Customs / Prerade
Visoka moda
James1100   
Vijesti, Customs, Visoka moda , Karl Lagerfeld , Chanel , Momo bikes , cafe racer , Triton

Vjerojatno nije problem shvatiti da nisam tip kojeg puca visoka moda, a i ono malo što slučajno uhvatim na televizijskom programu me dovodi do stava da mi Karl Lagerfeld ide jako na živce svojim „janikadnestarim“ imageom, ali evo, došlo je vrijeme da i njega spomenemo na ovom portalu.


 
Japanci iz drugog kuta gledanja
James1100   

Image

 Da parafraziram naše turističke djelatnike: Japan je „mala zemlja za veliku moto industriju“. Naravno da nisam rekao ništa što nisu već prastare činjenice, ako kažem da njihova industrija vlada svijetom motornih dvokotača već debelo preko 30 godina. Početak uspjeha je baziran na prvim serijskim četverocilindrašima, dovoljno visoke kvalitete sa konkurentnim cijenama.

 
Fillipo Barbacane
James1100   
Fillipo Barbacane

U svim člancima do sad, bavio sam se važnim ljudima na custom sceni, i uvijek se radilo o ljudima koji  su prerađivali Harleye.  Iako to nije bio uvjet za pisanje o njima, istina je da je taj stil nastao u Americi, na toj marki motora, a i to je bio teren na kojem je većina stekla svjetsku slavu, iako nisu svi bili Amerikanci. Glavni razlozi po kojem sam birao ljude o kojima ću pisati je bila njihov smisao za oblike, stručno znanje, najviše inovativnost jer je to ogromna scena. Ovaj put, riječ je o čovjeku koji ne radi Harleye, nema veze s Amerikom i ne radi isključivo američki stil prerada.

Fillipo Barbacane

 
Harley Davidson - projekt Nova
James1100   

Harley Davidson - projekt Nova

Nerođeno dijete Harley Davidsona...
Prvi muscle bike...
V-rod prije V-roda...
Američka napredna tehnika...
 
Kad nemoguće postane stvarnost
Motoklub   

 Amen Design

Premda na prvi pogled djeluje kao izložbeni primjerak, neobičnim chopperom može se upravljati kao i svakim drugim motociklom

 
Krugger Goodwood
Motoklub   

LUDE SEDAMDESETE

Image

Autor ovog neobično oblikovanog vozila inspiraciju je pronašao u dizajnu natjecateljskih motocikala iz sedamdesetih, a snagu u modernom V-twinu iz Harley-Davidsona

 
Chopper pojmovi
James1100   

Chopper  pojmovi

… i uz to neka objašnjenja. I opet pišem o vrsti motocikala ili motociklizma koja potiče s drugog kraja svijeta i koji nema neku veliku tradiciju u našim krajevima, iako fanova ima mnogo. Naravno, nebih pisao da ne mislim kako ovakva tema nije interesantna, čak i onima koji voze sasvim različite motore od choppera.
«Pojmovi» iz naslova su zato što je u svemu tome nastao jedan cijeli mali jezik., a ako vam se desi da čujete rečenicu kao što je ova: «Napravio sam guščji vrat, stavio gore kikiriki, pa nakon toga Kralja i kraljicu i na sve to lijepo paše strijelac na ptice!», nemojte misliti da je čovjek poludio, on je složio interesantan motor u stilu sedamdesetih. Naravno, ovakvu rečenicu nećete čuti u Hrvatskoj, ali neki izrazi su usvojeni i kod nas, a da nismo ni znali od kud potječu, ili ih koristimo za druge stvari. Uz to, objasnit ćemo i neke osnovne stvari u vezi choppera koje će pomoći razumijevanju tematike.


 
Svjetski custom prvaci - 2008
James1100   
Svjetski custom prvaci - 2008

Ovu godinu nisam baš pozorno pratio custom scenu, tako da su mi promakli mnogi detalji koji bi mogli biti interesantni, ili neki likovi koji nama ovdje nisu poznati, a mogli bi također biti zanimljivi.
Ipak, jednu stvar sam pravilno predvidio početkom ove sezone: trend su raceri ili motori koji su na neki način inspirirani tim starim linijama. Među njima još je i poneki motor koji je inspiriran oldtimerima, ali ne sportskim nego onim običnim, romantičnim motorima. Moderne linije koje su prevladavale do prošle godine, danas nisu «in». Marcus Walz i njemu slični, nisu interesantni sucima i ostalima koji ocjenjuju custome i proglašavaju pobjednike.
.
 
Fred Kodlin
James1100   
Ovaj put pišem o jedinom evropskom graditelju motocikala koji je dosegnuo sam vrh na custom sceni, onom kojeg stavljaju rame uz rame sa Perewitzem, Arlen Nessom i ostalima

Fred Kodlin

Fred Kodlin

je njemačka legenda bike buildinga. Uz dugi staž i ogroman broj motocikala izašlih iz njegove, nekad radionice, a danas tvornice, njegova je odlika univerzalnost, sposobnost praćenja tuđih stilova, ne imitiranja, jer su ti proizvodi ipak prepoznatljivi i pokazuju potpis autora, a uz to i izrade originalnih linija kod show bikeova kao i miješanja raznih stilova. Radi sve od klasičnih choppera, do motora koji su sad u trendu i tribute bikeova. Jedini neamerikanac u IMBBA Hall of fame.
 
Russell Mitchell
James1100   
Opet je vrijeme da spomenem jednog od rijetkih neamerikanaca među stvaraocima custom motocikala:

Russell Mitchell

Image


 
Jesse Rooke
James1100   
Image

je mladi majstor koji je na velika vrata vratio sport među oblike custom motocikala. Iako nije bio prvi koji se bavio racerima, nakon njega ta je linija postala trend koji je danas vrlo aktivan.


 
Chica i Zero
James1100   
Image

Japanci su već prije 30-tak godina zauzeli najveći dio moto-svijeta. Četiri velika industrijska igrača, hiperprodukcijom proizvode vozila na dva kotača u svim klasama koja su kvalitetna i cjenovno dostupna širokom krugu ljudi. Uz pokoju evropsku tvornicu i jednu američku koje sudjeluju na tržištu, danas će na spomen motocikla prosječan potrošač prije spomenuti ime neke japanske marke nego neke iz ostalih zemalja. Ali i među ljudima iz zemlje izlazećeg sunca, postoje zaljubljenici u povijesne tehničke vrijednosti, motore iz zemalja gdje je nastala ta vrsta vozila, a također i kreativni ljudi koji vole originalnost i ne žele biti dio mase. Kako su ovdje tema majstori koji rade američke linije motocikala, spomenut ću dva Japanca koji su unijeli nešto svježe i originalno u custom scenu, a tu je teško napraviti nešto dotad neviđeno. Zajedničko im je da su ljubitelji starijih modela Harley Davidsona i da su vratili neke starije linije prerada, a odmaknuli se od modernih choppera i cruisera kakvi se danas rade. Naravno da su dali inspiraciju i drugima te danas nisu jedini koji rade takve motore, ali ipak, svaki njihov motor je prepoznatljiv po posebnom, «japanskom» stilu customa i da ih je lako prepoznati. Nisu jedini Japanci koji su poznati, ali su bili prvi i svakako su najvažniji te ih zbog toga stavljam u «Legende»


 
«« Početak « Prethodna 1 2 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 12 od 24

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi