekućine možete zaboravit na njega u zimskom periodu.

 • Ako si ne možete priuštiti kupovinu «pametnog punjača», kupite običan 12v punjač te ga spojite na neke od raznih vrsta timera na tržištu te ga podesite tako da se akumulator puni svaki dan po 30-ak minuta.

 • Osim u slučaju da nemate «samoodržavajući» akumulator potrebno je s vremena na vrijeme provjeriti količinu tekućine da bi se uvjerili kako punjač nije svojim djelovanjem pomogao hlapljenju elektrolita. Ako je razina premala, dolijte destiliranu vodu kako bi se razina podigla na zadovoljavajući nivo.

 • Punjenje vršite u dobro prozračenim prostorima, posebno ako imate običan, a ne «samoodržavajući» akumulator. Razlog tome je što akumulator tijekom punjenja može proizvoditi hidrogenske plinove koji su poprilično eksplozivni.

 • Akumulator je također potrebno  držati čistim i urednim. Akumulatori kojima nije potrebno održavanje ne zahtjevaju nikakvo čisćenje osim kontakata za kleme, te ako je kiselina iscurila, a u tom slučaju najbolje je slijediti upute proizvođaća.  To su: očistite vanjštinu sa kombinacijom sode za kuhanje i vode kako bi nutralizirali kiselinu koja je iscurila – osim ako ste sigurni da niti malo kiseline nije iscurilo. Isto tako tretirajte i kutiju akomulatora na samom motoruu. Zatim očistite akumulator i unutrašnjost kutije gdje je akumulator učvršćen u motoru sa blagom kombinacijom vode i deterdženta. Kada završite sa čišćenjem i pranjem dobro krpom prebrišite kutiju i akumulator kako bi bili potpuno suhi. Za sve akumulatore: očistite držače klema za žičanom četkom ( drot kefa ) i namažite ih sa masti koja je dobar izolator prije nego što ga ponovno stavite u rad.

 Image Image
 Samoodržavajući akumulatorKlasični akumulator 

 Image
 Automatizirani punjač akumulatora
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlaštenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi