Priprema motora za zimski san
Sadržaj
Priprema motora za zimski san
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Stranica 5


Ovaj članak napisan je sa namjerom da ga se slijedi prema redoslijedu. Razlog ovakvog redosljeda je da se maksimalno smanji izlaganje motora korozivnim tvarima i produlji njegov vijek i dobar izgled što je dulje moguće.
Ove upute napisane su s pretpostavkom da će motor biti spremljen više od jednog mjeseca i manje od jedne godine. Ako bi željeli uskladištiti motor na duže vrijeme postoje druge procedure koje bi trebali slijediti. Za skladištenje kraće od mjesec dana na temperarurama koje se ne spuštaju ispod nula stupnjeva ne trebate činiti ništa posebno sa motorom. ( Osim ako imate alarm koji može isprazniti akumulator, u tom slučaju morate napuniti akumulator, odspojiti alarm, ili će se u suprotnom akumulator isprazniti ). Ako će temperatura biti ispod nule odnesite akumulator u zatvoren prostor – ne želite da se smrzne.

1.)  Pronaći mjesto za skladištenje i nabaviti alat koji će biti potreban
Približno vrijeme: 1 -2 sata

Ovo je dobar korak za napraviti u početku planiranja kako ne bi morali sve u zadnji tren
.

 •  Pronaći dobro mjesto za motor. Držati ga podalje od ekstremnih temperatura, što u konačnici znači držati ga u    zatvorenom prostoru ako je to moguće, npr. u garaži. Kemijski spojevi iz plinova imaju tendenciju nagizanja i isušivanja plastičnih odnosno gumenih dijelova motora, stoga treba pripaziti da se motor ne izlaže takvim sredstvima. Također, električni motori i grijači generiraju ozon, koji je isto tako loš za gumu, stoga motor pozicionirajte što dalje od takvih izvora.

 • Ne stavljajte motor na mjesto gdje postoji i najmanja mogućnost rušenja odnosno prevrtanja. Pronađite mjesto sa što ravnijom površinom koji nije uz prolaz.

 • Neispravno je pozicionirati motor na prljavštinu ili zemlju gdje će vlaga koja isparava iz podloge te se skuplja ispod cerade uzrokovati koroziju nekih metalnih dijelova.

 • Vrlo važno:  napunite tank do vrha benzinom te po mogućnosti slobodno stavite neki od stabilizatora goriva koji se danas nude na tržištu. Razlog je vrlo jednostavan. Ako je tank polupun dolazi do kondenzacije što osobito smeta željeznim tankovima, a i samom gorivu.


 • Shoping lista:
 • Stabilizator goriva
 • Neko jeftinije ulje po vlastitom izboru
 • Uljni filter
 • ©ampon i ostali pribor za pranje i poliranje


 • Također ćete možda poželit kupiti ( ako već nemate ) alat potreban za skidanje tanka, air boxa, akumulatora i ostalih sitnica


2.)  Provozite motor, napunite tank, stabilizirajte gorivo
Predviđeno potrebno vrijeme: 1 – 2 sata

 •  Napravite koji krug s motorom i na povratku napunite tank do vrha. Bilo bi dobro da odmah dodate stabilizator goriva koji ste kupili prije punjenja tanka što će pomoći da se gorivo i stabilizator dobro pomiješaju u jednu fluidnu cjelinu. Naravno, kako bi tank bio što puniji gorivom kada ga spremate, pričekajte do kraja vožnje te zatim posjetite lokalnu benzinsku postaju.

 • Kako bi postigli da je motor što bolje zagrijan vozite se dovoljno dugo da bi mašina postigla optimalnu radnu temperaturu, te se u vožnji zadržite još neko vrijeme tim tempom. Vozite se barem 20 – tak minuta prije posjete benzinskoj postaji. Postizanjem radne temperature mašine ostvarujemo dvije prednosti:

 • Rješavamo se nakupljene kondenzacije u mašini
 • Dobro zagrijano ulje osim što je rjeđe na sebe veže prljavštinu i nusprodukte iz same mašine kojih ćemo se riješiti prilikom promjene tog ulja nekim novim.

 • Ako već niste do sada, dodajte prikladnu količinu stabilizatora goriva u tank čim se vratite na mjesto skladištenja motora. Kako bi bili sigurni da je gorivo sa stabilizatorom prošlo kroz cijeli sistem morat ćete ostaviti motor da radi od prilike 5 minuta. Ako motor skladištite u zatvorenom prostoru budite oprezni i svjesni nastanka otrovnog ugljičnog monoksida prilikom izvođenja ovog postupka.

 • Stabiliziranje goriva vjerojatno je najbitnija stvar kod skladištenja Vašeg motora. Gorivo je smjesa desataka različitih sastojaka. Tijekom vremena hlapljivi sastojci će isparavati ostavljajući za sobom talog koji može oštetiti karburatore i onemogućiti njihov rad. Stabilizator goriva svojim djelovanjem opsežno sprječava ovakvu pojavu. Gorivo se mora stabilizirati prije skladištenja motora. Čak i ako vaš „ljubimac“ nema karburatore.Image
                                                                       3.)  Promjena ulja
Predviđeno potrebno vrijeme: 1 sat

 • Promjenite ulje prije skladištenja. Staro ulje je sagoreno i sarži štetne tvari. Stoga promjenite ulje i uljni filter sada dok je motor još topao od vožnje. Ovo je druga vrlo važna stvar kod skladištenja motora i vrlo vjerojatno jedina koj će imati trajne posljedice na vaš motor ako ju preskočite.

 • Pobrinite se da staro ulje prikladno deponirate na deponiju, a nikako ne u kanal, slivnik i tome slično.

 • Napravite normalnu promjenu ulja i ulijte ga u mašinu kao što je navedeno u korisničkim uputama ( manual ).


 • Kako čete se vjerojatno riješiti tog ulja samim početkom slijedeće sezone nema potrebe da uzimate zadnje, najbolje i najskuplje ulje. Kupite jeftino ulje do nekih 30 kn/l.

 • Nakon što promijenite ulje upalite motor na dobro prozračenom mjestu. Rad mašine kroz nekoliko minuta osigurat će pravilnu distribuciju ulja u mašini i poništiti djelovanje ostataka starog ulja. Nakon nekoliko minuta ugasite mašinu i vratite motor na mjesto skladištenja.
 • Ovaj korak nakon promjene ulja učinite samo ako je mašina još topla. Ne činite ovaj korak ako se je mašina ohladila jer uzastopno paljenje mašine stvara kondenzaciju u samoj mašini. ( Iz ovog istog razloga nije preporučljivo paliti mašinu tijekom zime. )


 

Add comment


Security code
Refresh

« Prethodna   Sljedeća »
Da li ste zadovoljni uslugom ovlaštenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

OKTANSKA VRIJEDNOST GORIVA

Medjutim, da li će nam ona brojka 92, 95, 98, 100 reći koje je gorivo jače ili slabije po kaloričnoj vrijednosti?? Da li je gorivo sa  98 oktana jače od goriva sa 95 oktana?? Nije to u potpunosti tako. Oktanska vrijednost goriva nam ne govori koliko je određeno gorvo jako ili slabo. Govori nam koliko je otporno na detonaciju.                           

 

 

Novi Moto Oglasi