Povijest Motociklizma
Cyclone - još jedan vrhunski američki trkaći V-Twin
Oldbiker   
Još jedan američki uradak koji je itekako obilježio povijest motociklizma:

CYCLONE V-TWIN

Cyclone

Američka povijest u cjelini, specifična je u usporedbi s recimo europskom i to s više aspekata, a najviše zbog svog ekonomskog razvoja i pionirskog duha koji je bio dugo vremena prisutan na tim prostorima. Svakako je i razvoj dvotočkaša bio drugačiji nego u ostalom dijelu svijeta, često ne tako inventivan i originalan, ali i preko 'velike bare' nalazimo na bisere moto industrije koji su ostavili dubok pečat na razvoj motociklizma uopće.

 
Williamson - britanski bokser puno prije BMW-a
Oldbiker   
Image

Engleski razvoj motocikala datira još iz 19. stoljeća i svakako je jedan od najzanimljivijih u povijesti motociklizma. Doduše moramo biti sasvim iskreni i reći da je bio pomalo 'konzervativan', ali poznajući tu poznatu britansku karakternu osobinu uz apsolutno držanje do tradicije, to i nije tako čudno. Uz sveopće poznate marke koje su počele sa produkcijom postojale su i male tvornice, tada gotovo radione, iz kojih je često izašao biser moto tehnike tog vremena, a često je ostavio duboki trag u povijesti motociklizma uopće.
 
Crocker - nepoznato, legendarno ime
James1100   
Image

ranoj povijesti motocikala postoji još jedna, na neko vrijeme izgubljena priča, koja se u posljednjih nekoliko godina ponovo otkriva i oduševljava zaljubljenike, i to čak i one koji su zainteresirani isključivo za moderne strojeve. To je sasvim prirodno, ako znate da Crocker nazivaju „prvim  američki superbike-om“. Takva je situacija u Americi gdje bi netko očekivao da veća publika zna za ovog nekadašnjeg  proizvođača motocikala. Kod nas, nikad nisam čuo ni pročitao o ovoj firmi.
 
Krize u moto industriji kroz povijest
Oldbiker   
 Krize u moto industriji kroz povijest

Svima su danas puna usta krize, od premijera, televizije ali i običnih ljudi u svakodnevnom razgovoru. Kažu svjetska je recesija, pa moramo 'stezati remen', štedjeti, ne ulaziti u nikakva velika ulaganja. Sve to pogađa i moto industriju, kao i sve ostale privredne strukture u cijelom svijetu.
 
Aprilia
wulfy   

Aprilia Povijest - Logo

Uobičajna vijest u Evropi krajem sedamdesetih godina prošlog vijeke ja da se ta i ta fabrika zatvara jer ne izdržavaju nalet iz Japana. Ako se ne zatvara onda bitno smanjuje proizvodnju. 

 
BMW
wulfy   

 Image

Od prvog samostalnog motocikla, pa do današnjih dana Bayerische Motoren Werke je ostao vjeran jednom te istom konceptu, a to je dvocilindrični bokser motor, kvačilo i mjenjac u automobilskom fazonu (suvo kvačilo) i finalni prenos kardanom.

 
Moto Guzzi - una storia importante
James1100   

Image

Kao i kod mnogih drugih brandova, osnovanih u  ta pionirska vremena, i ovo je priča o velikoj strasti i entuzijazmu koja je bila glavna pokretačka snaga osnivača, ali u slučaju Moto Guzzia, i još mnogih osoba koje nisu bile na vodećim mjestima u toj firmi, nego su bili uposlenici, a neki od njih čak ni to, veze nisu imali sa samom tvornicom, a značajan su dio njene povijesti. 

 

 
Pannonia
Oldbiker   
Pannonia
Pannonia

Kada je Sovjetski Savez 'navukao' takozvanu Željeznu zavjesu između istoka i zapada, sve zemlje istočnog bloka unutar Varšavskog pakta bile su primorane na vlastiti industrijski razvoj. Tako je bilo i sa razvojem motocikala, nije bilo nikakvog uvoza osim unutar zemalja pakta, ali gotovo sve zemlje su imale svoju produkciju, Jawa u Čehoslovačkoj, MZ u DDR-u, a Pannonia u Mađarskoj. 
Jawa - Racing modeli
Oldbiker   
Jawa Logo
Kao što je bio MZ, tako je i Jawa firma čije su motocikle posjedovali mnogi koji u nekadašnjoj Jugoslaviji nisu mogli kupiti ništa jače. Gotovo svima se urezalo u sjećanje vjerojatno model 350 koji je uz dva cilindra imao i dva auspuha, što je tada bilo vrlo bitno. Ali te Jawe nisu bile niti sjena nekadašnjoj jakoj češkoj firmi i njenim modelima, jer povijest seže daleko, još u 1929. godinu.


 
Povijest KTM motocikla
Beeblebrox   
KTM

KTM motocikli se proizvode u Europi, te imaju nevjerovatan niz pobjeda na relijima diljem svijeta. Imaju dvije namjene, malo su više orijentirani na off road utrke, ali jednako dobro se ponašaju na cesti. Model Adventure je najpoznatiji KTM-ov model.


 
MZ - racing modeli
Oldbiker   
MZ Logo

Gotovo svi stariji čitatelji, koji su započinjali svoju motociklističku karijeru vjerojatno se danas sa sjetom sjećaju dana kada su sa Tomosa prelazili na MZ-a ili Jawu. Bio je to uvijek veliki korak, jer se ipak prelazilo sa neke manje kubikaže na ipak respektabilnih 250 ili 350 kubičnih centimetara. Doduše moglo se tu birati i između 125,150,250 i 350 kubika, ali redovno se uzimalo najjače što se moglo tada u trgovinama ondašnje Juge  kupiti.


 
Rudge Ulster
Oldbiker   
Rudge Ulster

U današnje moderno vrijeme često pričamo o inovacijama u moto tehnici, često zbog neinformiranosti pridajući neke zasluge japanskim proizvođačima, no najčešće je to daleko od istine. Gotovo sve što se moglo izmisliti na polju moto industrije napravljeno je između dva svjetske rata, a jedan takav inovatovan uradak opisati ćemo u ovom tekstu. Firma Rudge, punim nazivom Rudge Whitworth nastala je još davne 1894. kada je proizvođač bicikala Whitworth Cycles kupio konkurentsku tvornicu Rudge.
 
Belgijski FN - drugi redni četverocilindraš
Oldbiker   
Belgijski FN - drugi redni četverocilindraš

FN - skraćenica od 'Fabrique Nationale D'Armes de Guerre' ( Nacionalna tvornica oružja za ratovanje ) počinje sa proizvodnjim motocikla odn. bicikala s dodanim motorom još 1900. godine.

 
JAMES
black&white   

James

Proizvodnja (Harry James) počinje 1902g. modelom A. To je bio bicikl u čiju je ramu ugrađen motor"Meriva" sa 1.5 ks koji je imao pogon na zadnji kotaš pomoću kožnatog remena.
Te godine konstuiran je i model B- bicikl koji je upotrebljavao "Derby" motor sa 2 ks također smješten u okvir bicikla, pogon je bio na zadnji kotač pomoću valjčića koji je pokretao zadnji kotač putem trenja!


 
Vespa
wulfy   

vespa

Piaggio je bila tvornica aviona.

Poslije drugog svjetskog rata Italija je bila razorena bez dobrih putova .

Tvornica PIAGGIO je preživjela rat.


 
NIMBUS
black&white   

NIMBUS

Danska

" Ti možeš napraviti i bolje" bile su riječi vlasnika tvornice  A. Fishera, koje su mu prozujale kroz glavu u trenutku kad je jednog dana vidio strani motocikl u svojem gradu!
Nakon nekoliko godina, odnosno 1921 počela je proizvodnja Nimbusovog modela, model-A


 
Ariel Square Four 1000
oldbiker   
Image

Jedini motocikl s kvadratnim rasporedom cilindara


U povijesti motociklizma nailazimo na razne koncepcije motora, od jednog do šest ili čak osam cilindara, te također razne položaje od klasičnog monocilindraša s vertikalno postavljenim cilindrom, do V, boksera te poprečno ili dijagonalno postavljenim motorom ( u smjeru vožnje op.a. ). Čak se pokušalo i sa zvjezdastim motorom, poznatim iz avio tehnike. Bilo je i boksera od 4 cilindra s cilindrima postavljenim jedan iznad drugog. No nitko nikada nije postavio cilindre u kvadratni raspored prije ili poslije Ariela i to modela kojeg ćemo danas opisati.


 
Yamaha - Predanost savršenstvu
Beeblebrox   
Image

U počecima stvari često se nalaze naznake smjera kojim će one krenuti u budućnosti. Ovo je posebno istinito u slučaju prvog modela YA-1 tvrtke Yamaha. Stvoren je u potrazi za naprednim novim tehnologijama, a primarni cilj mu je bilo pobjeđivanje na utrkama.
YA-1 je od samog početka imao misiju, a kestenjasto crvena boja koja je u to doba bila moderna je samo utjelovljenje Yamahine opsesije savršenim dizajnom. Tad se razvila Yamahina strast za tehnnologijom malih agregata koju su primijenili na ovom dvotaktnom motoru od 123 ccm.


 
NSU Kompressor
Oldbiker   
Image

 Iako o ovoj tvrtki danas malo tko od novih generacija nešto zna, NSU je bila između dva svjetska rata, ali i iza drugog svjetskog jedna od najvećih svjetskih auto-moto kuća. Kratica NSU dolazi od 'Neckarsulmer Strickwaren Union' što će reći da je firma započela svoj rad izradom mašina za izradu tekstila još davne 1873. Osnivači tvrtke Christian Schmidt i Heinrich Stoll već 1897. osnivaju unutar NSU Werke posebnu firmu za izradu bicikala, koja će se kasnije razviti u tvornicu za izradu automobila i motocikala.


 
HOREX
black&white   
Image
1923.g. Fritz Kleemen izgradio je tvornicu(HOREX-ENGINE FACTORY L.t.d)
Ta tvornica je dobila ime po njegovom gradu HOnburg i očevoj tvornici stakla REX. Kleemen se bavio moto utrkama i želio je konstruirati svoj motocikl koji bi prvenstveno služio za moto trke.


 
Povijest i nastanak MC-a
Blacky   
Image

Motorcycle club
Ovaj članak je o "American-style" motorcycle clubs (MCs) kao specifičnom kulturnom fenomenu, ne motorcycle riding clubs u rodnom smislu pojma.
Motorcycle Club (MC) “Motoristički club” je organizirani club vozača motocikala koji prate serije tradicionalnih pravila za prisustvovanje u club-u, uključujući, ali ne i limitirano na, grupu izabranih službenika; probni period za nove članove; nošenje specifične klubske zakrpe u dodatku sa pojmom "MC"; mreža privatnosti o njihovoj internoj strukturi, zakoni, i članstvo; I određeni nivo prisegnute vjernosti drugim članovima club-a. 
Povijest Honde
Beeblebrox   

.:: The Power Of Dreams ::.
Image

 
Povijest Husqvarne
Beeblebrox   
Image

Za većinu ljudi, povijest Husqvarna motocikla, usko je povezana s dugom serijom pobjeda na Svjetskom prvenstvu u motokrosu, koje je Husqvarna postizala 1960-ih, 70-ih i 80-ih. Ali povijest Husqvarninih motocikla seže puno dalje. Upravo kao i mnogi drugi proizvođači motocikla, Husqvarna je počela s proizvodnjom bicikla.


 
Lea-Francis
Street Illegal   
Image

Iako je malo tko čuo za ovu marku motocikala, te su se jako malo zadržali na popisu proizvođača motocikala, mislim da itekako spadaju u rubliku Povijest motocikala, jer su sa svojom proizvodnjom motociklala bili jedni od pionira proizvodnje motocikala na području današnje Velike Britanije.


 
Konig
oldbiker   
Image
Oko mi je zapelo za jedan izuzetan uradak iz kraja 60-tih i početka 70-tih godina prošlog stoljeća. U vodama moto utrka još uvijek su dominantni engleski i talijanski četverotaktni strojevi, iako su japanske korporacije već pustile svoje pipke i osluškujući nove trendove započinju projektiranje svojih novih uspješnih modela. Još nije započela najezda dvotaktne tehnike u kraljevskoj klasi moto GP-a, još je MV Agusta dominantna  s naravno najvećim od najvećih vozača, 15-strukim svjetskim prvakom Giacomom Agostinijem.
 
Megola
StreetIllegal   
Image
Megola je bio njemački proizvođač motocikala koji je proizvodio motocikle od 1921. do 1925. godine i ostao upamćen kao motocikl koji je imao neobično smješten pogonski agregat u prednjem kotaču.

 
Mercury –
StreetIllegal   
prvi britanski skuteri

Image
Mercury Industries Ltd. tvornica u Birminghamu osnovana je 1947.godine kao proizvođač bicikala, kasnije malih motocikala i skutera. Sa biciklima je posao išao jako dobro i tih godina proizvodnjase proširila i u obližnji grad Dudley. 1956. godine kompanije počinje sa proizvodnjom 49 kubičnih 'Hermes-a' i 50 kubičnih 'Mercette-a' skutera. 1957. godine proizvode i svoj prvi motocikl imena 'Grey Streak'. Bio je to mali i lagani motocikl koji je imao motor Villiersa i 98 kubika, a koštao je tadašnjih 85.10 funti.
 
A. H. Haden –
StreetIllegal   
posljednji motocikl svojeg imena

Image
A. H. Haden motocikli dolaze iz Birminghama, Engleska, a proizvodili su se od 1912 do 1924. godine.  Haden je prvo počeo kao tvornica bicikala u Hockleyu, u Birminghamu. Počeli su kao Kelly's Directory  1882. godine i prvenstveno su proizvodili tzv. sigurne bicikle (bicikli sa prvim malim kotačem a zadnjim velikim). Posao je krenuo od oca i sina,  G.J. Haden i Alfreda H. Haden. Kompanija je svoje veliko razdoblje imala između 1902 do 1912 kada su proizvodili velike količine sigurnih bicikala.

 
Wankel motocikli
oldbiker   
Image
Vrlo je teško projektirati nešto revolucionarno novo, a da će to 'nešto' imati praktičnu primjenu, i akceptirati se u masovnoj proizvodnji. Diesel i benzinski Otto motori već preko stoljeća u raznim izvedbama pokreću cestovna vozila, brodove, podmornice …itd. ali i motocikle.

 
Minerva
StreetIllegal   
Image

Uvod
Iako danas svi misle kako su se motocikli proizvodili jedino u 'razvikanim' zemljama poput Njemačke, Engleske ili Francuske, malo tko danas zna da je u Europi početkom 20. stoljeća bilo na stotine 'malih' proizvođača motocikala koji su se nalazili u Švicarskoj, Austriji, Belgiji, Nizozemskoj, Mađarskoj i drugom zemljama za koje mnogi misle da nemaju ama baš nikakve veze sa proizvodnjom motocikala. No takvi se varaju. Minerva motocikli dolaze iz Belgije i proizvodili su se od 1901. do 1909.

 
PRIČA O HARLEY – DAVIDSONU
Toldi   
Image
Priča o Harley – Davidsonu počinje zapravo godine 1901. idejom da se otklone naporne strane vožnje biciklom. Godina 1903. snažno je obilježila putnički prijevoz. Henry Ford pojavio se sa svojim Modelom T, a braća Wright bili su prvi kojima je uspjelo odletjeti do nekog drugog mjesta. U to vrijeme dva su se entuzijasta, 21-godišnji Wiliam S. Harley i njegov prijatelj iz djetinjstva Arthur Davidson odlučili svoje konstrukcijske skice provesti u stvarnost.

 
OPRA - Rondine
oldbiker   
Image
OPRA - Rondine 500 - prvi poprečno postavljen 4-cilindraš
Redni linijski poprečno postavljen četverocilindraš nekako je svima u glavama kao produkt japanske industrije, no povijest takve vrste motocikla seže u daleke godine između dva svjetska rata, točnije u 1927. godinu.

 
IZH
StreetIllegal   
Motocikli za rusku tajnu službu
Image

IZH je tvornica oružja, motocikala i automobila iz Rusije. Najpoznatija je po 'kalašnjikovu', ali nije mi namjera ovdje pisati o oružju nego o motociklima. IZH je bila jedna od najveći tvornica motocikala u Rusiji, neki kažu čak veća i od Urala do raspada USSR-a. Rusi su svojevremeno bili drugi na svijetu po proizvodnji motocikala odmah iz Japana do '90-ih godina prošlog stoljeća. Do '90-ih godina napravili skoro 11.000.000 motocikala, no bez obzira na veliku proizvodnju i brojke malo tko je čuo za ruske motocikle i oni su na zapadu bili i ostali potpuna nepoznanica. Zašto je tome tako teško je reći, no najvjerovatnije je tome razlog različito političko stajalište Istoka i Zapada.

 
Povijest motociklizma –
StreetIllegal   
kako je to sve u biti počelo
Image

Čovjek je oduvijek imao želju putovati. Putovati dalje, brže i više. Imao je želju upoznati svijet oko sebe, imao je želju zaputiti se daleko od svoga prebivališta, imao je želju ta daleka mjesta otkriti i drugima, pokazati gdje još nitko drugi nije bio i pohvaliti se time. Kroz stoljeća čovjek je putovao snagom svojih mišića, nakon toga zaposlio je konje, pa brodove, pa balone, a naposljetku se sjetio da mu treba još nešto brže, jače i pouzdanije od konja, brodova i balona. Ali kako da ide tako daleko?Što treba izumiti? Brže brodove?

 
OPEL motocikli
oldbiker   
Image
Tvrtka Opel osnovana je od braće Opel davne 1862. godine i proizvodila je šivaće mašine. Godine 1899. kupuju tvornicu automobila od izvjesnog Friedricha Lutzmanna, i počinju izgradnju vlastitih pogona u Russelsheimu gdje je i danas sjedište firme. Ali našu pažnju zaokupiti će produkcija motocikala koju je Opel imao između 1901. i 1930. nakon čega je kompletnu produkciju i pogone prodao firmi NSU.

 
Munsch Mammut
oldbiker   
Image


Ponekada u povijesti motociklizma nailazimo na motocikle kojima pridajemo važnost, a djelo su jednog konstruktora koji su svoju ideju uspjeli materijalizirati, a ponekada i stvoriti produkt vrijedan divljenja i svrstati ga zauvijek u povijest.

 
Brough Superior
oldbiker   
Image

Ponekad u povijesti motociklizma nailazimo na osobe koje su imale dobru ideju, viziju, a ako je to bilo popraćeno s financijskom podlogom uspjeh je rijetko izostao. Takav je bio i George Brough, koji je radeći u tvornici svog oca, a istovremeno se bavio i moto utrkama. Ali u glavi mladića bila je ideja: napraviti najbolji motocikl dosada. Istodobno,  on je bio i izvrstan trkač, ali i čovjek koji je znao zainteresirati veliki broj ljudi za svoj projekt.

 
INDIAN-modeli kroz povijest
black&white   
Image

Indian Motorcycle Manufacturing Company - Američka najstarija tvornica motocikala koju su osnovali George M. Hendee i Carl Oscar u Springfieldu, Massachusets,1901.g., dvije godine ranije nego što je svijetlo dana ugledao legendarni proizvođač motocikala Harley-Davidson!

 
Ural
Street Illegal   
Image

Motocikl koji je spasio Rusiju
Priča o Uralu počinje 1939. godine tijekom početka priprema USSR-a za II. svjetski rat. Sovjetski savez je znao da ću uskoro započeti rat protiv Adolfa Hitlera i njegovog Trećeg Raja. Joseph Staljin je naredio svojoj vojsci da bude u stanju visoke pripremljenosti na svim poljima i sa svim postrojbama, ponajviše uključujuću sovjetske zemljane snage za obranu od njemačkih Panzer divizija. Rusi su uvidjeli nedostatke poljske armije tijekom njemačkog napada na Poljsku u operaciji Blitzkreig, a to je bila loša i neučinkovita mobilnost kopnene vojske.
 
Povijest Suzukija
Street Illegal   
Image
Ride the winds of change
Suzuki Motor Company osnovao je MICHIO SUZUKI, sin japanskog farmera i trgovca tekstilom. MICHIO SUZUKI rođen je u Hamamatsu, malom gradiću udaljenom 200km od Tokya 1887. godine. Kako je mlađi Suzuki rastao, sve je više učio i ulazio u posao sa tekstilom. 1909. godine, kada je imao 22 godine konstruirao je drveni tkalački stan koji se pokretao na pedale. Počeo prodavati taj svoj izum te je iste godine osnovao Suzuki radionicu za proizvodnju tkalačkih stanova.

 
Povijest kawasakija
Street Illegal   
Image

Uvod
Nakon pretraživanja interneta, nisam mogao pronaći niti jedan tekst na hrvatskom jeziku o povijesti kawasakija. Stoga sam si malo dao truda i pronašao dosta informacija o kawasakiju na raznim internet stranicama no sve na stranim jezicima. Malo mi je čudno da ni na službenim stranicama firmi koje prodaju kawasakijeve motocikle nema ništa o povijesti tvrtke čije proizvode prodaju.

 

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi