Priprema motora za zimski san
Sadržaj
Priprema motora za zimski san
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Stranica 54.)  Stavite motor na stendere

Predviđeno potrebno vrijeme: 5 – 10min

 • Ako Vaš motor ima centralni nogar, ne trebate ništa drugo nego ga samo postaviti na njega i možete odmah priječi na točku 5). Ako ipak nema…

 • Ako imate par stendera, odlično! Postavite motor na stendere i uskladištite ga.

 • Ako ipak nemate stendere, nemojte riskirati sa improvizacijom i postavljanjem motora na razne daske, cigle blokove ili gajbe od piva. To nije toliko neophodna stavka. Samo zapamtite da je tijekom zime potrebno posvetiti posebnu pažnju gumama. ( Vidi niže )

 ImageImage 
 Stander zadnjeg kotača  Centralni stander


                               5.)  Zaštita cilindara
Predviđeno potrebno vrijeme: 5 – 10min

 • Kod nekih modela motora možda će biti potrebno skinuti tank kako bi mogli pristupiti kablovima i svjećicama. Isto tako kod nekih modela bit će potrebno otpustiti ili u potpunosti ukloniti hladnjak ili hladnjak ulja. Kod nekih modela kablovi svjećica jako su dobro sakriveni i nepristupačni tako da čitajući ovaj članak vozači BMW-a i Moto-Guzzia sigurno imaju blažen osmjeh u odnosu na nas ostale ( pozdrav Jamesu ) jer je kod tih modela zbog specifičnosti konstrukcije i položaja mašine pristup kablovima i svjećicama pravi mačji kašalj u odnosu na druge modele.


Primjeri gdje se sve mogu nalaziti svjećice na nekim modelima:

                       
Moto Guzzi BMW R 1150 GS
 
 Image Image
 Ducati 999 – gore Ducati 999 - dole
 Image Image
 Kawasaki ZR7 Kawasaki ZX6R
 ImageImage

 • Nakon što se očisti prljavština oko rupe gdje se montira svjećica ( kompresor je idealan za ovu radnju ), uklonite svjećice i u sam cilindar nasprejajte ulje u spreju koje je moguće kupiti u trgovinama motorističke opreme ili opreme za plovila. Ako niste u mogućnosti nabaviti ovu vrstu maziva slobodno u cilindar stavite malo motornog ulja ( ili WD40 ) kako bi se stjenka cilindra premazala tankim slojem ulja ( maksimalno jedna mala žličica ulja po cilindru! ).

 • Ako iz bilo kojeg razloga ne možete skinuti svjećicu - - i ako se osjećate sposobnima - - skinite karburatore i nasprejajte malo maziva kroz usis. Ali zavrtite malo zadnju gumu dok je mašina u najvišem stupnju prijenosa ( pogledaj slijedeći paragraf ) kako bi bili sigurni da usisni ventili ne sprječavaju ulazak ulja u sve cilindre.
   
 •  Ako motor ima centralni nogar ili ste ga postavili na stender stavite motor u najviši stupanj prijenosa i pomoću ruke rotirajte zadnji kotač kako bi polaka pokretali mašinu. Prije ove radnje provjerite da je paljenje isključeno. Nakon približno 10 do 15 ciklusa rada mašine stjenke cilindara bit će dovoljno podmazane.
 •  Ako niste nikako u mogućnosti odvojiti pogonski kotač od podloge kako bi ga mogli okretati i na taj način razmazali ulje po stjenkama, svakako koristite ulje u spreju ili WD40. Oni se nešto bolje razmazuju i šire stjenkama od ulja.

 • Nemojte se zamarat kupovinom «Čarobnih Čudesnih Ulja». Sasvim sigurno imate nešto motornog ulja kod kuće koje je ostalo od zadnje promjene koju ste radili ili Vam je ostalo ulja koje ste ima za dolijevanje u mašinu. Takvo ulje isto tako bit će jako dobra alternativa raznim sprejevima. Cilj ovog podmazivanja cilindara je da bi se spriječilo « lijepljene « karika za samu stjenku. Motorno ulje odradit će izvrstan posao jer mu je to i namjena. Kao što vidite nikakvi tajanstveni i čarobni preparati nisu potrebni. Sve što trebate već imate.

 • Svjećice vratite na njihovo mjesto i pazite da ne pomiješate kablove! Kako bi zaštitili i navoj gdje su svjećice učvršćene možete ga lagano premazati sa kapljicom ili dvije istog onog ulja.

 • Kablove ( lulice ) slobodne posprejajte sa nekim prikladnim kontakt sprejem.

 • Ako ste prethodno uspjeli staviti motor u najvišu brzinu i rotirati zadnji kotač, stavite motor ponovno u neutral položaj. Možda će biti potrebno zarotirat malo zadnji kotač  kako bi lakše mogli « prešaltati «.

 • Nakratko preskočite na slijedeće poglavlje i pogledajte kratke upute o zaštiti usisa zračne kutije ( air box ).

 • Ako ste morali micati ili skidati tank ili kiler(e) ponovno ih pažljivo vratite na mjesto.
 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlaštenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi