Tehnika
Brakko kočnice
James1100   
Brakko kočnice

Firma Brakko je na sajmu u Milanu tržištu ponudila svoj inovativni sistem kočnica nazvan "CWB system" (Combined Wheel Brake). Opet se radi o obodnom disku pričvršćenom na naplatak, ali za razliku od Buellovog sistema, ovaj put je kočioni disk smješten na središnju os kotača, između paoka ili žbica.

 
Bacate li filter ulja??
Lukas   

Bacate li filter ulja??

S obzirom na svoje iskustvo želio bih vam uputiti par savijeta koji su vezani za održavanje motora tj. otkrivanja stanja agregata na motoru, skuteru ili kako ga već zovete.
Naime, standardni postupak promjene ulja i filtera su više manje svima poznati. U servisu obično i ne pitamo jel je sve u redu nego samo platimo i odvezemo motor. Medjutim, ima jedna mala radnja pomoću koje možemo vidjeti da li se naš agregat troši normalno ili nenormalno pod time misleći na sve metalne dijlove u motoru koji su podložni habanju.

 

 
Hibridni pogon skutera- PART 1
Lukas   

 Hibridni pogon skutera- PART 1

Kako je već prije rečeno u jednoj od tema o Piaggiovom hibridnom modelu ja se nebi htio previše ovdje osvrtati na proizvođače nego na sama tehnička svojstva te izvedbu hibridnog pogona.
Općeniti cilj izradbe skutera je bio da se građanima napućenih gradova omogući brzo, jednostavno i efikasno transportno sredstvo koje ujedno manje zagađuje okolinu svojim ispušnim plinovima te je relativno pristupačno po cijeni. Naravno da uvijek tu postoje iznimke u korištenju tih prijevoznih sredstava kao i cijene koje ne rijetko prelaze i vrijednosti malih automobila.

 
Podešavanje ventila
Lukas   
Podešavanje ventila na Beverly-u 250

S obzirom da je bilo vrijeme da se malo pogledaju ventili na motorćeku, morali smo i to napraviti. Samo kratki look na zazor  ventila da poštimamo orkestar da lijepo svira.
U principu, malo je zeznuto jer se opet trebaju raastavljati plastike da bi se lakše pristupilo samoj glavi motora, ali što se mora nije teško.


 
Lambda (O2) sonda
Lukas   
Lambda sonda

Da li ste primjetili da na ispušnom sustavu novijih motocikala postoji nekakav element koji nam „strši“ pod pravim kutem iz ispušnog kolektora i da su spojene nekakve žice na njega?
Ako jeste, a niste znali o čemu je riječ, sada ću probati malo pobližje objasniti što je to.
Senzor kisika u ispuhu tzv.  lambda sonda je jedna od ključnijih senzora tj. davača u sustavu kontrole ubrizgavanja goriva u motor i ispunjavanju ključnih uvijeta za uporabu katalitičkih konvertera tzv. katalizatora.
Ona se koristi za davanje informacije o količini kisika u ispušnim plinovima kako bi na taj način mogli vidjeti da li nam je smjesa goriva i zraka bogata ili siromašna.  Naravno da mi to ne vidimo nego se taj podatak u obliku el. signala šalje u ECU (eng., Electronic Control Unit) motora koji na taj način raspoznaje stanje ispušnih plinova.


 
Podmazivanje motora
black&white   
Image
Poznato je da je podmazivanje, a samim time i odabir kvalitetnog ulja bitno za ispravan i dugotrajan rad naših  motocikala.
Kaj se ulja tiče, najbolje je koristi ono koje propisuje proizvođač, znači određene viskoznosti i gradacije, makar sam mišljenja da mala odstupanja ne škode, al to je najbolje prepustiti svakom pojedincu na izbor!


 
Filter zraka
black&white   
Image

Filter zraka prigušuje šumove usisavanja i odvaja nečistoće iz zraka ne dopuštajući im ulazak u motor (do 95 %).
Čestice prašine u zraku su organskog i neorganskog porijekla i različitih promjera.
Količina prašine ovisi o godišnjem dobu, meteorološkim uvjetima (kiša ili suša), vrsti ceste i okolišu (autoput, planinski kraj, grad), i varira između 1 mg i 1 g/m3.
Za motor je najopasniji kvarc (SiO2), odnosno neorganska prašina.


 
Alternatori
Lukas   
Image

Svima nam je poznato da naši motocikli moraju imati neki uređaj koji će biti izvor el. energije tj. onaj koji će je stvarati. Dakako, kao pomoćni izvor električne energije postoji akumulator koji nam omogućuje da koristimo električne potrošače bez uporabe motora te da bi smo uopće mogli startati motor.


 
Motor - tipovi i princip rada
Beeblebrox   
Image

Motor je naprava koja pretvara:

  • električnu energiju u kretanje (elektromotor) - njegova suprotnost je generator koji pretvara kretanje (kinetičku energiju) u električnu energiju - primjeri korištenja su lokomotive vlakova, tramvaji, trolejbusi, električni automobili
  • toplinsku energiju (energiju izgaranja) u kretanje

Kako je za izgaranje potreban kisik, postoji podjela na pogone s atmosferskim priljevom kisika i one koji izgaraju obogaćeno gorivo (raketni pogon). 
Sustavi paljenja
black&white   
Image
Motorkotači imaju isključivo elektronikom upravljano paljenje.
Prema funkciji mogu se sustavi podijeliti:
Visokonaponsko kondenzatorsko paljenje sa ili bez baterije
Tranzistorski sustavi paljenja.
Ovi sustavi paljenja imaju slijedeće prednosti:
-nema mehaničkog trošenja dijelova
-nema održavanja
-visok sekundarni napon i pri visokim brojevima okretaja
-neosjetljivost na zaprljane svjećice.

 
GDJE SU BRZINE?
Lukas   
Variomat

Image

S obzirom da je sve više ljudi koje voze skutere, većinu njih zanima kako radi taj novi način prijenosa. Kakav, remen kupiti osim orginala, težinu rolica kakvu staviti da bolje ubrzava, kakvo kvačilo i kontra oprugu i sl. Pa da kažemo par riječi i o tom načinu prijenosa snage.


 
Karburatori
black&white   
iliti Fergazeri


Karburator bi motoru morao dati na visokim brojevima okretaja uz velike poprečne presjeke veliku količinu svježe smjese, čime bi se postigla velika snaga motora.
Na niskim brojevima okretaja veliki poprečni presjeci dali bi male brzine strujanja koje bi bile nedostatne za stvaranje odgovarajuće smjese. Zbog toga karburatori za motorkotače imaju zasun ili klip kojim se može mijenjati veličina površine presjeka. Na taj način može se dobiti optimalna brzina strujanja u svim uvjetima rada motora.

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 12 od 27
Da li ste zadovoljni uslugom ovlaštenih servisa?
 

Izdvojene obavijesti i članci

Moto Susreti

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S

9. moto susret MK CRAZY WOLF'S 14. 15. i 16. kolovoza 2009. godine u Gospiću

Ako imate kakvo pitanje, javite se meni na PP ili na br mobitela

098/245-910
MARTINA

 

Izdvojeni tekstovi

Reinkarnacija legende Norton

Bogati britanski biznismen postao je novi vlasnik Nortona, a glavna zadaća mu je što prije vratiti staru slavu legendarnoj tvornici motocikala...

više

 

Novi Moto Oglasi